Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password


Вектори
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
СЕТА, задната врата на корпорациите към ЕС
12.2016

На 30 октомври председателят на ЕС Туск, председателят на Еврокомисията Юнкер и канадският премиер Трюдо подписаха търговското споразумение СЕТА, подготвяно в пълна секретност цели 7 години.

Секретен остава и в момента на подписването въпреки че става дума за книга, дебела половин метър.

През декември се очаква документът да получи утвърждаване от Европарламента, с което ще започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламенти в ЕС.

Подписването беше няколко пъти отлагано, тъй като властите на френскоезичната провинция Валония отказаха първоначално да приемат споразумението и си извоюваха няколко отстъпки, които ще дават възможност по своя преценка да спрат прилагането на споразумението, което обаче може и да не се случи.

СЕТА ( Compehensive Economic and Trade Argeement) е с далеч стигащи икономически и социални последици.

СЕТА, както другите глобални споразумения – TTIP, TPP и SITA, е от същата палитра. Седем години Европа беше натискана и лъгана и накрая резултатът беше постигнат.

Логиката е следната: СЕТА представлява първата стъпка към интегрирането на северноамериканската свободна търговска зона – NAFTA и ЕС. След като досега не успяха да наложат трансатлантическия договор – TTIP, сега американците чрез Канада създават северноатлантически политически съюз, който в общи линии ще съвпада и с НАТО.

NAFTA – ЕС интеграцията ще промени и цялата икономическа, търговска и политическа структура и архитектурата на Европейския съюз.

ЕС – NAFTA е част от неолибералния дневен ред на Вашингтон, независимо от това кой ще е следващият президент на САЩ, или пък кой ще е следващият председател на ЕС.

Новият договор е първата стъпка към формирането на Северноатлантическата търговска и инвестиционна зона NAFTA, търговски блок, съвпадащ отново географски с НАТО!

Тук ролята на Канада е минимална и формална. Въпреки че беше описано, че договорът е висококачествен, който укрепва фундаменталните отношения на Канада с ЕС, той не е на канадците, а на САЩ, защото именно чрез Канада американците прокарват интересите на своите корпорации. В резултат, този узаконен приоритет на корпоративните интереси на най-крупния бизнес на САЩ над националното законодателство на една или друга страна от Евросъюза ще смачка под себе си икономиката на Европа.

Експертите добре знаят, че СЕТА е нов шанс за американските корпорации да превземат европейския пазар и че СЕТА е американският троянски кон /след появилите се, поне засега, проблеми с другия договор TTIP/, който ще защитава правата на всички корпорации, работещи на територията на Канада, "независимо от това къде е разположен техният главен офис". Не трябва богато въображение, за да разберем, че от тази позиция субекти на договореностите ще бъдат не само канадците, които не са толкова много, но и американските /които са "легион"/ транснационални корпорации, само да поискат да извършват поне някаква дейност на територията на Канада.

За да омекне, Европа беше подложена на огромен натиск по няколко направления – лобистите действаха с груби методи, шантаж и подкупи на европейските лидери. Създадена беше и кризата с бежанците, която няма да бъде решена в близките 100 години. Инспирирани, отвън или отвътре, бяха терористичните операции в Белгия и Франция, катастрофираха влакове и самолети в Германия. Не е изключено че и земетресенията в Италия са от същия регистър, защото след тях премиерът Матео Ренци капитулира.

И, докато се разсъждаваше, че СЕТА е троянският кон на САЩ за проникване в ЕС никой не се сети, че Канада е и конституционна монархия с парламентарна система, която се управлява от британската Елизабет ІІ. А Англия излиза от ЕС.

Ако някой е намерил време все пак да анализира СЕТА веднага ще разбере, че двустранното споразумение ЕС – Канада всъщност е маскиран TTIP. То включва цялата неолиберална политическа тиня – стокова търговия, търговия с услуги, инвестиции, интелектуална собственост и финансови услуги. Всичките се съдържат в спонсорирането от САЩ споразумение TTIP, което временно беше блокирано, както от Европарламента, така и от Конгреса на САЩ.

Но заедно TTIP, CETA, SITA и TPP, са основните блокове на глобалната имперска търговска структура. В нейните рамки така нареченият национален суверенитет на Европа губи всякакъв смисъл. Докато срещу TTIP и SITA протестите бяха своевременни и мащабни, еврочиновниците успяха да пробутат СЕТА почти до финала без дебати и без никаква опозиция на политическо равнище.

Ще припомним, че целта на TTIP е да създаде световната най-голяма търговска зона под чадъра на САЩ с 850 милиона потребители от Хаваите до Хелзинки. Но договорът стана "горещ картоф" в Германия, Франция и въобще в ЕС.

Европейските политици и тук играят двойна игра. Те доста неохотно поставиха на "трупчета" TTIP в отговор на общественото давление, докато пробутваха СЕТА през задната врата. Защото приемането на СЕТА практически ще легализира де факто приложението на спонсорирания от САЩ TTIP на по-късен етап, със същото или с друго название.

Канада е най-тясно интегрирана – икономически и политически, със САЩ. Същото се отнася и за американската и канадска корпоративна и финансова върхушка. Търговският договор от член на NAFTA – в случая Канада, с ЕС неизбежно ще доведе до де факто интегриране на ЕС в търговските структури на NAFTA, които са контролирани от Вашингтон и Уол стрийт.

Тясното интегриране на САЩ и Канада не се отнася само за търговията и инвестициите, но и за външната политика, военните въпроси, законодателството, националната сигурност, разузнаването, нефто и газопроводите, транспорта, имиграционната политика, националните граници, стратегическите родни пътища, морските права и т.н.

С една дума СЕТА е механизмът за САЩ за задната врата. С него TTIP ще бъде наложен де факто именно чрез Канада.

Заради това САЩ призоваха Канада и Мексико да сключат двустранни търговски договори с ЕС, което ще създаде условията на интегрирането на NAFTA и ЕС, и ще стане сърцевината на американския Атлантически търговски блок.

Търговията и милитаризирането вървят ръка за ръка. Предлаганият атлантически търговски блок се създава със структурите на НАТО и на Атлантическия съюз, които на практика се контролират от САЩ.

Това е превземането на Европа от американските корпорации, които, както показват всички прогнозни разчети, ще унищожат и подкопят икономиките на местно равнище, ще унищожат малките ферми, ще хвърлят малките и средни предприятия в банкрут, ще унищожат социални програми или наложат арбитражните съдилища, контролирани от САЩ, над националното законодателство, ще вкарат официално и ГМО-продуктите и т.н.

На този фон мрънкането за свалянето на някакви канадски визи за българите срещу съгласието за СЕТА само потвърждава малоумието и вредността на актуалната политическа шайка.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 258, December 2016
Няколко въпроса към Интерпол
От Интерпол дойдоха важни съобщения. Според китайската агенция Синхуа заместник-министърът на обществената безопасност н...
    Избори ли? Още нищо не сте видели
Глобалната лавина срещу глобалната върхушка се разшава. Трудно е да се каже дали катализаторът бяха изборите в САЩ. Но ч...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com