Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Доналд Тръмп: Back to the Future
12.2016

Запомнете нещо – в политиката нищо не се случва случайно. А ако се случи, можете да се обзаложите, че така е било планирано...

Това е и основният въпрос за изборите в САЩ. Нищо не беше случайно...

На 9 ноември 2016 г. Доналд Тръмп беше избран за 45-ти президент на САЩ.

Бях сред малкото анализатори, които предвиждаха победа на Тръмп. Интуиция или познаване? Не знам.

Досега такова нещо в американските избори не се беше случвало. Кризата в САЩ е най-сериозната и екзистенционална. Засега кръв няма. Тръмп продължава да живее в своя небостъргач Trump Тower в Ню Йорк, в чието кафене някога пих най-лошото кафе в града.

Така или иначе, изборът на Тръмп е колосално събитие. Някои пишат, че това е "влизане в света на многополюсния идеал" и "връщане към истинската Америка, която светът беше забравил, с нормално население, което се интересува от собствените си проблеми, а не от глобалната хегемония на транснационалните елити".

Може и да е така. Изборите оголиха проблеми, които се трупаха от десетилетия. Основният е, че САЩ са разделени.

Появиха се и заглавията – "въстанието на работническата класа", "класови противоречия", "американският пролетариат се събуди". Не е така.

Главният разлом в САЩ не минава през традиционните класови противоречия. Повечето американци, които са наричани "работническа класа", мислят с категорията на "старата, добра Америка" и "новата Америка", като последната е лоша, жестока, корумпирана, деградираща, на финансовата олигархия, на хегемонията на долара и неговото безумно печатане, на разнасящите го по света транснационални корпорации, на Федералната система, която е екстериториална собственост на Ротшилд, на банковия капитализъм, който от една страна предопределя демонтажа на реалната икономика, а от друга, милитаризирането и проекцията на военна сила.

"Старата добра Америка" за тях е държавата на производството, на американската мечта, на реалните неща, на конкурентността, на предлаганите на света стоки и услуги, на промишления капитализъм, наричан често модел на американския изолационизъм, в който американците реализират своите национални интереси с вътрешни ресурси, а не за сметка на ограбването на другите.

Преди изборите Хилъри Клинтън се позиционираше като представител на банкерите, на Федералния резерв и Уол стрийт, на собствениците на парите и на банковия капитализъм.

Тръмп искаше да е представител на по-малките градове и на бялата "работническа класа", на промишления капитализъм, въпреки че нито веднъж не използва думата "капитализъм".

Такава беше общата картина.

Сега САЩ ще трябва да "делят на две", т.е. изборът е между промишления и банковия капитализъм. Кой кого?

Голяма част от американците са срещу банковия капитализъм, за връщане на "добрата, стара Америка".

От своя страна големите банкови, финансови и глобални играчи залагаха на Клинтън. Загубиха. Загуби глобалният елит, използващ САЩ като въоръжен плацдарм за своите неамерикански цели, налагащ на света агресивен, фанатичен, маниакален, сектантски либерализъм.

На сцената може да излезе Америка със съвършено друго лице, която ще бъде нормален и предвидим партньор.

Но дали тази схема е реална?

Неслучайно написах в началото, че нищо на този свят не е случайно. Съвременният свят и съвременна Америка още не са излезли от "гората" на либералния капитализъм, т.е. Тръмп спечели, защото елитите го искаха на това място. Защо?

От многото варианти ще се спра на два, които са взаимно свързани.

Става дума за заложения капан на Тръмп и на "старата Америка", за да бъде фалирана, а заедно с нея и глобалната икономика, като ескалацията може да бъде през следващите 6 месеца. Либералите ще се отърват от отговорността и ще стоварят вината върху републиканците, т.е. върху "старата Америка".

Все още е рано да се отписва и прословутото американско задкулисие, т.е. така нареченият групов Ротшилд. Изборите в САЩ са търсене на подходящи хора на развитието или спасението на системата, която се изгражда от векове, като всеки президент, който се опита да излезе извън системата е сменян по един или друг начин.

Тръмп, въпреки че лозунгът му беше "Fuck the system", със сигурност не е извънсистемен играч. В момента, за да бъде спасена системата, трябва около нея да бъдат сплотени онези, които не искат да се сплотяват, т.е. онези, които гледат към "старата Америка". С програма от антикризисни мерки САЩ трябва да бъдат възстановени като нация и държава. И чак на тази основа да се премине към кардинални промени, към етапа на постиндустриалното общество с водеща позиция в най-важните производства.

Това може да стане на основата на трезвата оценка на своите възможности, на диверсифицирането на света, отчитането на естествените зони за влияние, на нови валутни зони и т.н.

Другата опция е погребването на САЩ заради целите на глобалната върхушка, която ще изнесе своите централи другаде по света и ще маргинализира Америка.

Разбира се, за предпочитане е първата опция – опит за "перестройка" на системата, но не като на Горбачов, който ликвидира СССР.

Тръмп е прагматик. Той разбира, че финансовият модел е изчерпан. Трябва да се опита нещо ново. А новото е добре забравеното старо – старата, добра Америка. Back to the Future.

Тръмп, въпреки че е първият президент на САЩ, който досега не е заемал никаква държавна служба, е плод на системата. Той е системен милиардер, строителен предприемач, финансист, организатор на световни конкурси за красота, водещите му предприятия са фалирали досега четири пъти, в средата на 90-те години загуби 1 милиард долара, заради което 10 години не плащаше данъци, което не означава, че ги плаща сега.

Тръмп има и участие в една от най-големите перални на мръсни пари, т.е. казиното на тихоокеанския остров Сайпан, където, само през първата половина на тази година, бяха направени "залози" за 13,5 милиарда долара.

Тръмп е напълно системен играч, който обаче разбира, че САЩ стигнаха до края на глобализирането и до балансирането на ръба на термоядрената катастрофа. Отпред е пропастта. Трябва да отстъпят от нея.

Обама нищо не разбра. Всъщност такава беше и ролята му.

Хилъри се самопредложи, но заради престъпленията си от миналото и своята неуравновесеност загуби.

Ротшилд, както обикновено залагаше на "двата коня" и само няколко часа преди финала избра Тръмп. И Рокфелер и Гетти направиха избор в полза на Тръмп. Както и най-големите транспортни и енергийни корпорации. Към това ще добавя и "дълбоката държава", т.е Пентагонът, Държавният департамент, ФБР, съдът... ЦРУ – не.

"Дали не е твърде малко, твърде късно" за Америка. Не знам. На сцената са твърде много нови фактори и процеси.

Така че е рано да се обяснява защо Тръмп беше избран за президент, че изборът му е "олицетворение на патриотизма, победа над глобализма, поражение на банкстерите, триумф на промишления капитализъм, победа на имперците над корпорациите, падане на левия либерализъм" и т.н.

Едно нещо е сигурно. Светът отново го очакват невероятни промени. Защото нищо в политиката не се случва случайно.

Всъщност това не са мои думи, а на един от предишните американски президенти – Рузвелт. Той е познавал Америка по-добре.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 258, December 2016
Народът срещу мафията
Това не бяха избори. Какво ви се предлагаше да избирате – едно подобие на жена – политик, зад която стърчаха ушите на ед...
    На прага на 2017 г.
На прага сме на 2017 г. която най-вероятно ще бъде преломна за ХХІ век и за новата история на човечеството.Динамиката на...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com