Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Шахматната дъска
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Дали дълбоката държава в САЩ воюва със... себе си
01.2017

Въпросът дали Доналд Тръмп ще влезе наистина в Белия дом продължава да е на дневен ред. Защо? Заради особеностите на избирателната система на САЩ неговата победа може да бъде отнета в последния момент. Това можеше да стане на 19 декември, когато бяха преброени гласовете на така наречените електори, или на 6 януари, когато Конгресът ще се събере за преброяване на гласовете.

Атаката срещу Тръмп започната от Хилъри Клинтън е под претекст за "намеса на Москва", "руска следа", "хакване на изборите от Кремъл" и т.н.

Спиралата за руска намеса беше навивана, за да бързат убедени електорите, които трябва да гласуват за Тръмп да гласуват накрая срещу него. Как може да стане това? В миналия брой обяснихме как са устроени американските непреки президентски избори.

Само по себе си ноемврийското "народно гласуване" не беше народно, тъй като, когато застават пред компютъра или будката и отбележат името на Тръмп, те дават своя глас не за него лично, а за избрания представител–електор от своя щат, който по-рано е обещал на финала на целия изборен процес да гласува за Тръмп. Но той законодателно не е задължен да държи на своята дума и има право да я промени.

В САЩ понятие народни избори няма и се подменя от крайно онгажирана или манипулирана система на представителите.

В тази система жителите на един или друг щат гласуваха не за Клинтън или Тръмп, а за изборна колегия, т.е. за група хора, на които делегират правото си да гласуват за президент. И именно тези представители с лично гласуване, а не избирателите пряко, както по целия свят, определят кой ще стане президент на страната.

Това означава, че, когато американците в първия вторник на ноември гласуваха за кандидата за президент, те се лъжеха, тъй като мислеха, че гласуват лично за кандидата, но реално гласуваха за представители, които вместо тях ще гласуват по-късно за същия претендент. Но може и да не го направят.

Не беше изненада, че в атаката срещу Тръмп се включи и ЦРУ, а в неговата защита застана ФБР. Това е отражение на огромната битка, която се води вътре в така наречената "дълбока държава" в САЩ.

"Дълбоката държава" е хибридното чудовище от публични и частни институции, които реално управляват държавата, а не чучелото, поставено от тях в Белия дом или марионетките, изпратени в Капитолия. Това е секретната конспирираща кабала, държава в държавата, която стои на тъмно, а нейните слуги действат на светло. Тя не може да бъде определена с думата establishment, защото американската "дълбока държава" е класа и структура сама за себе си.

"Дълбоката държава" е хибридна структура, в която влизат Департаментът на отбраната, Държавният департамент, Департаментът за държавна сигурност, ЦРУ, Департаментът на правосъдието, Департаментът на финансите, няколко ключови съдилища и т. н.

"Дълбоката държава" на САЩ, държаща се на двата стълба – на императива за национална сигурност и изключителност на САЩ, и на корпоративната хегемония, се разпростира чрез доларовото глобализиране върху целия свят. До неотдавна тя изглеждаше непоклатима.

И именно тази "дълбока държава", а не "дългата ръка на Москва" решава изборите в САЩ. Не става дума за личности, а за много по-важни за САЩ процеси, които ще продължат в Белия дом независимо кой ще е вътре президент.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 259, January 2017
ПРО на САЩ в Европа не е отбранителна, а стратегическа нападателна система
В средата на ноември беше съобщено, че Русия е прехвърлила най-съвременните ракети Бастион на най-западните руски рубежи...
    Радиоелектронно оръжие на нови принципи
В средата на октомври 2016 г. от Обединената приборостроителна корпорация (ОПК), влизаща в състава на "Ростех", съобщиха...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com