Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Тема на месеца
Ракетни маневри на глобално равнище
САЩ пренасят ядрената война в Европа
Военен анализ на "Строго секретно"

Шоуто за така наречената "ядрена сигурност" във Вашингтон не се състоя.

Пентагонът реши да устрои среща на високо равнище по "ядрена сигурност", като предварително американските режисьори бяха съчинили речи и заплахи срещу Русия – "световният ядрен злодей". В атаката трябваше да се включи и президентът на Украйна Порошенко, който протестираше срещу евентуално разполагане на руско тактическо ядрено оръжие на Крим. Според замислите на Белия дом главното критикувано лице на тази среща трябваше, разбира се, да бъде президентът на Русия Владимир Путин.

Путин обаче въобще не замина за ядреното шоу, защото гвоздеят на вашингтонската среща трябваше да бъдат претенциите към Русия за неспазване на Договора за ликвидиране на ракетите със средна и малка далечина /РСМД/ и др. Американската страна щеше да се позовава на някакви секретни разузнавателни данни, като повод да бъде обвинена Русия и да бъде заплашена с нови санкции. По този начин Пентагонът продължава да търси повод, за да не изпълнява споменатия договор.

Мнимото неспазване от Русия на Договора за ликвидиране на ракетите със средна и малка далечина вълнува Пентагона все повече. Русия, както е известно, не се готви да напада Европа. Обратното, в ход е американска окупация на Европа, маскирана като защита на европейците от имигрантите, терористите ДАЕШ и, разбира се, Русия. Целта е да бъде предотвратена неизгодната за Пентагона тенденция, като основните настъпателни американски ядрени оръжия бъдат юридически прехвърлени на НАТО и укрити в Европа. Този остарял ядрен арсенал, който сега се намира на територията на САЩ, така или иначе, в близко време ще трябва да се ликвидира, защото вече не е боеспособен. Защо да не се използва, за да се отслаби основният съперник Русия.

В този контекст е и атаката на САЩ, че Русия не спазва договора РСМД.

Русия от своя страна също има претенции към САЩ за неспазване на договора и изразява загриженост заради използваните от американците в ПРО ракети-мишени, сходни с ракетите със средна и малка далечина. Същото се отнася и за американските въоръжени безпилотници, които попадат под договорното определение за крилати ракети с наземно базиране. Става дума и за пусковите установки Мк-41, които САЩ ще разположат в Полша и Румъния и които могат да се използват за пуск на крилати ракети със средна далечина. Тяхната поява на сушата е нарушение на Договора за РСМД.

Конфликтът не е нов, но на споменатата среща във Вашингтон той трябваше да получи второ дихание. Руската страна обаче въобще не се яви във Вашингтон на 1-2 април.

Става дума и за други неща. Подготвяйки срещата американците промениха концепцията на самите обсъждания и програмата, в чиито рамки това ставаше. Този път организаторите предложиха да бъдат изработени указания за Международна агенция за атомна енергия – МАГАТЕ, за ООН, Интерпол и Глобалното партньорство.

Всичките ядрени организации са международни институции с демократични процедури. Но сега САЩ искаха да се наложат на тези международни организации въпреки техния протокол. За тази цел Белият дом искаше да използва Порошенко с неговата нова концепция за защита на Украйна и обвиненията за руска окупация на Крим. Москва обаче отскочи встрани и отговори, че ядрената сигурност изисква съвместни усилия в хода на предварителната работа. И заради липсата на взаимодействие на предварителния етап Москва не счете за нужно да изпраща делегация за Вашингтон. По този начин беше провален и вариантът на САЩ за вмешателство в работата на ядрените международни институции. Спектакълът се провали преди да започне.

Планът на Вашингтон за модернизиране на ядрени бомби в Европа е и нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, маскирано като "рутинно модернизиране".

Вашингтон планира модернизирането на 180 стратегически ядрени бомби В61, разположени на европейски ВВС-бази с модернизираната версия В61-12. В-61 бяха създадени през 60-те години срещу съветската заплаха и оттогава са на ВВС бази в Германия, Белгия, Италия, Турция и Холандия. Програмата за модернизиране трябва да завърши в средата на 2020 г.

Договорът за неразпространение влезе в сила през 1970 г. Според него само 5 държави, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, имат право да притежават ядрено оръжие. Той бе подписан от 191 държави, като целта му е да предотврати разпространението на ядрените оръжия и е промоция за мирното им използване.

Всъщност обвиненията на Белия дом, че Москва не спазва Договора за ликвидиране на средните и малки ракети, прикриват неговите намерения да изнесат ядрената война в Европа и да разположат там ново ядрено оръжие.

Ситуацията на континента става изключително тежка. Много по-тежка от прословутата криза през 80-те години на ХХ век, когато САЩ решиха да разположат ракетите Pershing-2 в тогавашната Западна Германия.

Евентуалното разполагане означава, че САЩ готвят на Европа участта на потенциален театър на ядрената война с цел да бъде пренасочена част от ядрения потенциал на Русия от нанасяне на удар по територията на САЩ.

Най-важното събитие в този контекст беше изменението в ядрената стратегия на САЩ и изявлението на Пентагона за възможността за излизане от Договора за съкращаване на ракетите със средна и малка далечина – РСМД. Формален повод трябва да са данните, че Русия "грубо нарушава" този договор, въвеждайки балистичната ракета със средна далечина и крилати ракети с наземно базиране със среден радиус на действие.

Като ракета със среден радиус на действие САЩ определят новата руска ракета РС-26 "Рубеж". Това е мобилен комплекс с малогабаритна ракета. Неговата обща маса, според открити данни, е около 32-45 тона, стартовата маса на ракетата е около 32 тона. Минималната далечина на стрелбата е 2000 км, а максимално обявената е над 6000 км до 10 000 км с моноблокова бойна част, което, според критериите, въведени в споменатия Договор за съкращаване на средните и малки ракети я определя като междуконтинентална ракета. При това и съществуващите сега междуконтинентални ракети – както руските, така и американските, имат минимална далечина на стрелбата в пределите на 2000-3000 км, което позволява да бъдат използвани на далечини, по-малки от 5000 км, т.е. като ракети със среден радиус. Но въпреки това никой досега не се беше сетил да ги отнесе към средните ракети и те си оставаха междуконтинентални.

Но САЩ продължават да блъфират. След пълния провал от техническа гледна точка на тяхната ПРО в Европа сега са готови да жертват Европа по друг начин – като я превърнат в театър на ядрена война.

Освен това в официалните изявления на руското ръководство се сочеше, че новата ракета "Рубеж" ще замени междуконтиненталните ракети от предишния тип – "Топол" или евентуално "Молодец". Кой ще заменя междуконтинентални със средни и малки ракети, щом като основният противник на Русия – САЩ, се намират на другия континент? По този начин опитите на САЩ да представят "Рубеж" като средна ракета нямат нито юридическа, нито фактическа основа.

Нещо подобно се разиграва и спрямо ракетата Р-500, влизаща в състава на комплекса "Искандер". Според някои данни Р-500 има максимална далечина от около 480 км, т.е. по-малко от 500 км, заради което не влиза под знаменателя на ракета с малка далечина. Това е класическа оперативно-тактическа ракета, създавана за преодоляване на системите на противника – ПРО и ПВО, на театъра на войната, за поразяване на цели в оперативно или оперативно-стратегическа дълбочина на групировките на противника. "Искандер" не се нуждае от въоръжаване с ракета с далечина на стрелбата над 500 км. Американското ръководство очевидно е предположило, че на тези пускови установки могат да бъдат монтирани ракети с голяма далечина на стрелбата, ако бъдат изпълнени в габаритите на Р-500, тъй като има подобни руски и американски ракети с далечина на стрелбата с ядрена глава около 2500-3000 км.

От друга страна има всички основания да се предполага, че наземната версия на американските пускови установки Мк-41 в страните от Източна Европа за противоракетите S-3 на ПРО на театъра на военните действия могат да бъдат използвани за крилати ракети Tomahawk, както с ядрена, така и с обикновена бойна глава. Това става на корабите на ВМС на САЩ, носещи аналогични пускови системи. Заради това Русия може основателно да предяви въпроси към САЩ, че нарушават договора за средните и малки ракети, тъй като американците фактически създават район на разполагане на крилати ракети с наземно базиране със среден радиус на действие, което е грубо нарушение на договора.

Но, ако Русия не е нарушила договора за средните и малки ракети, се появява въпросът защо е целият този шум, продължен и на споменатата среща във Вашингтон. Отговорът е прост – трябва да се обоснове "правото" на САЩ сами да излязат от договора. Това ще им позволи да разположат в Европа групировка от ядрени сили със среден радиус, позволяващ да се нанесе по Русия така нареченият обезглавяващ удар с унищожение на основните центрове на частите с междуконтиненталните ракети, другите ракети и летищата на стратегическата авиация.

Долетното време до целите на такива средни ракети като Pershing-2 възлиза само на 6-10 минути, което, отчитайки тяхната висока точност, не оставя време на руското ръководство да приеме адекватни ответни мерки. Днес могат да бъдат въведени още по-съвършени балистични средни ракети.

Трябва да се отчита, че сега основен носител на руското тактическо ядрено оръжие е фронтовата и далечната авиация. При наличието на мощна противовъздушна отбрана на НАТО на европейския театър шансовете на самолетите да стигнат до целите не са големи.

Заради това появата на такива комплекси като "Искандер-М" и "Искандер-К" повишават възпиращото значение на руското тактическо ядрено оръжие. Разполагането на балистични ракети със среден радиус и на крилати ракети на европейския театър, както с ядрено, така и с обикновено въоръжение, създава благоприятни условия за неутрализиране на руското тактическо ядрено оръжие.

Трябва да се взимат предвид и възможностите от разполагане на голямо количество крилати ракети с наземно базиране, повече, отколкото на въздушните и морски носачи, което ще позволява да се нанесе мощен ракетен удар, с който може в кратки срокове да нанесат на Русия неприемливи унищожения, даже с ракети с обикновено въоръжение.

По този начин може да се констатира, че САЩ, вдигайки шум за някакви нарушения от Русия на договора за средните и малки ракети, реанимират ядреното противостоене в Европа.

Потвърждение може да е решението на САЩ да увеличат в Европа потенциала от тактическото ядрено оръжие с авиобазиране. Планира се въоръжаване на изтребителите F-16 и "Торнадо" на пет страни от НАТО за ядрените бомби В61-12. Тези страни в момента са неядрени – Белгия, Холандия, Турция, Германия и Италия. Самолетите трябва да са готови до 2018 г.

Какво дава всичко това?

На първо място – значително повишава шансовете за елиминиране на заплахата от ответен ядрен удар на Русия с нейните стратегически ядрени сили по територията на САЩ.

На второ място – нарастването на тактическото ядрено оръжие в Европа позволява на НАТО да постигне превъзходство при тези оръжия над Русия. Тогава е възможна агресия срещу Русия с цялата мощ на НАТО. Такъв удар руската армия няма да издържи.

На трето място – в случай на използване на тактическо ядрено оръжие, театър на ядрената война ще стане именно Европа, а не САЩ, което ще ограничи евентуалното използване от Русия на ракети срещу самите САЩ. Заради това започна и процесът на предислоциране на военната структура на НАТО и даже на отделни формирования към границите на Русия, и на американски части от ФРГ към страните от Източна Европа, в това число и България.

Върви планомерна подготовка за ядрена война с Русия. Излизането на САЩ от договора за средните и малки ракети е само един от елементите на тази подготовка.

От колко време се нуждаят САЩ, за да създадат достатъчна за сериозно заплашване на Русия групировка от крилати ракети с наземно базиране и балистични ракети със средно действие?

При крилатите ракети Tomahawk и пусковите установки Мк-41 времето за разполагане на групировките с наземно базиране се определя от скоростта на тяхното серийно производство и от темповете на създаване на инфраструктурата. Известните данни дават основание да се предполага, че вероятността от разполагане на групировка от 2000-3000 такива ракети е 5-6 години от момента на евентуалното официално излизане на САЩ от Договора за средните и малки ракети.

При балистичните ракети със средно действие разполагането на такава групировка в страните от Източна Европа и Балтика ще бъде достатъчно за гарантирано изпреварващо унищожение на цялата система на стратегическото управление на Русия и за поразяване на голяма част от ядрените й сили, разположени в нейната европейска част. И тук, отчитайки реалните производствени възможности и необходимата структура за създаване на групировка от 400-500 балистични ракети с близко действие, които ще унищожат всички най-важни обекти на тактическите и стратегически ядрени сили в европейската част на Русия, ще са необходими 5-6 години. Това означава, че в такъв срок след евентуалното денонсиране на Договора за средни и малки ракети ще се появи реална заплаха за Русия.

Как ще отговори Русия на такава заплаха? При съществуващите производствени мощности за производство на крилати ракети и комплексите "Искандер-К" за създаване на достатъчна групировка за възпиране ще са нужни 10-12 години при най-благоприятните условия. В резултат се появява промеждутък от 6-7 години, когато вероятният противник, т.е. САЩ, ще има абсолютно превъзходство в ракетното оръжие със среден радиус на действие.

Но и след това възможността от нанасяне на обезглавяващ удар с долетно време от 6-10 минути ще остане източник на постоянна заплаха за Русия. Освен това САЩ без никакви угризения на съвестта са готови да жертват Европа, превръщайки я в театър на ядрена война заради разгрома на Русия.

Заради това, да се парира заплахата от американските средни и крилати ракети в Европа, тук Русия ще има групировка от тактическо ядрено оръжие, достатъчно за разгрома на ударните групировки на обединените сили на НАТО, но основният потенциал ще трябва да се формира срещу САЩ.

На началния етап Русия ще се съсредоточи на разгръщане на стратегическите западни направления на групировки от комплексите "Искандер-М" и "Искандер-К" с около 400-500 ракети с ядрено въоръжение. Тези сили са достатъчни за да бъдат разгромени още с първия ядрен удар силите на НАТО в оперативно стратегическа дълбочина, системите на ПВО и ПРО, както и тактическата авиация в предната зона.

Едновременно Русия ще използва и правото да разгръща своите крилати ракети с наземно базиране, които не попадат под договорните ограничения и ще създадат допълнителна заплаха за САЩ с крилатите ракети Х-101 и Х-102 с далечина от 8000 - 10 000 километра. Тези ракети могат да бъдат разположени на високомобилни автомобилни или железопътни носители, тъй като тежат малко над 2 тона и ще създават гарантирана заплаха за територията на САЩ. При отсъствието на договорни ограничения, от този тип ракети могат да бъдат въведени 600-800 единици, което е напълно достатъчно за възпиране на САЩ и на поддържане на определен резерв за решаване на следващите задачи.

Русия вероятно ще започне и подготовка за създаване на групировка от "Искандер"-и и стратегически крилати ракети със серийно производство не по-малко от 300 годишно в течение на 1-2 години след денонсиране от САЩ на Договора за средните и малки ракети. Това ще позволи на Русия за 5-6 години да създаде опасност срещу САЩ в Европа и допълнителна заплаха за континенталната територия на САЩ.

Освен това Русия предприема мерки за повишаване живота на системата за управление на нейните ядрени сили. Става дума за системата "Периметър", или както я наричат в САЩ "Мъртва ръка".

Едновременно ще бъде съобщено на САЩ, че никаква ограничена ядрена война в Европа няма да има и всяко използване на американски ракети в Европа ще означава преминаване към използване на стратегическо ядрено оръжие от Русия срещу САЩ.

По този начин за 5-6 години Русия ще може да формира асиметричен отговор на ядрената заплаха със среден радиус на действие.

Но трябва да се предполага, че САЩ ще намерят свои начини за неутрализиране и Русия ще трябва да усъвършенства своя потенциал за възпиране например със създаването на свръхкрупен калибър от 100-120 мегатона, способни с единични удари да нанесат такива геофизически унищожения, които ще поставят САЩ и ЕС на границата на физическото унищожение и изчезване от лицето на Земята. Вероятно ще се пристъпи и към създаване на балистична ракета с глобална далечина от 35-40 хиляди километра, което ще позволи пълно неутрализиране на системата на ПРО на САЩ.

Възможни са и други мерки, заради което в Европа е време да се замислят дали да станат театър на ядрени действия заради преследваното от САЩ глобално господство над света.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 252, May 2016
Технологията Кеше – голямата тайна или енергийна революция
От пет години се опитваме да следим тази тема и се оказва, че тя е най-голямата тайна в момента на планетата. По-голяма ...
    САЩ включват и Източна Европа във войната
Войната навлиза все по-плътно в Източна Европа. Пентагонът готви разширено военно присъствие в бившите социалистически с...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com