Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Третата световна беше започната от Vanguard
05.2017

След време ще напишат, че Третата световна беше започната от Vanguard

Преди доста време – към края на 70-те години на ХХ век, като един от първите икономически и политически анализатори в света /мога да покажа и архивите/ започнах да анализирам появата и развитието на така наречените транснационални корпорации. Постепенно този процес стана носител на последвалото глобализиране на основата на неолибералния капитализъм, т.е. безумното печатане на долари без никакво покритие и тяхното внедряване по света, най-напред чрез нефтодоларите, след това чрез наркотиците и накрая чрез сегашната финансова криза, създаването на трилиони долари от въздуха, с които САЩ успяха да излъжат и ограбят : 1/ СССР /Русия/ и да ги превърнат в суровинен придатък към западната икономика; и 2/ Китай да го превърнат в производствен цех на САЩ срещу заплащане със зелени хартийки срещу реални стоки и услуги.

Всъщност огромните проблеми, които днес имат Русия и Китай, се дължат именно на глобализирането на долара, т.е. на заплащането и оценката на суровините и труда с хартийки без никаква стойност, "печатани" в колосални количества от така наречената Федерална резервна система на САЩ.

Преди няколко години, по-точно преди 8, започнах да наблюдавам някакъв дълбочинен, направо тектоничен процес, ставащ в недрата на съвременния глобален капитализъм, т.е. изграждането на една шапка и пирамида над основните транснационални корпорации – които вече изпълниха своята роля, и появата на нов глобален октопод над корпорациите и държавите-инвеститор, контрольор, акционер, изкупуващ с минотарни дялове десетки корпорации и концерни.

От това змийско гнездо се появяваше главата на анакондата на постлибералния капитализъм Vanguard Group.

Разбира се, всичко това е в процес и още е трудно да бъде дефинирано. Но ясно е, че на мястото на историческите "собственици" на капитализма, начело с Ротшилд и Рокфелер, се появява някакво по-силно чудовище от тях.

Вероятно на това се дължеше и физическото елиминиране на Ротшилд и Рокфелер още през 2015 г. и тяхното "доброволно оттегляне" от златото и нефта, като на тяхно място тихо се намъква Vanguard. Никой не обърна внимание на появилото се преди две години 2 реда съобщение, че Vanguard е купил златото и диамантите на Южна Африка от De Beers и Anglo-American.

И досега няма отговор въпросът защо САЩ при Буш-младши започна войната срещу Ирак, който по онова време беше голям износител на нефт с около 6-8 милиона барела дневно и къде изчезна този нефт, т.е. по какъв начин, кой и откъде го изнася от унищожения от войната Ирак. Или отговорът отново е Vanguard Group и мафията Буш-Клинтън-Обама-Тръмп-Дик Чейни, т.е. оформянето на суперсобственика и на най-голямата пирамида в историята въобще на капитализма – Vanguard Group, последен опит за неговото спасение в каквато и да било форма.

Да се опитаме да внесем някаква логика в този хаос.

В края на 2016 г. светът беше потресен от сензационна новина – капитализацията на Apple е надминала 700 милиарда долара. Но според нейния основен акционер – Карл Айкан, цената на една акция на тази компания е 216 долара, което беше с 91 долара повече от текущата оценка, т.е. според него капитализацията на Apple трябваше да е около 1,3 трилиона долара. Това, така или иначе, означаваше, че Apple е най-голямата световна компания.

За сравнение може да се каже, че Русия, която има една шеста от сушата на планетата, заедно с най-крупните си банки, резерви и потенциал струваше през 2016 г. по-малко от една компания, която произвежда телефони и ноутбуци /предимно в Китай/.

Значи, въпросът е кой е собственик на Apple. В разни източници не се укрива, че споменатият по-горе акционер Карл Айкан е милиардер, евреин, известен скандалист, хомосексуал и т.н. Може би именно заради това е използван като фронтмен и е назначен за главен акционер и нюзмейкър, за да отвлича вниманието от другите по-важни фигури.

Но кой е реалният собственик на Apple?

Прегледът на ситуацията показва невероятен факт – милиардерът Карл Айкан притежава само 1 процент от акциите на Apple. Разбира се, при цена на фирмата от 1 трилион този 1 процент също е огромна сума, но все пак е само една стотна. Къде са останалите? И кой е реалният собственик на най-голямата компания на света? Оказва се, че няма нищо по-просто тази задача.

Да проследим изследването:

 • Vanguard Group – 5,68 процента
 • State Street – 4,11 процента
 • FMK – 3,07 процента
 • BlackRock – 2,72 процента
 • Bank of NY – 1,42 процента
 • Northern Trust – 1,39 процента
 • BlackRock Fund – 1,21 процента

Странно, този Айкан не влиза даже в десетката на най-големите акционери на Apple. Но кои са загадъчните реални собственици на Apple?

На първо място е Vanguard Group, за която вече във всеки справочник може да се намери информацията, че компанията контролира активи за над 3 трилиона долара.

Реално обаче Vanguard Group контролира не 3 трилиона, а може да се окаже няколко пъти повече.

Западните медии и експерти правят всичко възможно да скрият факта, за невероятното концентриране на капитала в ръцете на тази малка група хора.

И наистина могат ли собствениците да имат жалките 5,6 процента от акциите на най-голямата компания? Всеки финансист ще ви се изсмее, защото, за да се постигне пълен контрол над компанията с обороти стотици милиарди долари са необходими 20 процента. Повече не са нужни, защото конкурентите не могат да съберат пакет повече от 20 процента.

За да се разбере по какъв начин те са осъществили тотален контрол като са запазили привидността на липсата на един собственик се връщаме към списъка на акционерите.

На второ място е компанията State Street Corporation, която има 4,11 процента от акциите. В тази фирма пък акционерите са както следва:

 1. Massachusetts Financial Services – канадски застрахователна компания, с неясен собственик.
 2. Price – 7 процента.
 3. Vanguard Group - /как може без него/, 6 процента.
 4. BlackRock – 5 процента.

Ако погледнем кой е акционер в Price ще видим познати – Vanguard и BlackRock. /Запомнете BlackRock, тъй като тя постоянно върви заедно с нашия главен герой Vanguard/.

Това означава, че по същия начин Vanguard е вторият главен акционер в компанията Apple. Нехитра маневра и 10 процента от акциите на Apple са вече в джоба на Vanguard. Но и това не е всичко.

В първата десетка има две фирми BlackRock. И в тях ще откриете същите лица. Добавете още 4 процента и получаваме, че вече 14 процента от всички акции на Apple се държат от Vanguard. Но и това не е всичко.

Кой още остана от подставените собственици на Apple – Fidelity. В нея ще открием познатите названия сред акционерите - BlackRock, Vanguard, State Street, т.е. Fidelity също е подконтролна на Vanguard Group. И така общо те събраха скромните 17 процента.

По-нататък няма смисъл да правим изследвания. Всички останали инвеститори имат около 1 процент или по-малко от Apple.

Всичко това означава, че Vanguard Group:

 1. Официално е главният акционер на Apple.
 2. Има и най-големите пакети акции във всички други компании, които притежават крупни дялове в Apple.
 3. Владее не само най-големите пакети акции, но и контролира и акционерите от компанията от точка 2.

Основният извод е, че налице е най-голямата пирамида в историята на съвременния капитализъм, зад която най-вероятно се крие кланът Буш и неговият основен помощник Дик Чейни.

И най-крупните банки в света – Bank of America, JP Morgan, Citi group, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley, се контролират от Vanguard Group.

За тези банки и компании Федералният резерв на САЩ печата колкото си поискат пари, за да спасяват американския капитализъм чрез войните. Последните са в Сирия и Украйна.

Когато започна войната в Сирия активирането на Ислямска държава, събитията в Украйна и Гърция, стана ясно, че стратегическото и оперативно управление на тези и много други процеси съвсем не са дело на Обама или на Държавния департамент, а на нещо друго, на някакъв така наречен "доктор Зло", някаква неизвестна суперкорпорация, която от много години е изградила задкулисен олигархичен финансов промишлен център, мозъкът на глобализирането и на "новия световен ред", който за първи път беше споменат от Джордж Буш–старши в началото на 90-те години. Неслучайно.

Защото този глобален център се оформи още от 70-те години именно около клана Буш и неговата симбиоза с ционистко-финансовата групировка на САЩ, Израел и Англия, и с наследството на хитлеристка Германия.

Става дума и за Vanguard Group, разположена в Малверн /Пенсилвания/, основана през 1975 г. от Джон Богл, който най-вероятно беше "фронтова" фигура на Буш и ЦРУ.

Vanguard Group е най-големият съвременен финансов октопод в JP Morgan Chase, Halliburton City Group, Frdelity, Monsanto, Microsoft, Black Rock, Bank of NY, Mellon, Wells Fargo, Gldman, Alcon, Altria, AT&T, Boeing, Coca-Cola, Dupont, Exxon Mobil, General Electric – General Motors, Hewlett-Packard, Verizon, Wal-Mart, Time Warner, Pfizer, Vivacom News Corp, CBS, NBC и още десетки и стотици корпорации, концерни, холдинги, преплели се в едно гнездо, на глобалния супероктопод с главата на Vanguard.

Тези крупни финансови компании напълно се контролират – институционално или фондово от акционери, от които може да се отдели ядро от споменатите четири компании, присъстващи във всички случаи във взимането на всички решения – Vanguard, Fidelity, Black Rock и State Street. Но, ако се изчисли балансът на пакетите на акциите ще се разбере, че Vanguard контролира всички свои партньори или "конкуренти" – Fidelity, Black Rock и State Street.

Капитализацията на самата корпорация е доста скромна – около 15 000 сътрудници. Няколко думи за основателя на Vanguard – Джон Богл, член на Съвета на попечителите на Академията Блеър на Йейлската школа по мениджмънт, на Съвета на попечителите на Националния съвет за конституцията /NCC/ във Филаделфия, САЩ. Той беше председател на Съвета на директорите на този фонд от 1999 г. до 2007 г., когато отстъпи поста на президента Джордж Буш – младши.

Ето за такива хора става дума, не само за Богл, но преди всичко за клана Буш и сивия кардинал Дик Чейни, собственици и идеолози на Vanguard Group.

Vanguard вероятно надмина клановете на Рокфелер и Ротшилд, или е влязла в симбиоза с тях, държаща под контрол Уиндзорите в Англия и Ватикана при Йоан Павел ІІ.

Vanguard назначава президентите, в това число Буш-младши, Обама и Тръмп, контролира Държавния департамент и ЦРУ и т.н.

Що се касае до Обама, неговата роля беше ясна. Той беше избран от Vanguard и Чейни да наследи Буш-младши с оглед вътрешната ситуация в САЩ. Във Vanguard добре са знаели, че Обама не е роден в САЩ, а на Хаваите, в Кения, или някъде другаде и няма право на американско гражданство, т.е. да бъде президент и, че неговите документи за раждане са фалшифицирани. Това означаваше, че той всеки момент "можеше да бъде свален" с импийчмънт и да бъде обвинен за най-големия мошеник на всички "времена и народи", като по този начин ще влезе в учебниците по история. Но Обама не искаше да влиза там и беше марионетка на Vanguard, заради което започна и няколко войни.

Що се отнася до Украйна, сред компаниите, които я разглеждат като пазар на своята продукция, е американската корпорация Monsanto, която се намира под контрола на Vanguard. Monsanto вече контролира 90 процента от световния пазар на трансгенните семена. Ако се вземе предвид, че Украйна притежава голяма част от чернозема на планетата и е основната в Европа житница за производство на зърнени храни, Monsanto се стреми да я качи на иглата на зависимостта от генните модифицирани семена.

Освен видимата страна от дейността на Monsanto в Украйна има и невидима. От 2014 г. в Украйна присъства и частната военна компания Academi /предишната Blackwater/, която е под контрола на Monsanto.

Другата частна военна компания – KBR /Kellog, brown and Root/, принадлежаща на Halliburton на Чейни и Ръмсфелд, пък разчиташе на големи печалби от усвояването на шистовите залежи на територията на Донбас, където действаше със своите постоянни партньори в нефтения бизнес Exxon Mobil и Chevron. И всичките тези компании са в империята Vanguard.

"Десният сектор" и "батальоните" на циониста Коломойски се появиха като подразделения на частната военна компания Academi, чието финансиране идва директно от САЩ.

Става дума за така наречените «фалшиви долари» на Буш-старши, с които той лъжеше преди години шаха на Иран Реза Пахлави. След това Саддам Хюсеин в Ирак по този начин внедряваше долара като основно платежно средство и переше трилиони от наркотърговията.

Става дума за една от най-големите финансови тайни на САЩ, която от години взривява целия свят – огромни количества американски фалшиви долари, вероятно над 2-3 трилиона, които са в обращение в Близкия Изток, Русия, Китай, Европа и в самите САЩ.

Началото беше поставено от Буш-старши, ЦРУ и Vanguard. През 70-те години Департаментът на финансите на САЩ в дълбока тайна започна да прави суперментета на своите долари. Целта беше да ги пуска в обращение по света за някои плащания или да предизвиква финансови кризи в неприятелски държави и да сваля техните правителства. Част от тях се движеха по каналите на американската мафия за плащане на наркотрафика, търговията с оръжие, рекета, убийствата. Други вървяха по каналите на ЦРУ.

В края на 1980 г. Буш-старши, който се кандидатираше за вицепрезидент на Рейгън, се договори с тогавашните власти на Иран да задържат 52-та американски заложници, за да не бъде преизбран Джими Картър. За услугата Иран получи пари, оръжие и обещанието американците да не им пречат в производството на фалшиви долари. За тази цел иранците купиха от Германия и Швейцария суперпечатарска техника, а от самите САЩ – оригиналната хартия за доларовите банкноти. Реално това бяха суперментета, които не можеха да бъдат разпознати даже във Федералния резерв на САЩ. С част от тези фалшиви долари през 1990 г., когато Буш-старши вече беше президент на САЩ, беше осъществена първата финансова атака срещу СССР и манипулиране на неговата стабилна рубла. За операцията през 1994 г. написа покойната Клеър Стърлинг (която се прочу с обвиненията срещу България в случая Антонов). През 1994 г. тя обаче написа истината – че атаката срещу рублата беше осъществена с огромни количества фалшиви долари и фалшиви рубли, напечатани в една от западноевропейските държави в координирана акция на няколко световни банки.

Такава операция беше приложена и срещу други бивши социалистически страни, в това число България, през есента на 1996-1997 г.

Тези трилиони фалшиви долари продължават да обикалят света. Стигнаха и до Украйна.

Както споменахме, американците преди години сами дадоха на шаха на Иран – Реза Пахлави, машината, хартията и матриците на доларите, за да печата "фалшивите", т.е. напълно истински банкноти, като по-важно беше зарибяването на този район и насочването на търговията на нефта към долара.

Така или иначе, по света има купени няколко швейцарски машини Intagliocolor 8, същите, които използва американската доларова печатница.

Със същите супердолари сега Vanguard плаща на наемниците от Grey Stone и Academi за тяхното участие във войната в Украйна и т.н.

Операцията "фалшиви долари" се разиграва и в Украйна. В началото на 2015 г. в Германия беше арестуван сътрудник на Държавния департамент на САЩ с крупна партида фалшиви долари. При разпита се оказа, че арестуваният е помощник на прословутата вече Виктория Нуланд /Нуделман/ и по съвместителство сътрудник на Vanguard.

Отново действаше старият номер с фалшивите долари на Буш, този път с помощта на Нуланд, Маккейн, Кери, Бренън и др. С фалшивите долари Vanguard плаща на наемниците в Украйна, Сирия, Ирак, Либия, плаща и за нефта от главорезите от Ислямска държава.

Арестуваният в Германия заяви, че февруарският преврат в Украйна се контролираше от Vanguard, Държавния департамент, ЦРУ, чиновничката Нуланд и чрез Коломойски, който се разплаща с фалшиви долари. Главната задача, която Vanguard е поставил и на Порошенко е да бъдат убити колкото се може повече хора в Украйна, независимо дали са украинци или руснаци.

Последното рязко изостряне на отношенията между САЩ и Русия изкара отново на преден план Дик Чейни – дясната ръка на Джордж Буш-старши, вицепрезидент при Буш-младши – но реален президент, архитект на така наречения Патриотичен акт от 2001 г., даващ неограничени пълномощия на службите на САЩ да следят и подслушват всеки, на всяко място, по всяко време, организаторът на агресията на САЩ в Афганистан, Близкия Изток и Централна Азия, и на войната в Украйна посредством частните военни компании и паралелната глобална капиталова групировка Vanguard Group...

Дик Чейни е и архитектът на енергийните войни, които започнаха през 2001 г. и продължават и до днес, като се изразиха в такива трагични събития като събитията на 11 септември 2011 г., войните в Ирак и Сирия, "арабската пролет", убийството на Кадафи, провала на "Южен поток", Украйна, атаката срещу "Турски поток" и др.

В началото беше едно събитие, за което вече никой не си спомня – банкрутът на американския енергиен гигант Enron, покровителстван от Чейни и Буш-старши. В резултат на многобройните мошеничества Enron беше доведен до банкрут в края на 2001 г., който беше най-крупният банкрут в историята на САЩ.

Основната политика на Чейни беше в енергийната сфера. Преди да бъде назначен за вицепрезидент на САЩ беше главен управляващ директор на компанията Halliburton и един от нейните крупни акционери.

На 20 януари 2001 г. Чейни оглави специалната комисия по енергетиката, която на 16 май 2001 г. представи на президента Буш-младши доклад под названието "Национална енергийна политика". Националната енергийна политика е план за енергийното превземане на целия свят.

Освен от Чейни докладът беше подписан още от 13 души, сред които Колин Пауъл – държавен секретар на САЩ и съавтор, Кристина Уистман – глава на Агенцията за защита на околната среда, Мич Даниелс – ръководител на бюджетната комисия и др.

Новата енергийна политика беше резултат на проекта за Нов американски век /PNAC/, разработен от 1997 г. до 2006 г., основан от Уилям Кристол и Роберт Каган, като целта на PNAC беше налагане на американското глобално лидерство.

Основателите на PNACбяха Кристол и Каган. Кристол от 1972 г. е пожизнен член на Съвета за международни отношения, създаден от Рокфелер. Каган е сътрудник на Центъра "Карнеги" и на Американския комитет за мир в Кавказ.

Така стигаме до прочулата се през последните години Виктория Нуланд /Нуделман/, жена на Роберт Каган, 18-ти представител на САЩ в НАТО /2005-2008 г./, официален представител на Държавния департамент на САЩ /2011-2013 г./. На 11 декември 2013 г. тя посети майдана в Киев и раздаде на участващите в него курабийки. На 7 февруари 2014 г. Нуланд се оказа в центъра на дипломатически скандал във връзка с публикувания в интернет аудиозапис на разговора й с посланика на САЩ в Киев – Пайет, в който Нуланд посъветва ЕС "да се е...е".

Ричард Пърл, който по-късно стана един от основните членове на PNAC призоваваше още от 1996 г. за отстраняването на Саддам Хюсеин от властта в Ирак, като докладът беше представен на премиера на Израел Нетаняху. През 1998 г. Пърл, заедно с други членове на PNAC – Пол Вулфовиц, Джеймс Улси, Елиот Абрамс и Джон Болтън, изпратиха писмо до Клинтън, призоваващо го да отстрани Саддам.

Към този клуб се включи и Джеб Буш, по-младият брат на президента, губернатор на Флорида, Дъглас Фейт, ръководител на управлението за политика на Департамента и на отбраната при Буш-младши.

Те и още няколко десетки специалисти разработиха и плана за PNAC за завладяване на световните нефтогазови ресурси, между другото предвиждащ построяването на нова тръба от Туркменистан към Индия и Китай, засилване на инвестициите на САЩ в руския нефтен сектор, налагане на ЕС на каспийския газ, контролиран от САЩ, като ключови страни бяха Грузия, Турция и Азербайджан.

Към септември 2001 г. Чейни вече контролираше напълно всички ключови процеси в администрацията на Буш-младши и беше сивият кардинал на американската политика. Той беше и инициаторът на сценария за събитията от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон. По-нататък беше въпрос на техника.

Последва завладяването на Афганистан и възобновяването на търговията с опиум, навлизането на американците в Узбекистан, Пакистан, Йордания, Грузия, Катар и Оман. САЩ бързо взеха под контрол целия Близък Изток. Помагаше им Израел, особено при Нетаняху.

Заради лобирането за Halliburton, Дик Чейни назначи Порошенко за президент на Украйна. Споменатата Нуланд в момент на истерия съобщи, че истинският президент на САЩ не е Обама, а Дик Чейни.

За да няма недоразумения, само преди няколко дни, Чейни, този път в Индия, съобщи, че от самото начало е стоял зад кандидатурата на Доналд Тръмп, че предстои война срещу Русия, която ще започне в Прибалтика, че трябва да се сложат спирачки на Китай и т.н.

Веднага последваха провокацията с "химическата атака" в Сирия и атаката на американските крилати ракети срещу сирийската база Шайлат, и американските самолетоносачи се насочиха срещу КНДР.

Ако след време някой напише, че Третата световна война беше започната от мафията на Буш-Клинтън-Обама-Тръмп-Чейни и техния Vanguard със сигурност няма да сбърка. Ако има кой да го чете...


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 263, May 2017
50 години от първите цветни контрареволюции в Европа (3)
През 2017 г. и 2018 г. се навършват 50 години от събитията, станали през 1967 г. и 1968 г., които бяха преломни за Европ...
    Ролята на Германия в нова Европа
На челно място в обединена Европа е новата роля на Германия.При обединяването на Европа около Германия трябва още в нача...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com