Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Войната влезе в Черно море
01.2017

На 7 декември 2016 г. командващият 6-ти флот на ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фогго заяви, че продължителността на патрулирането на американските бойни кораби в Черно море може да бъде увеличена до 4 месеца. По този начин Пентагонът официално предупреди Европа за количествен и качествен ръст на присъствието на американски военни кораби в Черно море, където никой не ги е канил. Посланията са ясни, както и техните последици.

Според Конвенцията от Монтрьо корабите на ВМС на САЩ могат да се намират в акваторията на Черно море не повече от 21 дни. Но това явно не притеснява САЩ и НАТО, тъй като на 26 октомври 2016 г. в Брюксел министрите на отбраната на 28-те страни членки на НАТО обсъждаха усилване на присъствието си в черноморския район.

Това означава продължаващо навлизане на войната в Черно море като един от основните театри на бойните действия на Третата световна война. За какво става дума?

6-ти Средиземноморски флот на САЩ са шест оперативни групи. С изключение на щаба, отделите за поддръжка и флагманският кораб Mount Whitney, той се комплектува с кораби, самолети и части на морската пехота, пребиваващи в Средиземно море за срок от 6-8 месеца. Корабите идват и си отиват, но количественият състав практически не се променя.

Основата на 6-ти флот е оперативно съединение в състав 1-2 самолетоносачи, два ракетни крайцера, 16 фрегати и есминеца. Флотът разполага с подводници, десетки кораби с морска пехота, военно-морски бази и пунктове за материално-техническа поддръжка в Гаета Неапол, Маддалена, Специя, Таранно, Бриндизи, Аугуста, Рота и авиобази в Испания, Франция, Италия, Гърция, Турция и други страни от НАТО.

Зоната на отговорността на 6-ти флот са Средиземно и Черно море, прилягащите води на Атлантика, крайбрежието на Африка до Гвинейския залив. За ефективно управление се използва щабният кораб Mount Whitney, който е пълен с приемно-предаваща и разузнавателна апаратура.

Активният самолетоносач обикновено е със 70-80 самолета, 1900 тона боеприпаси, в това число и ядрено оръжие, радари, завод за опресняване на морска вода и екипаж от 5000 души.

Американските кораби с информационната система Eagis са интегрирани в системата на ПРО на САЩ и могат да отслабят ответен ракетен удар на Русия.

Като правило в близост до Крим патрулират есминци от типа Arly Berk с крилати ракети Tomahawk на борда.

Според Конвенцията от Монтрьо кораби от 6-ти флот могат да влязат в Черно море само до 21 дни. Самолетоносачите не могат и един ден.

Не е тайна, че Черноморският флот на Русия в зоната на своята отговорност наблюдава корабите на 6-ти флот, и оперативно ги посреща.

От март 2014 г. руските противокорабни комплекси Бастион с противокорабни ракети Оникс в Крим, държат под прицел голяма част от Черно море до турските брегове и цялото крайбрежие на Украйна. Това е стратегическото послание на Русия.

Както трябваше да се очаква, очертаващото се приключване на войната в Сирия, с помощта на Русия и Иран, активира САЩ и НАТО по другия театър на военното действие – източноевропейският, по цялото протежение от Прибалтика през Украйна до България.

Експанзията на НАТО е заплаха, на която Москва трябва да отговори. Историята учи, че е много подозрително когато от НАТО говорят, че ще отидат някъде, за да направят каквото трябва. Обикновено в крайна сметка излиза, че правят нещо много по-лошо от онова, кото са казали, че ще правят.

Това не е нова студена война. Това е военно изграждане и мобилизиране срещу Русия. Мобилизирането не е подготовка за война, мобилизирането е война.

Очертаващият се пряк въоръжен конфликт неизбежно ще включи цялата акватория на Черно море.

Нещата са много сериозни. Става дума и за съдбата на България в момент, когато тя е почти напълно унищожена и е на прага на поредна национална катастрофа.

САЩ продължават да изграждат новия "източен фронт", който включва естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Изградени бяха контролно-командни пунктове на НАТО в тези шест държави, които вече функционират.

НАТО предприе и най-значителното след Студената война нарастване на силите за бързо реагиране – от 13 000 до над 30 000 души. Тази групировка ще бъде на територията на споменатите шест държави.

България е на предния край на новия глобален конфликт, като основният геополитически център отново е в Черноморието, както винаги в историята.

Фронтът на глобалната атака е все по-отчетлив. Тя започва в Йемен, преминава през Саудитска Арабия, Ирак, Сирия, Турция и навлиза в Черно море. От север започва в Прибалтика, минава през Полша и Украйна. Двата фронта се срещат в Черно море, което се трансформира в бойно поле. Военно-стратегическата ситуация в цяла Европа се промяна.

Украйна е само инструмент на войната с Русия. САЩ я използват, за да придвижат своята военна инфраструктура на Изток.

Разширяват се базите в балтийските републики, четвъртата база на първия ешалон на ПРО в Полша, двете тилови бази в Румъния и България. Активността се пренесе и в арктическата зона.

Операцията "Атлантическа решителност" беше разделена на две линии: на север в страните от Балтика – Полша, Латвия, Литва и Естония, и в юга – Унгария, Румъния, България и Грузия, като във всяка от тях са разположени американски войски.

Войната вече е в района на Черно море. Черно море става основен театър на Третата световна война.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 259, January 2017
Пощаджията ни донесе
- Това е мой човек.Майк Тайсън, за Доналд Тръмп- Режимът знае, че, ако не завърже жените, те ще му нанесат щети.Ширин Еб...
    Какъв нефт беше "открит" в "Хан Аспарух"
На 5 декември 2016 г. Wikileaks публикува нов пакет от 58 000 писма от личната електронна поща на Берат Албайрак, енерги...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com