Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Какъв нефт беше "открит" в "Хан Аспарух"
01.2017

На 5 декември 2016 г. Wikileaks публикува нов пакет от 58 000 писма от личната електронна поща на Берат Албайрак, енергийният министър на Турция и зет на президента Реджеп Ердоган, потвърждаващи информацията, която се появи още преди две години – че Албайрак, и вероятно и Ердоган, са свързани с нелегалната търговия с нефт на терористите от залежите на Ирак и Сирия. Някои медии зададоха въпроса дали лицето Бойко Борисов не е замесено в тази нова афера и престъпление.

От доста време се появяваха информации, че зетят на Ердоган е отговорен за търговията с откраднатия нефт, който се превозва от северен Ирак с 12 000 камиона–цистерни през Турция, за да достигне по различни пътища до Европа.

Нефтът идва предимно от района на Киркук, който се намира под контрола на иракските кюрди на Барзани, който е марионетка на САЩ и дължи богатството си на откраднатия нефт.

Албайряк е турски бизнесмен и политик. Той е бивш изпълнителен директор на "Чалък холдинг", член на парламента от юни 2015 г. и министър на енергията и природните ресурси от ноември 2015 г. Получавал е възнаграждения от компанията Powertrans изнасяща нефта на Ан-Нусра и Ислямска държава.

Турция забрани транспортирането на нефт по пътищата и ж.п. линиите на страната през ноември 2011 г., но направи изключение само за военните, като даде права за транзита на нефта именно на Powertrans. Оттогава са и обвиненията срещу тази компания за износ на "кървав нефт". Powertrans има монопол на транзита на нефт от Ирак в Турция, но Албайрак опровергаваше връзките си с тази компания.

Всъщност износът на кървав нефт от Ирак започна веднага след инвазията на САЩ през 2003 г. Това беше и целта на войната – нефтът на Ирак. Повече от половината от този нефт минаваше през Турция като само половината от тази половина е била заплащана от British Petroleum и Exxon Mobil, които постоянно действаха с 4 нерегистрирани танкера от пристанището на Джейхан. Те не плащаха транзитни тарифи на Турция, но турските военни и някои политически лидери деляха парите с техните партньори във Вашингтон и Тел Авив.

Заради бойните действия в Ирак и Сирия обемите на крадения нефт постепенно намаляват, като споменатите 12 000 цистерни бяха унищожени по време на бойните действия, което потвърждаваше фактът, че терористите са ЦРУ и Моссад и че контролът и командването на терористите се осъществява пряко от американското командване CENТCOM в сътрудничество с Израел.

Тук се появява друг въпрос – защо Израел е избрал своя информационен изход Wikileaks за атаката срещу Турция и какво означава това за актуалното състояние на отношенията между Израел и Турция.

По-важният въпрос за България обаче е друг. От около две години в някои медии на запад се появяваха информации, че България и Б. Борисов участват в трафика на "кървав нефт", продаван в някои бензиностанции в България с много ниско качество. Поставяха се и въпроси за внезапната смърт (убийство?) на Ваньо Танов.

Подобни данни изтекоха и от Лукойл – че на пазара в Българя има конкуренция от "неизвестен нефт с ниско качество", влизащ по тайни канали от Турция.

Още по-изненадващо на 28.10.2016 г. френската компания Total съобщи, че е открит нефт шелфът на Черно море – България, и че са "отворени за нова игра". Каква игра?

Total получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на газ в блок "Хан Аспарух" през август 2012 г. Именно в периода, когато беше интензифициран износът на кървавия нефт от Ирак през Турция.

На този фон едва ли е странно, че в "Хан Аспарух" французите, които търсеха газ, изведнъж се "натъкнаха" на нефт, въпреки че на всички експерти и геолози е ясно, че там няма никакъв нефт.

Но през април 2016 г. за сондиране пристигна и петролната платформа Noble Globetrotter, която май е собственост на американо-израелската Noble Energy, откриваща "огромни газови залежи" в шелфа на източното Средиземноморие, оспорвани, от Ливан или на окупирания от Израел сирийски Голан.

Сега пък взеха и откриха нефт в "Хан Аспарух", най-вероятно прикритие за евентуално транзитиране на "кървав нефт" от Ирак и Сирия през Турция и България към Европа. Достатъчно е да докарат пълни с "кървав нефт" от Ирак и Сирия няколко танкера до сондажа в "Хан Аспарух" и да ги "пълнят" там с "български нефт", т.е. пране и на нефт.

Въпросите са много и важни.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 259, January 2017
Войната влезе в Черно море
На 7 декември 2016 г. командващият 6-ти флот на ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фогго заяви, че продължителността на патру...
    Какво да правим в условията на война
Надяваме се, че тези съвети няма да ви потрябват. Но, тъй като управляващата мафия мисли само за своето спасение, сме дл...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com