Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Тема на месеца
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Милиарди долари за оръжието на терористите в Сирия и Ирак
09.2017

Преди няколко години обърнахме вниманието на "световната общественост", че към Сирия, затънала в гражданска война, тече река от нелегално доставяно оръжие поне за няколко милиарда долара.

Тъй като имаме известно понятие за какво става дума в този бизнес, изчакахме какво ще е развитието на процеса и реакцията на участващите в него.

Както обикновено те не бързаха и се криеха. Но постепенно завесата започна да пада. В разследването се включиха и издания и централи от Jutarnji List, The New York Times, Oriental Review, Jane’s, Asia News и някои български издания. Включи се и френският журналист Тиери Мейсан с обобщаваща статия "Милиарди долари за оръжие срещу Сирия".

Едно нещо е характерно – във всички разработки и разследвания централната роля се пада на лицето Бойко Борисов и престъпната мафия около него, който, от гледна точка на действащото международно законодателство е международен престъпник, и трябва да бъде изправен пред трибунал. А тъй като през повечето време на разглеждания период е бил и премиер на България, това според последните законодателни промени на САЩ прави и България спонсор на тероризма с всички произтичащи от това последици, включително изключване от ЕС и НАТО, и даже от ООН, където са предвидени такива или подобни клаузи за държави, физически или юридически лица.

Борисов и аферистите около него би трябвало да бъдат разследвани и съдени и в рамките на Конвенцията пране, издирване, залавяне и конфискуване за приходите от криминални престъпления или от финансиране на тероризма, подписани на 16 май 2005 г. във Варшава.

Конвенцията стана първият международен договор, който обхваща предотвратяването и контрола на прането на пари и финансирането на тероризма, засилване на международното сътрудничество и съдействие в разследването и конфискуването на криминалните приходи с предоставяне на бърз достъп до всякакви финансови и банкови информации.

От тази гледна точка всички споменавани досега в различни публикации по този повод лица, начело с Борисов и други, за които засега не се говори поименно, трябва да бъдат разследвани, техните финансови ресурси разкрити, замразени, конфискувани или върнати на държавата.

Да се опитваме да направим кратко обобщение на онова, за което пишат и други европейски и световни медии и центрове, като например:

  • доставките на цигари и наркотици за джихадистите в Сирия и Ирак;
  • доставките на оръжие от България и други страни за терористите в Сирия и Ирак, посредством Саудитска Арабия и Израел;
  • снабдяване с български документи за самоличност на бойци от Ислямска държава, преминаващи от Турция през България към Европа;
  • доставките на оръжие с 350 "дипломатически полета" за джихадистите през Азербайджан със самолети на Silk way;
  • дейността на американската компания Purple Shovel в България и околностите.

Да се върнем към статията на споменатия Мейсан някои извадки от нея.

И така, започвайки от 2009 г. с изключение на кратък период – от март 2013 г. до ноември 2014 г., България е управлявана от Бойко Борисов, интересен персонаж, свързан с една от най-крупните европейски криминални компании СИК. България едновременно е член на НАТО и на ЕС, но нито една от тези организации не се е изказала срещу идването на власт на мафиозния "лидер", който в течение на дълъг период от време се намира и под наблюдението на международните полицейски служби.

...От самото начало на арабската пролет ЦРУ и Пентгагонът организираха гигантски трафик на оръжие в Сирия в нарушение на многобройните решения на Съвета за сигурност на ООН.

Доставката на оръжие в една държава, даже ако се осъществява под прикритието на частни лица или компании, не може да става без съгласието на нейното правителство, в случая на Башар Асад, или на Ирак.

Цялото оръжие, за което става дума, е бивша съветска разработка, т.е. твърденията, че е ново въоръжение и че се е доставяло на формирования, които са крайни получатели, е чиста лъжа. Реално, тези формирования служат само за укриване на истинските получатели на това оръжие.

Известно е, че ЦРУ се е обърнало към компанията СИК и Бойко Борисов за срочно изготвяне на каптагон за джихадистите в Ирак, а след това в Сирия. След публикации в България стана известно, че ЦРУ и SOCOM, командването на спецоперациите на Пентагона, за периода 2011 – 2014 г. е купило в България оръжие за 500 милиарда долара. Аналогични доставки са заплащани от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и тяхната доставка са обезпечавали компаниите Saudi Arabian Cargo и Etihad Cargo.

Според Jutarnji List през 2012 г. Хърватия е доставила на сирийските джихадисти 230 тона оръжие за 6,5 млн. долара. Прехвърлянето им в Турция е ставало с транспортни самолети на компанията Jordan Air Cargo. След това оръжието е било хвърляно с парашути от катарските пилоти. Тази операция е била планирана от ген. Дейвид Петреус, директор на ЦРУ.

През 2012 г. дойде терористичният акт в Бургас. Но истината беше, че Хизбула се опита да разкрие този нелегален оръжеен трафик и срещу израелските туристи на летището в Бургас – възлов пункт на този трафик, беше извършен терористичен акт, най-вероятно организиран и проведен от Моссад. Въпреки разследванията на българската полиция и изводите на паталогоанатомите правителството на споменатия Борисов обвини за тероризма Хизбула, което послужи на Израел да поиска от Европейския съвет да включи ливанската съпротива в списъка на "терористичните организации".

Според източник, близък до Работническата партия на Кюрдистан, през май и юни 2014 г. турските служби са поръчали за доставки в Ракка, която тогава се наричаше Ислямска държава в Ирак и Сирия, украинско оръжие, заплатено от Саудитска арабия и 1000 пикапа Тойота, оборудван за движение по песъчлива местност в горещ климат. Преговорите за покупката им са били водени от саудитската компания Abdul Latif Jameel.

Според Oriental Review Катар е закупил от украинската корпорация Укроборонпром за джихадистите последната модификация на зенитно-ракетния комплекс Печора-2Д. Предаването се е осъществявало от кипърската компания Blessway.

Според военния обзор Jane’s командването на ВМС на САЩ през 2015 г. е обявила конкурс за транспортиране на оръжие от румънското пристанище Констанца до йорданското пристанище Акаба. Договорът е бил сключен с компанията Transatlantic Lines.

Доставката на оръжието е било осъществено след подписване на договора за прекратяване на огъня от Вашингтон – на 12 февруари 2016 г., в нарушение на поетите ангажименти.

Според Asia News доставката на въоръжение е продължила и през март 2017 г. с откриването на редовна морска линия на американската компания Liberty Global Logistics, свързваща Италия с Джеда /Саудитска Арабия/. По линията са преминали бронирани машини за Сирия и Йемен.

Всички тези операции и доставки на хиляди тонове оръжие и боеприпаси са били заплащани от монархиите в Залива, за да бъде освободена администрацията на Обама да се отчита пред конгреса. Целият оръжеен трафик е бил контролиран от ген. Дейвид Петреус, най-напред по линията на ЦРУ, а след това чрез финансовата компания ККR, в която е работил с подкрепата на Обама, а сега и на Тръмп.

Според National Security Whistleblowers Coalition от 1997 г. до 2001 г. Азербайджан по искане на ЦРУ е предоставил убежище в Баку на втория номер в Ал Кайда – Айман Завахири, който, въпреки че е издирван от ФБР, е летял със самолети на НАТО до Афганистан, Албания, Египет, Турция, срещал се е с Бандар бин Султан от Саудитска Арабия.

Към своите партньори от Вашингтон и Риад, Азербайджан, който е населен предимно с шиити, е добавил и сунитската Анкара, която го поддържаше в конфликта с Армения за Нагорни Карабах.

При Илхам Алиев, търговската палата на Азербайджан, се превърна в заден двор на Вашингтон, където командваха Дик Чейни, Ричард Пърл, Брент Скоукрофт и т.н.

Според български източници през 2015 г. Азербайджан е предоставил на ЦРУ държавната компания Silk Way, заплащана от Саудитска Арабия и ОАЕ, като на транспортните средства на тази компания е бил даван дипломатически статут, въпреки Виенската конвенция. За три години са били извършени не по-малко от 350 такива полета с необичайна привилегия. По настояване на САЩ, Германия, Афганистан, Саудитска Арабия, България, Конго, ОАЕ, Унгария, Израел, Пакистан, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Чехия, Турция и Англия са затваряли очите си пред това грубо нарушение на международното право и са знаели за какво става дума.

За по-малко от три години Silk Way Air Linеs са осъществили превоз на оръжие поне за 1 милиард долара.

Има десетки доказателства, че азербайджанската програма, осъществявана под контрола на САЩ и Саудитска Арабия, от началото до края е била контролирана от Тел Авив.

Еврейската държава нанесе много удари по позициите на сирийските правителствени войски и всеки път Тел Авив твърдеше, че атакува оръжейни складове, предназначени за ливанската Хизбула, която, с помощта на лицето Борисов, беше включена в списък на "международните терористи". Реално всички тези операции са били съгласувани с джихадистите, действащи под контрола на Тел Авив.

Според всички международни договори, неправилното посочване на крайните получатели на оръжие и предоставянето на оръжие на наемнически или терористични групировки с цел сваляне на законни правителства или разрушаване на суверенни държави се признава за международно престъпление, а участниците в този процес – за международни престъпници.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 267, September 2017
Кой упълномощи Борисов да подписва нещо в Скопие
Лицето Бойко Борисов се разходи до Скопие, за да подпише някакъв "исторически договор". Става дума за поредна историческ...
    Контрабандната схема на "Булгартабак"
Още през август 2015 г. дойдоха разкрития за контрабанда на цигари към терористични организации и пране на пари през евр...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com