Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
БГ-приносът в маймунологията
02.2017

98,7 процента от ДНК на човека са като тази на човекоподобните маймуни. Същото се отнася и за приликите между човешките и маймунски общности, в това число и в така наречената политика. Едните не могат да прочетат Макиавели, от другите някои са чели само "Винету".

Несъмнено с най-голям принос в теорията на маймуните и маймунджулуците и приматологията през последните години в световен мащаб дават българските политици.

В резултат на дългогодишни наблюдения холандският приматолог Франц де Ваал, започна да разглежда отношенията в маймунските общности като политика и своите изводи публикува в книгата Chimpanzee Politics "Политиката на шимпанзетата", където разкри, че сред тях се разиграват истински политически драми.

Шимпанзетата се стремят към властта открито. Това не е лесен процес, тъй като системата на отношенията между маймуните постоянно е отворена и смяната на лидера става бързо. Най-близо до върха обикновено се озовават трима самци. Самец А наблюдава самците В и С и ги използва. Те правят същото и го наблюдават. В собствената група А, В и С търсят убежище в конфликтни ситуации, след загубени битки, бягство пред атака. Могат да хукнат с настръхнали коси срещу врага, но постоянно се оглеждат назад дали подкрепата на другите не е спряла. Съюзяването на двама самци срещу третия става начало на по-голяма коалиция. Де Ваал е забелязал, че такива съюзи стават поне 5-6 пъти дневно.

Йерархията се определя по време на конфликтите. Помиренията стават веднага след битките или няколко часа след тях. Противниците се прегръщат и целуват, след това взаимно започват да се пощят. Оказало се, че шимпанзетата прекрасно помнят кой ги е пощил и след това с него си делят храната.

Властта носи и рискове. Роберт Заполски – приматолог, забелязал, че маймуната на върха на йерархията са подложени на постоянен стрес да не ги свалят. Равнището в кръвта им на кортизол – хормонът на стреса, е високо.

Обикновено актуалният лидер се ползва с най-висок рейтинг – около 90 на сто сред другите маймуни.

Наблюденията на шимпанзетата в зоологическата градина в Арнхем дали и други изводи. Позицията на доминиращото шимпанзе с името Йероен било все по-често оспорвана от друг млад самец – Луит. Но Йероен разчитал на подкрепата на женските маймуни и благодарение на тях дълго запазвал доминиращата си роля. Луит принудил Йероен да отстъпи чак когато направил съюз с друг самец – Ники. Но Йероен предприел политическа контраатака и успял да привлече Ники на своя страна. Краят на политическата игра бил трагичен за Луит – Йероин и Ники го убили и го... кастрирали.

Никакви скрупули нямат и павианите. Тези маймуни са деспотични. "Аз, срещу моя брат. Аз и моят брат, срещу моите братовчеди. Аз и моите братовчеди, срещу нашите съседи."

На планетата живеят 193 вида големи и малки маймуни. 192 от тях имат козина – по-дълга или по-къса. Изключение прави само голата маймуна, нарекла се Homo sapiens, т.е. разумен човек. Но се оказа, че нещата не са точно такива, т.е. разликата между човека и маймуната е минимална, имат обща ДНК в 98,7 на сто.

Американски етолози направили експеримент по въвеждане на трудови отношения при шимпанзетата. Те измислили вида работа и универсалният еквивалент, т.е. парите. Работата се състояла да се дърпа ръчка с усилие от 8 кг. Това за малките шимпанзета е доста голямо усилие и е неприятен труд. Но за всяко дърпане на ръчката маймуната получавала грозде. Когато шимпанзетата усвоили правилото "работа = възнаграждение" веднага им въвели междинен агент – разноцветни пластмасови жетони. И вместо грозде започнали да получават жетони с различен номинал.

За бял жетон могли да си купят от хората чепка грозде, за син – две, за червен – чаша газирана напитка. И така нататък.

Скоро общността на маймуните се разделила на слоеве. В нея се появили същите типове, както в човешкото стадо. Появили се работохолици и мързеливци, бандити и пестеливци, алчност, жестокост в защита на своите пари, подозрителност към другите. Една маймуна успяла за 10 минути да дръпне ръчката 185 пъти. Искала да изкара много пари. Някои шимпанзета предпочитали да не работят и да отнемат парите на другите.

В зоопарка по време на чистене на клетката на шимпанзетата служителите открили доста дебела пачка истински пари, повечето били местни, някои чуждестранни. Наблюдението на клетката показало, че маймуните честно си изкарвали парите – те просто продавали на посетителите своите плодове и получените от тях дребни пари събирали в ъгъла.

Забравихме да добавим как завърши пазарният експеримент при маймуните. Те се обединили в банда. И, докато някои от тях отвличали вниманието на охраната, бандата се измъкнала от клетката и ограбила "банката", т.е. кутията с жетоните, като набили и учените.

При печалбата на откраднатите жетони надделял главатарят, който ги разпределил между поданиците. Но не поравно. Повечето жетони главният маймуняк оставил за себе си. На снимката прилича на една друга дебела маймуна от... Банкя.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 260, February 2017
САЩ окупират Европа
САЩ започнаха най-голямото прехвърляне и съсредоточение на свои войски в Европа след Студената война.Основният плацдарм ...
    Демографията: катастрофата в историята на България
България вече е на първо място в света по смъртност на населението. Според последната книга на фактите на ЦРУ ние сме на...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com