Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password


Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Аз и господин папата, а и Брюксел
03.1999

Когато преди години започнах да издавам "Строго секретно" ми звъняха, че съм най-левият вестник в тази държава. Болшевишки, антипазарен. Даже анти-реформата.

След това започнаха да ми се обаждат, че съм станал крайно десен, антикомунистически. Даже расистки.

След това ме оставиха на мира.

Точно тогава разбрах, че такива като мен са само двама. Е, може би трима-четирима.

Първите двама сме аз и господин Папата. А другите трима-четирима са в Меката на съвременния капитализъм - Брюксел.

Което идва да докаже, че в света логиката е в нелогичното, което е доста далеч от умствения потенциал на тъпаците в съвременна България.

Но да почнем подред. И Папата при последното си посещение в Мексико заяви, че "неолиберализмът е теория, оправдаваща маргинализирането на бедните".

Този лош неолиберализъм черпи сили от тясно разбирания икономизъм, който обяви печалбата и пазарните закони за абсолютни критерии за сметка на уважението към човешкото същество и на съществуването на цели народи.

Това твърдях винаги и аз.

Но папата продължава: "В резултат бедните стават все по-бедни и все по-многобройни. Те са жертва на определен вид политика и на несправедливи структури."

По-нататък обаче той удари такава критика на капитализма, каквато и аз не бих могъл да измисля - богатите държави всеки ден си присвояват колкото се може повече привилегии, все повече правят зависими и експлоатират другите народи.

Е, какво ви казвам? Отворете "Работническо дело" отпреди десет години и ще видите какво пишех там за империализма и неоколониализма. Не съм обаче и помислял, че Папата така задълбочено е изучавал "Дело". Като например Костов, или адвоката Стоянов. Да не говорим за манекена Агов.

Господин Папата съобщаваше своите истини по време на визитата си в считаното за крайно бедно Мексико. Тази държава по принцип се намира на границата на най-големия империалист - САЩ.

Такава комунистическа и болшевишка пропаганда на прага на най-големия империалист, експлоататор и изедник, че здраве му кажи.

Но се оказа, че Папата всъщност е член само на Комсомола и че има какво да учи. Защото думите му бяха нищо в сравнение със злостната и ретроградна социалистическа агитация идваща от седалището на ... Европейския съюз. Разбира се, става дума за Брюксел. Именно там, където родните ни олигофренчета тичат, за да агитират за капитализъм и свободен пазар.

Представям си как ги гледат тези от Брюксел?

Ето, преди няколко дни, на група източноевропейски парламентаристи, гостуващи в Брюксел им теглиха такава комунистическа пропаганда, като на конгрес на БКП.

Какво им говореха депутатите от Европейския парламент? Ами, разни неща. Като например, че свободният пазар на културата не съществува. Че държавите от ЕС регламентират, т.е. ограничават филмовите, телевизионните и даже компютърните програми, от страни извън ЕС. Тъй като от Източна Европа в момента ги посещават само депутати-идиоти и бизнесмени-бандити - естествено беше да се подразбира, че става дума за САЩ.

От Европейския парламент звучаха думи, които нямаше да чуете и от Народното събрание на НРБ-то - за културния империализъм на САЩ, за американския медиен неоколониализъм. Европейският съюз защитава своите културни граници като доматите, картофите и телешкото. Субсидира ги, регламентира и планира централно. Отгоре на всичко в мащаба на Обединена Европа.

Стой, та това си е жив социализъм. Планова икономика, централно ръководена, с монтирани регулатори на печалбата. Нали това предлагаше и Живков?

А хората, които вече бяха повярвали в могъществото на свободния пазар с удивление слушаха думите от Европейския парламент биещи Големия брат /САЩ/ като циганин тъпан. /Не, този път не става дума за Костов/.

В Брюксел им говореха: "няма да позволим на САЩ да поамериканчи нашата европейска култура, Европа трябва да запази самоличността на своите малки родини. Френското жабешко бутче срещу крачето на пилето от Кентъки. Да живее френското сирене! "Не" на хамбургера от McDonalds. Няма да дадем европейската култура на тези скапани американци. Източноевропейци - или сте с нас и се борите срещу заливането ни с американски вторични суровини или ставате слуги на империализма на САЩ. Но тогава, вън от Европа!"

Както виждате, за онези анализатори на българския медиен пазар, които ме окачествяват като "крайно ляв", в сравнение с хората от Брюксел аз съм си направо "крайно десен".

Обединена Европа смъкна бога на свободния пазар и създава социална пазарна икономика. Антиамериканска.

САЩ пропагандират култа на свободния пазар. Но предимно навън по света. Като съвременни кръстоносци покръстват в религията на пазара. За да продават американските си стоки. А те по-лесно се пробутват когато местните са културно колонизирани. Когато вярват в хамбургера, бейзболната тояга и сапунените опери.

Нашенските актуални клики /наричащи се политическа класа/ искат да са най-верният съюзник на САЩ, и едновременно да ги приемат в Европейския съюз. В Обединените социалистически европейски щати.

Такава простотия е възможна само при тях.

Има два варианта - или ще продължат да ви правят на глупаци, че ще влезем в ЕС, или ще ни превърнат съвсем в европейско Порто Рико, т.е. в европейска периферия на САЩ.

Но има и трети вариант - да им теглим една майна и да започнем да спасяваме онова, което още може да се спаси от тази паплач...

Така говори и господин Папата. С когото винаги сме били на едно мнение.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 46, March 1999
Базата на извънземните в Дулси
В няколко броя на "Строго секретно" публикувахме разкритията за присъствието на извънземни в подземната база до градчето...
    Шест години "Строго секретно"
Когато преди шест години пуснах "Строго секретно" миризмата под монопола на основните медийни клоаки беше непоносима. До...

  
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com