Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Дали мемоарите на Хелмут Кол ще погребат кариерата на Ангела Меркел
12.2014

Облаците над Ангела Меркел се сгъстяват. Но атаката не дойде от немските бизнесмени, които не одобряват нейната антируска политика заради събитията в Украйна, а от най-неочаквано място.

И така, ударът срещу Меркел, който може да погребе нейната кариера, дойде от мемоарите на бившия канцлер Хелмут Кол. Както трябваше да се очаква обаче западните медии подеха неговите спомени, че Меркел не е могла правилно да ползва ножа и вилицата. Но главното не споменават, а то е, че Ангела Меркел, която беше протеже и възпитаница именно на Кол, е имала сътрудничество със спецслужбите на САЩ. И още по-малко се споменава, че онези които помнят времето на ГДР, знаят добре, че такава причастност на девойки като Меркел към американските служби преди години не би могла по никакъв начин да стане без причастност към спецслужбите на ГДР, т.е. ЩАЗИ.

След такива разобличения някои политици взимат от охраната си пистолетите и се гръмват, като например бившият френски премиер Пиер Бебеговуа. Но от Меркел едва ли може да се очаква самоубийство, най-малкото политическо.

Бъдещата канцлерка на ФРГ, комсомолката от Съюза на свободната младеж на ГДР Ангела Меркел на млади години беше активистка и се изявяваше в Сдружението за търговия с плодове и зеленчуци като купуваше ягоди от фермерите по две марки за килограм и ги продаваше на сдружението по четири марки. Още тогава имаше нюх към бизнеса. Запази го и когато започна да строи политическата си кариера.

През 1989 г. вече на 35 години, Меркел се включи в източногерманското Демократично пробуждане и почти до победата в обединена Германия на християндемократите криеше това. Но щом във въздуха замириса на победа на ХДС Меркел се прехвърли в техните редици и зае депутатско място в Бундестага на обединената страна.

Към ХДС Меркел беше насочена от федералния министър за специални поръчки Лотар де Мезер. Този известен политик назначи Ангела за свой прес-екретар. В онзи период тя взе участие и в преговорите 2+4, които бяха край на четиристранното споразумение за статута на Берлин и неговия контрол от съюзниците, както и в преговорите за обединена Германия.

По същото време нейният официален приятел Йоахим Зауер беше нает от американската фирма Biosym Technologies и прекара цяла година в Сан Диего /Калифорния/ в лаборатория, работеща за Пентагона. Не е възможно обаче да се провери какви задачи изпълняваше там и какво обучение премина. След това Зауер стана експерт в Accelrys, друга компания в Сан Диего, работеща за Пентагона.

И изведнъж, скандал. Федералният министър за специални поръчки Лотар Де Мезер беше обвинен в сътрудничество с ЩАЗИ, т.е. с източногерманското разузнаване. И какво направи протежето му Ангела Меркел? Веднага излезе с публично осъждане на своя покровител. След което зае поста заместник-председател на партията.

След като смени покровителството на Де Мезер с разположението на Хелмут Кол Меркел започна да заема важни постове в правителството именно на Кол. Оглави федералното ведомство по въпросите на жените младежта и околната среда. Хелмут Кол постоянно хвалеше "своята Ангела", "девойчето", "пиленцето" и т.н. А лошите журналисти пуснаха фразата "момиченцето на Хелмут Кол", намеквайки за по-близки и топли връзки.

Слуховете, че Меркел е любовница на Кол се множаха. И за тях имаше сериозни основания. "Момиченцето" или беше возено до вилата на Кол с военен хеликоптер за държавна сметка, или беше единственият придружител в пътуванията на кол в страната. Когато и за безплатните полети с хеликоптери разбраха журналистите започна скандал. Кол спаси "своето момиче" от позора, като пое вината. Значи, наистина е летяла, но с "моето знание и позволение".

През 1998 г. ХДС загуби изборите. След известно време във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" се появи статия на Меркел, но съвсем не за прекрасния политик Хелмут Кол, отхвърлен от Германия. Обратното. "Момичето" на Кол поиска оставката на своя покровител като лидер на християндемократите, защото не е "уловил повея на новото време". И Кол подаде оставка. И искащата справедливост Меркел зае веднага неговото място.

Какво беше по-нататък?

Фрау Меркел лесно отхвърли своите бивши покровители и оглави федералното правителство.

След това Меркел започнаха да поддържат две крупни медийни корпорации: 1) Фрида Шпрингер, наследничка на концерна Axel Springer, 180 вестници и списания, сред които Bild, Die Welt /журналистите от холдинга трябва да подписват договор, според който са длъжни да работят за укрепване на трансатлантическото сътрудничество между Германия и САЩ и да защитават… Израел/ и 2) приятелите на Лиз Мон, директорка на най-големия европейски концерн Bertelsmann, в който влизат RTL, PRisma, Random House и др. Г-жа Мон е и вицепрезидент на фонда Bertelsmann, който е финансова опора на европейския атлантизъм.

В своята книга Хелмут Кол критикува европейската политика на Ангела Меркел и подчертава, че тя "въобще не разбира от нищо и можем само да се прекръстим, мислейки за нейната глупост".

Но дали наистина Меркел е толкова глупава и чии интереси защитава?

Кланът на Джордж Буш – старши изпрати на Меркел Джефри Гедмин, който работеше в Американския институт за предприемачество - AIP, под ръководството на Ричард Пърл и жената на Дик Чейни. Гедмин подкрепи създаването на еврото на паритетни начала с долара. В рамките на AIP той ръководеше проекта Нова атлантическа инициатива – NAI, обединяваща най-известните европейски генерали и политици, сътрудничещи на САЩ. След това участваше в проекта за "американския век" и написа цяла глава за Европа в програмата на неоконсерваторите. В нея пишеше, че ЕС трябва да остане под властта на НАТО, заради което трябва да се потушават каквито и да било опити на европейците към еманципиране. Накрая той стана и администратор в Съвета за обществена демокрация – CCD, който иска ООН на две равнища и оглави Берлинския институт Aspen /мозъчният център на американско-немските промишленици/. И през цялото време се занимаваше с непосредственото ръководство и контрол на дейността на Ангела Меркел.

Междувременно се появиха и други информации, извън мемоарите на Кол, за връзките на Меркел с различни влиятелни американци.

През 2003 г. Държавният департамент на САЩ повери на Джефри Гедмин и Крейг Кенеди обширна програма за обществена дипломация, включваща подкуп на журналисти и на обществено мнение в Западна Европа. Това се случи когато канцлерът Герхард Шрьодер се обяви срещу англосаксонската операция в Ирак. По това време Меркел се обяви срещу доктрината Ширак – Шрьодер за независимост на Европа от САЩ и изрази своята признателност към САЩ, като подкрепи войните в Афганистан и Ирак.

През май 2004 г. Меркел наложи избирането за президент на ФРГ на Хорст Кьолер, главният редактор на Договора от Маастрихт и създател на еврото, а след това президент на Световната банка и директор на МВФ, след което започна широка кампания срещу исляма. По време на цялата предизборна кампания през 2005 г. Меркел клеймеше ръста на безработицата и неспособността на социалдемократите да я обуздаят. По това време Джефри Гедмин се обърна към нея с открито писмо в Die Welt. След критиката на немския икономически модел той пишеше: "Преди да се движи страната напред вие трябва да удържите интелектуална победа над носталгичните немци, които са се вкопчили в миналото. Ако Саркози смени Ширак Франция я очаква икономически подем. Ще бъде жалко, ако Германия продължи да регресира".

След това Меркел издигна един от своите съветници – Паул Кирхоф, за глава на проекта Инициатива за нова социална пазарна икономика, и отмени прогресивния доходен данък. Оттогава данъкът е еднакъв и за онези, които се задоволяват с най-необходимото и за онези, които живеят в разкош.

На изборите ХДС получи 35 процента, а социалдемократите – 34 процента. Немците не искаха нито Шрьодер, нито Меркел. След мъчителни преговори беше създадена голямата коалиция, Меркел стана канцлер, но половината от министрите станаха нейните противници. Меркел се опита да промени направлението на външната политика на Шрьодер, която балансираше с Европа и Москва и заложи на проамериканските режими в Централна Европа и Прибалтика, чиито ръководители са отявлени русофоби.

Но голяма част от немските бизнесмени са срещу това. Меркел се оказа обвързана и с измененията в конституцията, направени от Шрьодер срещу участие на немски войници във външни операции. Но Меркел измени военната доктрина и предостави войници на разположение на НАТО, а не на ООН, и изпрати значителен контингент в Африка, Косово, Афганистан и Ливан – за подкрепа на Израел, /след което хиляди немски военни й написаха, че са влезли в Бундесвера да защитават Германия, а не Израел/.

Щом става дума за скандалите около Меркел трябва да се спомене и нейният личен живот.

Официално Меркел е омъжена за Йоахим Зауер. Първата му жена обаче се раздели с него след като го завари в леглото с друг мъж. А Меркел, вече като омъжена за Зауер, даже не го покани на своята иногурация като канцлер и въобще не се показва с него пред публиката.

Жената на Шрьодер – Дорис Шрьодер, заяви открито, че личният живот на Ангела Меркел не отговаря на опита на болшинството жени. По-просто казано – Меркел е лесбийка. След което печатът започна да злослови, че това е идеалната двойка – хомосексуалистът Зауер и лесбийката Меркел. И никой не осъди журналистите.

Значи, при първата жена – канцлер на Германия, всичко е много сложно – и в политиката, и в личния й живот.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 235, Dec. 2014
Дилемите на съвременното православие
Състоянието на днешното православие и неговите перспективи отдавна са обект на оживени дискусии в православния свят. Тов...
    Дуализмът на стихиите - сушата срещу морето
Интересът към геополитиката расте. Това се дължи на деидеологизирането на международните отношения и връщането към трайн...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com