Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Проблеми на глобалната сигурност и разоръжаване
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Ядрени маневри на глобално равнище
02.2017

При президента Тръмп САЩ ще предназначат за ядрено модернизиране и превъоръжаване огромни средства. Изоставането им спрямо Русия е съществено, но за това са виновни самите те, след като Буш-младши излезе от Договора за ПРО от 1972 г.

Но според последни данни половината САЩ могат да бъдат унищожени само с 19 точни ядрени удара. Къде?

През 2016 г. половината от най-големия в света брутен национален продукт, т.е. на САЩ, беше произвеждан и създаван в 19 американски мегаполиса и прилягащите им райони, само на 2 процента от територията на тази супердържава.

Споменатите 19 суперградове на САЩ по размера на своята икономика са съпоставими с 19 напреднали държави, както се вижда от приложените тук карти.

Неотдавна началникът на щаба на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Милли отправи заплаха срещу Русия: "Въоръжените сили на САЩ, въпреки скритостта на нашите операции ще ви нанесат такъв удар, който никой и никога преди това не ви е нанасян".

Ясно е, че това е заплаха за нанасяне на ядрен удар по Русия. Но това е пълна лудост, тъй като САЩ са много по-уязвими от Русия в случай на подобно развитие на събитията, тъй като почти цялата територия на САЩ ще стане необитаема или мъртва във всички ядрени случаи.

Това се дължи на няколко прости факта.

1. На територията на САЩ са разположени около 100 ядрени реактора, при това в най-гъсто населените райони на страната.

2. Всички тези атомни централи на САЩ са задължителни цели за руските ядрени бойни блокове, които са около 1500. И никаква ПРО на САЩ няма да ги спаси от тях.

3. Площта на силното радиационно замърсяване в случай на авария на 1 гигават реактор се оценява на 50 000 кв. километра. При това се предполага, че ще бъдат изхвърлени само 10 процента от материала на активната зона при силна авария. Но при ядрено поражение ще бъде изхвърлено всичко и още ще се добави самият ядрен взрив. Няма никакви принципни различия между американските и руските реактори. Всички те съдържат стотици тонове високо радиоактивен материал.

Каква е зоната на силното заразяване? Това значи, че всички живеещи там ще получат за една година 1500 радия при безопасна годишна доза от 5 рада.

4. Ако ядреният взрив на един реактор ще превърне в безжизнена пустиня около 500 000 кв. километра територия, то поражението от 100 реактора ще доведе до силно ядрено заразяване на 50 млн. кв. км при обща площ на САЩ 10 млн. кв. километра.

5. Разбира се, реакторите са разположени неравномерно, но във всички случаи за страната, наричаща се САЩ, може да се забрави завинаги.

6. Що се отнася до Русия, тя има само 30 реактора и са разположени в крайните райони на страната. Руснаците не са плътно заселени в малки територии. Русия има много повече територия от САЩ, т.е. при всички случаи ще останат огромни "чисти площи" за живот и оцеляване.

Още в началото на 60-те години тогавашният секретар на отбраната на САЩ Роберт Макнамара въведе понятието за "гарантирано унищожение на противника". За гарантирано унищожение на СССР Макнамара считаше за достатъчно да бъдат взривени на неговата територия до 400 термоядрени заряда с мощност по един мегатон всеки.

От своя страна Комитетът за стратегически оценки на САЩ заяви, че убийството на американската нация може да бъде постигнато с взривяване на нейна територия само на една 100-мегатонна съветска ракета.

След разпадането на СССР в Пентагона родиха поредната концепция за неприемливите унищожения. Това е удар, с който може гарантирано да се спре противникът от каквито и да било враждебни действия. Именно този поглед на Вашингтон – за достатъчността на неговия стратегически потенциал, днес е основата за ядреното възпиране на Москва.

От друга страна всички експерти твърдят, че прагът на неприемливите щети за САЩ е много по-нисък отколкото преди 20-30 години, защото днес те имат много по-сложна държавна и финансово-икономическа структура, на която е по-лесно да бъде нанесен смъртоносен удар. Така например за гарантирано унищожение на САЩ, според формулата на Макнамара, в случай на използване на тежките руски ракети Сатана ще са достатъчни и десетина бройки. А за нанасяне на неприемливи щети е достатъчна и една. Същата функция ще изпълнява и новата тежка ракета Сармат.

Да се върнем към споменатите суперградове.

Днес в САЩ една трета от населението живее в три гигантски мегаполиса.

Североизточният е от Бостън до Вашингтон, където живеят не по-малко от 50 млн. души. Езерният, около големите езера от Чикаго до Питсбърг, с не по-малко от 35 млн. души. И Калифорнийският – от Сан Франциско до Сан Диего, с не по-малко от 20 млн. души. Зоната на тези мегаполиси относително е малка, тяхната обща площ е само 400 000 кв.км, но на тях се произвежда повече от половината американски БНП.

Значи, за унищожението на тези райони и тяхната инфраструктура са достатъчни 10-12 ракети от типа Сатана. Русия днес има на въоръжение около 50 такива ракети и да ги прехванат не могат нито сегашните, нито бъдещите американски противоракетни системи.

И така, според американски данни, при взрив на ядрен боен блок с мощност 1 мегатон в радиус 10 километра ще са убити и ранени веднага, без да се броят онези, които ще умрат от радиацията, епидемията, липсата на медицинска помощ, 50 процента от хората. По този начин площта на поражението на една Сатана може да е 314 кв. километра. Значи с една ракета, носеща 10 бойни блока, може да се покрият 3140 кв. км, а с десет – 31 400 кв. километра. Това е зона на пълно унищожение. Ако се добави зоната, която след взрива ще бъде унищожена в не по-малко от 25 процента, зоната ще се увеличи до 56 000 кв. километра. А това вече са 15 процента от цялата територия на мегаполисите. Ако се отчете, че целта на руските ракети ще бъдат най-важните инфраструктурни обекти – центровете на държавното, административното и финансово-икономическото управление, може да се предположи, че тази инфраструктура ще бъде унищожена напълно. В пара ще се превърнат Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Лос Анжелис и Сан Франциско.

Ядреният взрив има и други поразяващи фактори – мощен електромагнитен импулс, унищожаващ цялата електроника, проникваща радиация, радиоактивно заразяване и т.н. Заради това в течение например на месец след ядрения удар на цялата територия на американските мегаполиси ще настъпи тотална гибел на населението.

Това означава, че за гарантирано унищожение на САЩ ще са достатъчни само 10-12 руски Сатана, като всяка от тях може да донесе до САЩ един тежък термоядрен заряд с мощност 20 мегатона или десет леки маневриращи бойни глави с мощност не по-малко от 750 килотона всяка. А за нанасяне на неприемливи щети е достатъчна само една руска ракета Сатана.

Новата Сармат ще е даже по-ефективна.

Какви са изводите от този най-важен процес в областта на световното въоръжаване, т.е. въвеждането на хиперзвуковото ядрено оръжие?

На първо място, Русия си върна лидерството в областта на стратегическите ядрени въоръжения, даже по-силно, отколкото по времето на СССР. Оттук нататък всеки опит на САЩ, НАТО или друга държава да постигнат военно превъзходство над Русия е обречен на неизбежен провал.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 260, February 2017
Китай може да нанесе ядрен удар по САЩ
Изненадата започна още на 31 октомври 2013 г., когато за първи път от 42 години Китай откри тайна от такова равнище и с...
    Голямата истина за голямата лъжа
Излязлата в Полша през 1998 г. книга на католическия автор Хенрик Паьонк също хвърли светлина върху теорията на конспира...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com