Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Сирийската разстановка и ролите на Русия и САЩ
09.2017

На сирийския военен театър стават кардинални промени, които трудно могат да се оценят заради високата динамика и разнопосочност.

САЩ и страните от западната коалиция, чиято цел от началото беше дестабилизиране на Близкия Изток, продължават да губят срещу Русия, Иран и Сирия по целия фронт.

Поредният "шах и мат" на Путин беше изпращането на 2000 "контрактници" на помощ на армията на Асад на сирийската граница с Израел и Йордания. Те се присъединиха към намиращите се вече в Сирия 3000 контрактници и участват в операциите за защита на граничната инфраструктура на страната. Не е изключено да взимат участие и в специални операции. Това със сигурност се отнася за намиращите се вече в юга на Сирия части на мюсюлманите сунити от Ингушетия.

Сега САЩ определят за причина на своето присъствие в Сирия борбата с Ислямска държава, т.е. силата, създадена от САЩ за вършене на мръсната работа, те сега обявяват за причина за тяхното по-нататъшно присъствие на театър на военните действия.

Що се отнася до Израел, той вече два пъти изпращаше своята армия да окупира Южен Ливан, за да завземе местните водни ресурси, но и двата пъти беше изпъден оттам от Хизбула, организацията на шиитските опълченци, поддържани от Иран и Сирия. Тел Авив използваше САЩ за диверсии срещу Сирия и Иран, които помагат на Хизбула.

Интересът на Израел е несъвместим и с интересите на Русия за недопускане на джихадизма в Русия и Централна Азия. Заради това Тел Авив прави всичко възможно да подстрекава САЩ към пряк военен конфликт с Русия.

Тръмп не контролира Вашингтон. Вашингтон се контролира от военно-промишления комплекс, специалните служби, израелското лоби и така наречените неоконсерватори. Тези добре организирани структури отдавна са постигнали контрол над американския народ.

От военна гледна точка военната операция в Сирия стана и практически преглед на последните достижения и разработки на руския военно-промишлен комплекс. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу в Сирия бяха изпробвани 160 вида ново и модернизирано руско оръжие.

Най-бурна международна реакция предизвика бойното използване на цяло семейство високоточни крилати ракети с морско и въздушно базиране със спътниково насочване. Ударите от малките ракетни катери с комплекса Калибър-НД на разстояние над 1000 км се нанасяха от Каспийско и Средиземно море. От бреговете на Русия модификация на Калибър-ПЛ беше изстреляна от подводно положение на дизеловата подводница "Ростов на Дон".

Далечната авиация на Русия за първи път в Сирия изпробва своите нови неядрени крилати ракети с въздушно базиране Х-555 и Х-101. За стратегическите бомбардировачи Ту-95МСМ и Ту-160 Сирия стана първото бойно поле.

В Сирия бяха прехвърлени изтребителите Миг-29К/КУБ, Су-27СМ, Су-30, Су-33, Су-35, бомбардировачите Су-24М2 и Су-34, щурмоваците Су-25СМ. Главното им отличие е новото поколение прицелно навигационни комплекси, което могат да поразяват цели с точност даже с обикновени неуправляеми бомби.

Но именно новото поколение руско високоточно оръжие донесе прелома във войната с доста ограничената руска въздушна групировка.

Най-често използвана стана насочваната от спътника ГЛОНАСС бомба КАБ-500С.

Освен самолетите в бойните действия бяха използвани и над 20 хеликоптера, четири типа Ми-28Н, Ми-35М, Ка-52 и Ка-52К.

Особено внимание заслужават използваните в боевете за Палмира нови управляеми ракети Вихър-М от хеликоптерите Ка-52.

В състава на руската групировка влизаха и около 80 безпилотни самолети, от леките Елерон и Орлан, до най-тежките и далечни Форпост. Внимание заслужава и бойното използване на Т-90.

Близкият Изток и Северна Африка от години са най-горещата точка на планетата. Там вървят едновременно четири въоръжени конфликта – в Ирак, Йемен, Либия и Сирия. Извън контрол е и войната в Афганистан. Традиционно военни са отношенията между Израел и неговите съседи. В конфликта са въвлечени повечето страни от района в това число и богатите нефтени монархии.

Участието на руското оръжие в конфликтите доведе до увеличение на интереса на международните клиенти. Съобщават се за нови сделки със зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-400, Ми-28 и Ми-35, Су-25, Пантсир, Бук-М2А, хеликоптерите Ка-52, танковете Т-90СА и др.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 267, September 2017
6-те най-големи армии в света
Кои са най-големите армии в света със своите размери, боен опит и военна техника? Кои армии са в първата шестица на план...
    Зад войната – кюрдският фактор
На 25 септември би трябвало да се проведе референдум в Иракски Кюрдистан, който ще фиксира разпадането на Ирак.Иран вече...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com