Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Европа вече е ядрено бойно поле
04.2017

С мащабната операция на НАТО в Европа - Atlantic Resolve, започнала на 31 януари в Полша, разширяваща се и в други държави от Балтика до Черно море, в това число и в България, САЩ започнаха най-голямото прехвърляне на свои войски в Европа след Студената война.

Основният плацдарм отново е Германия. Оттам войниците и бронетехниката се прехвърлят към Полша, Прибалтика, Румъния, България и т.н.

Европа се превръща в реално ядрено бойно поле. Фронтът на Третата световна война се измества в Източна Европа, която, в случай на открити военни действия, ще бъде унищожена напълно. Това е и целта на САЩ.

Пентагонът започна прехвърлянето на 2800 танка и друга бронетехника в Германия. 4000 американски войници "пристигнаха" в пристанището Бремерхефен по пътя към Вроцлав. Започна и прехвърлянето в Румъния и България на военни и бронирани части на армията на САЩ.

Продължава и ядрената ескалация от САЩ към Европа с прехвърлянето на най-напредналите американски атакуващи F-22 Raptor от базата Тиндал /във Флорида/ на базата Лейкенхелт /в Англия/, откъдето ще летят на други изнесени позиции с новите US-ядрени бомби В61-12.

Според Пентагона В61-12 трябва да влезе на въоръжение през 2018 г., като за нейното серийно производство ще бъдат предназначени над 18 милиарда долара. В61-12 е пореден вариант на базовата В61, която се окачва към корпуса на американските щурмови самолети А-10, многофункционалните изтребители F-16, изтребителите от пето поколение F-22 и F-35, както и европейското Tornado. Средно тежи 320 кг, но може да варира в зависимост от модификацията на боеприпаса, който има едно уникално качество - времето на взрива му може да се управлява в зависимост от това къде трябва да стигне - над земята, на земята или дълбоко под земята.

САЩ, според различни източници, имат 700 бомби от серията В-61. Половината от тях се намират в Европа в пет страни - Германия /на базите на ВВС на САЩ Рамщайн в Райнфелд Пфалц и на базата в Бюхел/, Италия, Белгия, Холандия и на базата Инджирлик в Турция. По този начин и тези пет държави са ядрени, но за това не се говори.

Новата бомба В61-12 ще се насочва. Тя вероятно ще използва термоядреният заряд от бомбата В61-4, отличаващ се с най-малка мощност в цялото семейство - 50 кг.

Според някои източници за насочване към целта новата бомба използва инерционна навигационна система. Освен това е възможна и спътникова навигация. Сравнително по-малката мощност на бомбата в този случай се компенсира с точно падане в целта или близо до нея.

За сравнение предишните модификации на В61 имаха кръгово вероятно отклонение до 160-180 метра. При В61-12 този периметър ще се съкрати до 5-10 метра.

В края на ноември 2016 г. Държавният департамент на САЩ одобри предоставянето на 70 крилати ракети AGM-158 JASSM-ER с разширен обхват за Полша.

Полша става първата държава извън САЩ, която ще получи тези нови американски крилати ракети въздух-земя.

През 2014 г. Полша подписа и договор за приспособяване на своите изтребители F-16 към версията JASSM-AGM 158, които са предназначени за унищожение на големи и важни наземни ели на разстояние до 370 км. 370 км е твърде голяма далечина за самозащита. Но Полша явно иска капацитет за стратегически конвенционален първи удар.

От друга страна, има всички основания да се предполага, че наземната версия на американските пускови установки Мк-41 в страните от Източна Европа за противоракетите S-3 на ПРО на театъра на военните действия, могат да бъдат използвани и за крилати ракети Tomahawk, както с ядрена, така и с обикновена бойна глава.

Заради това Русия може основателно да предяви въпроси към САЩ, че нарушават Договора за средните и малки ракети, тъй като американците фактически създават район на разполагане на крилати ракети с наземно базиране със среден радиус на действие, което е грубо нарушение на договора.

Това ще позволи на САЩ да разположат в Европа групировка от ядрени сили със среден радиус, позволяващ да се нанесе по Русия така нареченият обезглавяващ удар с унищожение на основните центрове на частите с междуконтиненталните ракети, другите ракети и летищата на стратегическата авиация.

Долетното време до целите на такива средни ракети като Pershing 2 възлиза само на 6-10 минути, което, отчитайки тяхната висока точност, не оставя време на руското ръководство да приеме адекватни ответни мерки. Заради това появата на такива комплекси като руските "Искандер-М" и "Искандер-К" повишават възпиращото значение на руското тактическо ядрено оръжие. По този начин САЩ реанимират ядреното противостоене в Европа.

Какво дава всичко това?

На първо място САЩ значително повишават шансовете за елиминиране на заплахата от ответен ядрен удар на Русия с нейните стратегически ядрени сили по територията на САЩ.

На второ място - нарастването на тактическото ядрено оръжие в Европа позволява на НАТО да постигне превъзходство при тези оръжия над Русия. Тогава е възможна агресия срещу Русия с цялата мощ на НАТО. Такъв удар руската армия няма да издържи.

На трето място - в случай на използване на тактическо ядрено оръжие, театър на ядрената война ще стане именно Европа, а не САЩ, което ще ограничи евентуалното използване от Русия на ракети срещу самите САЩ.

Заради това започна и процесът на предислоциране на военната структура на НАТО и даже на отделни формирования към границите на Русия, и на американски части от ФРГ към страните от Източна Европа, в това число и България.

Едновременно западните медии настойчиво транслират идеята, че Русия е агресор, който застрашава световния мир. Напоследък за всичко е виновен Путин.

На този фон Балканите отново са превръщани в барутния погреб на Европа. Сега ситуацията е още по-трагична, защото се сбъдва мечтата на англо-саксонско-ционистката геополитика да воюват срещу Русия със славянските държави и православието. Такъв шанс едва ли ще се повтори в бъдеще.

Третата световна война може да започне на Балканите.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 262, April 2017
Къде са вашите 21 714 долара
Според Международния валутен фонд глобалният дълг на планетата възлиза на 152 трилиона долара /други го изчисляват на 20...
    Избори, избори...
$("#content>p>img:first").attr("align","center").parent().attr("align","center")Преведено на български, това означава "С...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com