Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Кой кого? Ще видим
07.2017

Докато вниманието на света през юни беше съсредоточено върху Сирия и в Катар, незабелязано остана най-важното събитие за последните години, а именно срещата на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/ в столицата на Казахстан /Астана/. Без излишен патос това е поредното историческо събитие, което променя световното съотношение на силите.

Към ШОС се присъединиха Индия и Пакистан, като по този начин руско-китайският съюз се превръща във велик Евразиатски съюз.

В началото ШОС беше съюз на Русия и Китай, след това бяха приети Казахстан, Таджикистан, Киргизия и Узбекистан, сега двете ядрени държави Индия и Пакистан. Още четири държави бяха наблюдатели – Афганистан, Беларус, Иран и Монголия, три поканени – Бангладеш, Египет и Сирия, шест партньори по диалога – Азербайджан, Армения, Камбоджа, Непал, Турция и Шри Ланка.

Вероятно следващите пълноправни членки ще са Иран, Египет и Турция.

По този начин основната част на Евразия е обединена от три блока – два икономически: Евразиатската икономическа общност и Новият копринен път, и една политическа – ШОС.

Разширението на ШОС означава, че тя става чадърът над проектите за икономическо интегриране на Евразия в едно цяло. Сегашното разширение е важно, тъй като Индия и Пакистан притежават ядрено оръжие. Населението на Индия е 1,3 млрд., а на Пакистан – 200 млн. Заедно с тях населението на ШОС е над 3,1 милиарда, т.е. половината от населението на планетата, с площ от 344 млн.кв.км – една четвърт от сушата на Земята.

Делът на ШОС – в сегашния му вид в световния брутен продукт е 30 процента. Ако добавим и колосалния промишлен потенциал, наличието и достъпността на ресурсите, и неизчерпаемият човешки капитал, ще получим икономически блок, който е много по-силен от всичко създадено досега на Запад в тази посока.

Тези два полюса са и олицетворение на двете основни сили и тенденции в глобалната геополитика.

На Запад – където залязва слънцето, е период на дезинтегриране, на безпрецедентна криза и морален упадък.

На Изток, където изгрява слънцето, се формира съвършено нов модел на сближаване на страните, народите и техните интереси – ШОС.

Това са двете основни геополитически тенденции – дезинтегриране и интегриране, разпадане и сближаване, центробежност и съсредоточаване.

Разбира се, на ШОС и другите два икономически блока предстои да изминат дълъг път – вероятно до края на ХХІ век, за да постигнат съчетаване на общите интереси и ценности. Но важното е, че налице е разбирането, че Голяма Евразия е противовес на Запада и на ЕС.

Предстои огромна работа. Но и проектът на експанзията на Голяма Евразия ще е различен от известните досега на Запад и Изток форми на интегриране.

Нова Голяма Евразия няма да се занимава с присъединяването на отделни страни. Става дума за сътрудничество на равнището на континенти – Евразия, Северна Америка, Южна Америка, Африка, Австралия, като по този път ще бъде решен и главният проблем, пречещ на бързото реализиране на проекта Евразия, тероризмът и радикализмът в Близкия Изток. Именно той сега се решава в Сирия, Либия, Ирак и т.н. Сблъсъкът е на глобално равнище между Запада и Изтока.

Тази геополитическа перспектива поставя много сериозни въпроси и пред Евросъюза. Сегашната концепция за ЕС е изчерпана отдавна. До края на тази година ще стане ясен механизмът за излизането на Британия от ЕС. Вероятно ще се изяснят и контурите на новата концепция на ЕС – на две равнища или скорости, или разпадане на организацията.

Но това са вторични въпроси на фона на основния. ЕС е в пълномащабна криза на концепцията за своето развитие и под влиянието на вътрешни и външни фактори е принуден да се променя. Но надеждите не са големи.

Ако се погледне политическата карта на света в нейната евразиатска част, Европа е провинция спрямо центъра на големия континент Евразия. От тази гледна точка пред Европа стои въпросът дали ще се признае за част от Евразия или не. Готова ли е на такава крачка?

Какво всъщност днешна Европа може да предложи на човечеството? Техника и промишленост – много по-добре те са развити в Япония, Южна Корея, Китай. Култура? Това е голямата криза на Европа в ценностите, религията, морала, науката. Все още има някакви позиции, но върви надолу. Демографията – Европа върви към изчезване за сметка на имигрантите и техните многодетни семейства.

Заради това за Евразия, която е голямата промишлено-икономическа и технически зона, Европа е твърде малка за големите проекти на бъдещето.

Всъщност ШОС е предвестник на краха на апендикса Европа.

На този фон няма изненада в поредното рязко изостряне на ситуацията в Сирия и в Катар.

На 18 юни изтребител на САЩ свали в сирийско въздушно пространство сирийски военен самолет, което по същество е акт на война срещу Сирия. И преди това американците няколко пъти нанасяха въздушни удари по правителствените сили и техните съюзници.

Русия вече не може да мълчи и прекрати меморандума със САЩ за предотвратяване на инцидентите на полетите на авиацията в операциите в Сирия. От този момент всеки самолет на коалицията, ръководена от САЩ, на Запад от реката Ефрат ще се счита за законна въздушна мишена за руските С-330, С-400 и изтребители.

Това е и реална перспектива за началото на Трета световна война между двете основни групировки – руската, сирийската и иранската – от една страна, и САЩ и техните съюзници и Израел – от друга.

Защо "на Запад от Ефрат"? Защото именно в този район САЩ искат да попречат на сирийците да си върнат основните нефтени и газови залежи, които ще са жизнено необходими за възстановяването на страната след войната, което ще струва най-малко 200 милиарда долара.

За да няма недоразумение Москва съобщи, че в Сирия ще проведе ракетни стрелби и даде техните координати, които съвпадаха с по-нататъшното придвижване на сирийските правителствени войски.

До края на юни – също "съвпадение" – в рамките на учения в Русия на бойни полеви позиции се изнесоха десет ракетни полка с Топол и Ярс. Количеството на задействаните ракети обаче е необичайно. Десет ракетни полка, това са 90 пускови установки, практически целият арсенал на балистичните мобилни ракетни комплекси. В началото на 2017 г. Русия имаше 18 мобилни комплекса Топол-М и 78 комплекса с ракетите Ярс.

На този фон започна и войната за газа на Катар. Катарският газ е нужен на САЩ, Англия и НАТО. Но той е нужен и на ШОС. Голямата енергетика е преди всичко голяма независимост.

Какво ще стане с Катар? ШОС или НАТО? Това е важна част от голямата картина.

Путин, който обикновено трябва да се чете между редовете и никога не отправя упреци до момента, в който може да избегне даже видимостта от конфликт, сега открито заяви, че САЩ искат да унищожат Русия. Това в този случай трябва да се разбира, че Русия вече е в състояние на война със САЩ.

На 19 юни лидерът на Китай Си Цзинпин пък заяви, че близките 10 години ще са за БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – златна епоха.

Това са двете крайни точки на Евразия, която вече е във война и която дава на човечеството нова алтернатива за развитие.

Кой кого? Ще видим


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 265, July 2017
В Близкия Изток – газово земетресение
В Близкия Изток и Персийския залив започна ново геополитическо земетресение, като никой не може да предвиди насоките на ...
    "Още не е вечер"
Благодаря на читателите, приятелите, познатите и сътрудниците, които изпратиха поздравления по случай моята 70-годишнина...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com