Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
"Черният папа" на йезуитите се оттегли
02.2017

На 30 май 2014 г. така нареченият "черен папа на йезуитите", считан за "най-могъщият човек на планетата", изненадващо се оттегли от своя пост без да даде причина.

Испанецът Адолфо Николас Пачон беше вторият висш лидер във Ватикана, след папа Бенедикт, който подаде оставка, която може да се дължи и на започналия в Брюксел на 7 април 2014 г. процес срещу него, архиепископа на Кентърбъри за "трафик на деца и убийства". Тъй като самият "бял папа" Франциск е йезуит, "черният папа" е негов "началник". Какво можеше да означава това?

Предшественикът на Пачон – Петер Ханс Колвенбах, получи разрешение от папа Бенедикт ХVІ да се оттегли като глава на ордена, известен като "Обществото на Исус" (оттам идват и йезуитите) на 79 години. Йезуитските върховни генерали са наричани "черни папи" не само защото се движат в черни дрехи, но и защото имат задкулисно влияние, като запазват позицията си обикновено доживотно. На мястото на Колвенбах беше избран нов "черен папа", испанецът Адолфо Николас – на 71 години.

Това стана на конклава на йезуитите, започнал на 19 януари 2008 г. На 30 май 2014 г. той се оттегли.

През първите четири века на своята дейност йезуитите се борят за реформация в образованието и изпълняват мисионерска работа в колониите в Америка и Азия. Тяхната дейност влиза в противоречие с местните светски и църковни власти, заради което са изпъдени от много страни: Португалия – 1759 г., Франция – 1762 г., Испания – 1767 г., Малта – 1768 г.

Йезуитите са обвинявани в интригантство, фалшив морал, конспиративни начини на действие, скрито влияние върху църковните и светски власти, казуистика с която са печелили теологични и правни дилеми.

През 1773 г. папа Климент ХІV официално разтурва ордена. Касационният декрет обаче не е съобщен на част от източноевропейските и руски територии и йезуитите продължават да действат там. През 1814 г. папа Пий VІІ възстановява дейността на йезуитите по целия свят.

истинският ренесанс на ордена настъпи чак след Втората световна война и особено след Втория ватикански събор, като продължава да е обект на критика, подлизурщина спрямо управляващите, презрение към бедните и налагане на религиозен фанатизъм.

Сегашните йезуити са сред най-влиятелните и най-многобройни ордени в католическата църква. Техният брой е около 20 000. Имат собствени университети, астрономични обсерватории, геофизични институти, радиостанции, списания и училища.

Още преди изгрев слънце "черният папа" на йезуитите от своя офис в Рим, гледа към територията на "белия папа", т.е. Ватикана. Прозорците на техните апартаменти са на няколкостотин метра и са първите, в които всяка сутрин се запалва светлината в целия Рим. След това двамата – "белият" и "черният" папа, самотно отправят своите молитви. Това са двамата най-силни лидери на католицизма.

За разлика от богатството и показността на Ватикана, седалището на йезуитите е просто и сурово. Тук няма произведения на изкуството, нито стилни мебели. Цари абсолютна тишина. В лабиринта от коридори и стаи няма жива душа. Тук-таме има умивалници от мрамор с ленени кърпи.

Пачон се оттегли, но самият папа Франциск е йезуит. Йезуитите отново са готови на всичко – Ad maiorem Dei Gloriam – "За по-голяма хвала на Бога".


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 260, February 2017
На преден план излезе прелатурата Opus Dei
Един от най-важните процеси в живота и дейността на Ватикана през последните десетилетия е излизането на преден план на ...
    Анализ и прогнози за газовата и нефтена глобална ситуация (1)
В началото на 2017 г. е необходимо да направим цялостен анализ на газовата ситуация, особено от двата края на тръбата – ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com