Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password


Енергетика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Еврокомисията освободи и газопровода OPAL
12.2016

Едно от най-важните събития на европейския газов фронт остана незабелязано, въпреки че се отнася пряко и за България. Засега съдържанието му не е потвърдено с нов договор, но може би той вече да е в процес на подготовка.

Както се очакваше, Еврокомисията разреши на Газпром да използва над 50 процента от мощността на газопровода OPAL, т.е. да извади това сухопътно продължение на Северен поток – 1 на територията на Германия от така наречения Трети енергиен пакет. И това решение има за по-нататъшната съдба на газова Европа по-голямо значение, отколкото прокарването на Турски поток, ТАР или TANAP.

Ще припомним, че газопроводът OPAL с мощност 36 милиарда кубометра газ годишно е отклонение на газопровода Северен поток – 1, по който става доставката на руски газ за Европа. По него може да се транспортира по сушата газ от Балтийско море до границата с Чехия. По този начин OPAL позволява да се съедини Северен поток с потребителите на газа в Централна и Източна Европа, заобикаляйки Украйна.

Оператор на газопровода OPAL е OPAL Gastransport. Газпром има 49,98 на сто, а Wintershell – 50.02 на сто от акциите. В момента на завършване на строителството на газопровода през 2011 г. заради Третия енергопроект Газпром имаше право на не повече от 50 на сто от мощностите на OPAL и оттогава искаше да получи пълен достъп до мощността на тръбата. Но Еврокомисията отказваше, позовавайки се на Третия енергопакет.

Всъщност ставаше дума отново за политически подход, тъй като OPAL, който минава по европейска територия, има същия статут и отговаря на нормите на Третия енергопакет, като например газопроводът ТАР, снабдяващ Европа с азербайджански газ. Но на Азербайджан беше позволено да запълни напълно тръбата със собствен газ, а на Газпром беше отказано.

Сега Газпром постигна аналогично решение. В хода на преговорите страните се договориха, че 10-20 на сто от мощностите на OPAL ще получат конкурентите, а останалите 30-20 процента ще бъдат поставяни на аукцион, в който Газпром ще може да участва, т.е. Газпром ще разполага с права за транспортиране на газ по OPAL от 50 до 90 на сто до 2033 г.

През 2011 г. европейските потребители получиха по украинската газопреносна система 104 млрд. кубометра, през 2012 г. – 84 млрд., през 2013 г. – 86 млрд., след което през "революционната" 2014 г. транзитът рухна до 59 млрд. Известно е, че снижаването на транзита през Украйна под 60 милиарда кубометра прави украинската система губеща. Сега, ако Газпром получи достъп до допълнителните 40 процента от мощностите на OPAL транзитните загуби на Украйна ще бъдат 13.5 – 14.5 млрд. кубометра годишно и транзитните й приходи ще се намалят до 500 милиона долара. Но транзитът под 60 милиарда кубометра го прави губещ, т.е. Украйна ще бъде принудена да плаща за транзита на газа към Европа, а не да получава печалба. Съответно се появява въпросът дали Украйна въобще ще осъществява транзит към Европа.

По този начин Еврокомисията доста грамотно реагира на бързото намаляване на добива на газ от самите европейски държави и не рискува пред настъпването на зимата. Още повече, че доставките на Газпром за основните европейски потребители през първото полугодие се увеличиха почти с 40 на сто: към Германия – с 27 процента, до 12 милиарда кубометра, към Италия – с 29 на сто /6.3 млрд./, към Франция ръст с 63 на сто /2.4 млрд./ и т.н.

Но несъмнено основната причина за решението на Еврокомисията е политическата и икономическа нестабилност в Украйна. Практически страната е пред разпадане и пред пълен властови вакуум.

Украйна не попълни с нужния обем своите газохранилища, но и започна да ги иззема, тъй като есенните студове дойдоха един месец по-рано. Според данни на Укртрансгаз на 1 октомври в украинските газохранилища е имало 14.5 млрд. кубометра газ, което е 49 процента от общия техен обем. Това означава, че Украйна посреща сегашния отоплителен сезон с най-ниски обеми газ в своите подземни хранилища за последните пет години.

Разбира се, Европа отново е нервна. Решението с OPAL ще реши ситуацията, ще обезпечи и част от потребителите през тази зима. Известно е, че Северен поток вече поема онзи газов транзит, който може да върви през Украйна. По този начин Киев прави всичко възможно сам да се изхвърли от политическия и икономическия процес в Европа. За какво става дума?

В момента делът на Газпром на европейския газов пазар е около 30 на сто, приблизително 155 млрд. кубометра годишно. През 2015 г. въпреки давлението на САЩ той даже нарасна на 31 процента. Потреблението на газ в Европа нарасна от 494 на 510 млрд. кубометра. Собственото производство се съкрати до 258 млрд. предимно заради Холандия, а вносът нарасна на 13.9 на сто, до 252 млрд. кубометра.

От всички производители най-много увеличи доставките именно Газпром – с 8.2 на сто, т.е. 15.6 милиарда кубометра. Доставките на Алжир паднаха с 10 на сто – до 36 млрд., а на Катар са на постоянно ниво от около 26 млрд. кубометра.

В момента по двете нишки на Северен поток - 1 към Европа вървят 55 млрд. кубометра. Въвеждането през 2019 г. на Северен поток - 2 ще увеличи този обем с още 55 млрд. - до 110 млрд. кубометра. По този начин получаването на достъп до OPAL ще зачеркне напълно Украйна като транзитна зона на руски газ към Европа и ще осигури получаването му и от Централна Европа по северния газов коридор.

След отпадането на Южен поток мощността на първата и втората нишка на Турски поток ще бъде по 15.75 млрд. кубометра всяка. Но, тъй като газът от първата нишка ще отиде за нуждите на самата Турция, за Европа ще останат последните 15.75 млрд. кубометра.

По този начин се образува ситуация, когато през 2020 г. Русия ще може да прекрати доставките на газ за Европа през Украйна и да ги осъществява по Северен и Южен коридор. Още повече, че към 2020 г. газопроводът, минаващ през територията на Украйна, ще стане негоден заради износване и остаряване.

Наред с това Еврокомисията потвърди правото на Русия да запълва и газопровода ТАР, което открива нови възможности за сътрудничество между Азербайджан и Русия.

Ако сега Украйна е театър на военните действия за САЩ и НАТО, след отпадането на газовия транзит тя няма да е интересна за никой.

С договореностите Минск-2, които Украйна не изпълнява, Киев ще остане дестабилизиращ фактор на общата европейска енергийна сигурност.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 258, December 2016
Великият разкол на църквата започна с "българския въпрос"
Причините за разкола или разделянето на единната християнска църква на Западна и Източна са се формирали в течение на ця...
    Минимум два полюса - или смърт
Актуалната геополитическа ситуация, особено след 11 септември 2001 г. е изключително опасна - или ще се появи планетарен...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com