Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Четвъртият Райх търси Lebensraum
07.2017

След като се разочарова от позицията на Доналд Тръмп за НАТО, Русия, търговията и промените в климата канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че "традиционните Съюзи вече не са толкова надеждни, както преди и че Европа трябва да отделя повече внимание на собствените си интереси и да вземе съдбата си в собствените ръце".

Изявлението Меркел направи след срещата на Г-7. Последва вълна от коментари, започвайки от "нов изолационизъм на Европа" до "Четвъртият райх отново поема на изток – Drang nach Ostеn, и разширяване на жизненото пространство – Lebensraum."

Да погледнем картата на Европа днес. Дали Германия не е успяла 70 години след разгрома във Втората световна война, да постигне целите, поставени още през ХІІІ век от Първия райх, а след това от Втория и Третия, а именно господство над балканските славяни, Централна Европа, Прибалтика и Украйна.

След преврата в Киев през 2014 г. Германия завладя последната територия, която рицарите на Тевтонския орден и привържениците на Lebensraum искаха да подчинят.

Не е ли ЕС от 2017 г. въплъщение на концепцията за единна Европа, представена от Берлин през 2015 г. – Германия, като гигантско акционерно дружество и държател на контролния пакет на акциите.

А Италия, Испания и Гърция бяха превърнати в сътрудници на временен трудов договор. Ликвидирането на Югославия от 1991 г., признаването на независимостта на Словения, Хърватия и Македония, след това на Босна, постигнато от Хелмут Кол, не успяха да направят нито австрийците, въпреки анексирането на Босна през 1908 г., нито усташите, които през 1941 г. провъзгласиха фашистко-католическия режим в Хърватия. След падането на Югославия и признаването на Косово през 2008 г. най-накрая бяха реализирани амбициите на Хабсбургите.

По същия начин Германия навлезе и в прибалтийската републики и придоби зона за икономическа експанзия в Източна Европа, като това пространство се превърна в пространство на немското влияние и вече не може да бъде съпоставено с много по-слабата Франция.

Така Германия за по-малко от 25 години, под аплодисментите на публиката, без нито един изстрел се "реваншира" за двете световни войни.

Неслучайно именно от Берлин идва и новата концепция за Европа на различни скорости и неслучайно именно Полша, Чехия и Унгария се обявиха против и че тази концепция ще завърши с катастрофа, което ще означава край на ЕС.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 265, July 2017
Пощаджията ни донесе
- Популизмът през ХХI век ще бъде като тоталитаризма през ХХ век.Пиер Росанвалон, френски историк- Моята биография е мно...
    Кой какво получи след войната
На фона на реалната ревизия на резултатите от Втората световна война се появява въпросът каква щеше да бъде картината на...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com