Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Глобален военен преглед
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Срещу кого са насочени китайските DF-41 в Хейлунцзян
03.2017

В края на януари някои китайски таблоиди разпространиха информацията, че Китай е разположил своите най-нови междуконтинентални балистични ракети DF-41 /Дунфен-41/ с разделящи се бойни глави с индивидуално насочване в североизточната провинция Хейлунцзян, която граничи с Русия, само на 500 км от руската граница.

Съобщаваше се, че Народно-освободителната армия на Китай ще разположи общо три бригади с ракети Дунфен-41, като едно от подразделенията вече се намира в град Синян в централната провинция Хенан, втората бригада е в Синцзян-Уйгурския район, в северозападен Китай, а третата – в Хейлунцзян.

Както обикновено става в такива случаи последва опровержение на китайското външно министерство, че в последно време китайските въоръжени сили не са разполагали в североизточен Китай балистични ракети DF-41. Но, имайки предвид дългогодишната практика на КНР да прави опровержения при такива случаи, както и моментът, в който дойде тази информация на остри антикитайски изявления на новия президент на САЩ Доналд Тръмп за ограничаване на достъпа на китайския флот до Южнокитайско море, за непризнаване на "единен Китай" или за започваща търговска война срещу Китай, съобщението тръгнало в началото от таблоида Global Times, който влиза в холдинга на официалния орган на компартията на КНР "Женмин жибао", информацията най-вероятно е достоверна. И че това изтичане не е било случайно, а напълно целенасочено.

Както обикновено става в тези случаи, на Запад веднага последва интерпретацията, че разполагането на китайските тежки ракети в близост на руската граница е насочено срещу Русия. Разбира се, за военните експерти това е глупост. Предназначението на ракетите може да е само стратегическо предупреждение срещу САЩ и излизане на "дълги позиции" в областта на стратегическите ядрени въоръжения заедно с Русия.

От тази гледна точка разполагането на мобилните ракетни комплекси, носещи твърдогоривните междуконтинентални балистични ракети DF-41 в провинция Хейлунцзян със сигурност не е само военна демонстрация.

Китай както винаги се готви за най-лошия сценарий за своите отношения със САЩ и както заявиха някои китайски военни "война в сегашния президентски мандат на САЩ не е само лозунг, а става практическа реалност". За обикновено умерената и много внимателна дипломация на Пекин това е много остро изявление, още повече, че идва от Централната военна комисия.

Ракетите в споменатата провинция не могат да застрашават Русия. За атака на Владивосток или Хабаровск тежките междуконтинентални ракети не са подходящи, а за атака срещу Москва по-удобно е да се разполагат ракети в Синцзян-Уйгурския район, където вече ги има отдавна. Освен това ракетите в Хейлунцзян са уязвими срещу широк спектър руско въоръжение.

Но във Вашингтон имат за какво да се замислят. Провинцията Хейлунцзян е най-близката провинция на Китай до САЩ, както се вижда на картата на потенциалната траектория на полета на такава ракета.

От друга страна обаче, ако американците имат намерение да ударят с ядрено оръжие Китай, те ще трябва да бият по провинция Хейлунцзян, до която съвсем близо се намират Владивосток, Хабаровск, новият космодрум Восточний и други обекти, чиято загуба за Русия е абсолютно неприемлива. Американските тежки ракети имат разделящи се бойни глави и да се определи балистичната им траектория към техния краен пункт е невъзможно. Заради това Русия ще трябва да реагира с изпреварващ ядрен удар по САЩ още при долитането на американските ракети даже ако са насочени само срещу китайските ракети. Така Китай си осигурява руски ядрен щит.

Ако пък американците поискат да ударят с ядрено оръжие Русия ще трябва да бият по най-голямата в района руска военна морска база във Владивосток. Техните ракети ще застрашат обаче едновременно и споменатите китайски балистични ракети в провинцията Хейлунцзян, което за Китай е абсолютно неприемливо и Пекин ще бъде принуден да изстреля всички свои ракети срещу САЩ. Така Русия си осигурява китайски ядрен щит в района.

Така, без да се подписва договор, налице е отбранителен съюз между Китай и Русия в областта на ядрените стратегически оръжия срещу потенциална американска ядрена агресия.

Неведнъж сме анализирали новите китайски ракети, като нов фактор в световната политика. Разделящата се главна бойна част на DF-41 носи до 10 бойни блока с индивидуално насочване, което позволява безпроблемно преодоляване на противоракетната отбрана на САЩ.

Бойната им далечина, която в различни източници е 12000 – 14000 км превръща DF-41 в най-мощната и една от най-далекобойните ракети в света. DF-41 е най-мощната и съвременна междуконтинентална ракета в арсенала на Китай, въпреки че няма принципно превъзходство над аналогичните руски или американски ракетни комплекси.

Огромната бойна далечина на ракетата DF-41 прави абсолютно излишно разполагането й в крайграничната полоса с Русия в случай, че истинската цел на тази ракета е Русия. От тази гледна точка доста по-голяма опасност за Русия представляват многобройните китайски ракети със средна далечина, които могат да държат под удар най-гъсто населените райони на централна Русия. Симетричен отговор на Русия е невъзможен, тъй като Русия заради съветско-американския договор за ликвидиране на ракетите със средна и малка далечина от 1987 г. унищожи всички свои средни ракети. Заради това целта за евентуалното разполагане на китайските тежки ракети в този район е не само изнасяне на позиции срещу САЩ, но и отдалечаване от американската противоракетна отбрана ТНААD на територията на Южна Корея или Япония.

Официалната причина за разполагането на ТНААD в Южна Корея беше "ракетна заплаха от страна на КНДР". По същия начин САЩ започнаха да разполагат и своята ПРО в Европа под предлога "за защита на ракетите на Иран". И в двата случая това е лъжа.

Заради това Пекин, както преди това и Русия, последователно противодейства срещу разполагане на елементи от американската система за ПРО в непосредствена близост до своите граници. Както и при Русия най-добрият отговор е разполагане на стратегически ракети срещу САЩ, които ще преодолеят всякаква противоракетна отбрана на САЩ.

Разполагане на DF-41 до руската граница за атака срещу Русия няма никакъв смисъл, но и е вредно. Защо да се поставя такава ценна техника под опасността от пълно ответно унищожение? Такава разполагане е възможно само в случай на 100-процентна увереност в своя съсед, т.е. на пълно доверие между Китай и Русия, още повече, че тези тежки ракети имат голяма "мъртва зона" – районът в минималния обхват, който не може да бъде атакуван от тях е целият руски Далечен Изток и по-голяма част от Източен Сибир.

Дунфен-41 е ракетата, която може да преодолява американската ПРО.

Дунфен-41 /DF-41/ е въоръжена с разделяща се главна бойна част и достига скорост 6 маха. Военните специалисти признават, че тя може да преодолява всички американски противоракетни системи – ПРО, ТНААD и Patriot, може да поразява цели на разстояние 15000 км и да носи бойни заряди от 12 ядрени бойни глави. Последните опити са били фиксирани през април 2016 г.

Следва DF-21D – първата в света противокорабна балистична ракета. Тя може да бъде използвана и като носител на противоспътниково, противоракетно оръжие. Далечината на стрелбата й е 900 мили.

Китай създава и свой вариант на руската подводна Булава, но с по-малки възможности по маневрирането и с не толкова големи ресурси по корекция на курса.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 261, March 2017
Технологията Кеше – енергийна революция
От 6 години следим тази тема и се оказва, че тя е най-голямата тайна в момента на планетата. Може би именно заради това ...
    Голямата истина за голямата лъжа (2)
Излязлата в Полша през 1998 г. книга на католическия автор Хенрик Паьонк също хвърли светлина върху теорията на конспира...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com