Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Конспирация ли е Теорията на конспирацията
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Преди 20 години принцеса Даяна беше убита в Париж
09.2017

Преди 20 години в нощта на 30-31 август 1997 г. беше убита принцеса Даяна и нейният египетски приятел Доди ал Файед в автомобилна катастрофа в тунела Алма в Париж.

Това убийство и до днес поставя под въпрос самото съществуване на британската монархия, нейното място и бъдеще.

"Строго секретно" беше едно от малкото издания в света, които веднага след катастрофата започнаха да разработват хипотезата за убийството на Даяна.

Да се върнем към онези събития още веднъж от различни гледни точки, които анализирахме през отминалите 20 години.

***

Последната снимка на Даяна, направена в нощта, на 30 август я показваше до нейния приятел Доди Файед на задната седалка на Мерцедеса, който бяга от задния вход на парижкия хотел Риц, по пътя към тайното любовно гнездо на двамата.

Даяна се е обърнала, за да гледа през задното стъкло на колата. Колата се кара от шофьора Анри Пол. Бодигардът на Доди – Тревор Рийс Джонс, е на предната седалка до шофьора и само той си е закопчал колана. Лицата им са осветени, вероятно от лазерен лъч.

Какво се случи през следващите няколко минути и до днес е една от големите тайни на края на ХХ век и едва ли някога ще бъде разкрита или потвърдена официално. Но неофициално още от самото начало беше ясно, че Даяна е убита по преднамерен и планиран отдавна начин, за да се стигне до удара на колата при скорост над 100 км/ч. в един от страничните стълбове на парижкия тунел Понт д’Алма в 24,20 ч. на 30 август 1997 г.

Разбира се, официалното разследване на Скотланд Ярд и на френската полиция обявиха смъртта на Даяна и Доди за "трагичен инцидент". Светът трябваше да повярва, че вината е на папараците и на пияния шофьор на мерцедеса.

Но анализите показваха, че смъртта на 36-годишната Даяна се дължеше на други причини и че това беше убийство. Самостоятелните разследвания показаха, че папараците, които са преследвали колата на Даяна, въобще не са били в тунела Алма по време на катастрофата.

Вместо тях се появиха други участници в нея – черен мощен мотор с двама души и две други коли, едната от която лимузина, а втората – малък Фиат Уно.

Според десетина очевидци катастрофата е била предизвикана от мотоциклетиста и седящият на задната му седалка пътник, като вероятно и двамата са били агенти на британското разузнаване MI-6.

Няма никакво съмнение, че Даяна вече разведена с принц Чарлз, се превърна в огромна заплаха за британския двор. Нейният флирт с Доди и визитата при гинеколога е показала напреднала вече бременност.

Снимките й от ваканцията в бански костюм в юга на Франция, 14 дни по-рано, показваха характерна закръгленост на начална бременност.

Ако към това се добави и слухът, че майката на бъдещия крал на Англия можеше да замине с нейния мюсюлмански приятел като вземе принцовете Уилям и Хари със себе си, нещата ставаха още по-страшни.

Доди беше купил голям имот от филмовата звезда Джули Ендрюс в Малибу (Калифорния) и лишената от титлата Даяна беше готова да започне нов живот там. Това бяха достатъчни причини, за да се организира опитът за неутрализиране, елиминиране или убийство на Даяна.

Как беше извършено. На тези въпроси беше отговорено отдавна. Колата на Даяна е била заобиколена от няколко коли и от мотоциклети, които са я гонили. Папараците въобще не са били наблизо и са пристигнали 1-2 минути след катастрофата, така че те не могат да бъдат обвинени. Защото бяха измамени. С маневра, организирана от Анри Пол, хотелът Риц беше поставил пред централния вход друг мерцедес за объркване на папараците, което позволи на Даяна и Доди да се измъкнат през задния вход.

Но нейният мерцедес е бил преследван от други хора – от двама души на мотоциклета и от две коли – едната лимузина, а втората - турбо Фиат Уно. Лимузината в непосредствена близост отзад на мерцедеса му е давала сигнали с фаровете, заради което шофьорът е карал все по-бързо, за да им избяга. По същото време Фиат Уно е ускорил и е закачил мерцедеса, за да го изтласка на едната страна. Това е позволило на двамата мотоциклетисти да изпреварят колата на Даяна. Когато моторът е бил около 5 метра пред колата, седящият на задната седалка на мотора е насочил лазерен лъч към мерцедеса, който е заслепил шофьора. Последвала е и дистанционна намеса в управлението на колата.

Кои са били тези двамата и двете коли, преследващи Даяна в тунела? Дали те са били част от специалната група, създадена за елиминирането на принцесата от MI-6 и израелския Моссад?

Според вътрешна информация в убийството са участвали двама агенти на MI-6, които са контролирали операцията. Британските агенти са действали в Париж без знанието на френското контраразузнаване. Те са напуснали веднага Франция. Даяна е била убита в линейката по пътя към болницата. Кръвните проби на шофьора са били заменени, за да бъде "доказан" алкохол.

Що се отнася до Чарлз и въобще до уиндзорите, задължително е мъжете, които наследяват трона, да се женят за некатолически девици със синя кръв. Това елиминираше Камила, тъй като беше "използвана стока". Тя се ожени за Ендрю Боулс, който през 1972 г. трябваше да прекъсне флирта си с принцеса Ана. Чарлз се готвеше да се ожени за 25-годишната Ана Уолъс през 1977 г., но тя му се разсърди, защото той публично я обиди, танцувайки на един бал с Камила Боулс, която вече беше майка на син.

След това, под давлението на майка си, Чарлз насочи вниманието си към Даяна Спенсър. Тя беше манна небесна за уиндзорите – девица със синя кръв.

Но преди брака Чарлз прекарваше повече с Камила, отколкото с Даяна.

Бурното съжителство на Даяна и Чарлз започна още по време на медения им месец на яхтата "Британия", където Даяна намери снимки на Камила. Но тя изпълни своя "дълг" и роди двама сина – "един наследник и един за резерва", както ги нарече. Малко след раждането на втория син – Хари, за който се твърди, че не е от Чарлз, сестра му принцеса Ана, уморена от проваления си брак с Марк Филипс, възобнови романса си мъжа на Камила – Ендрю Паркър, като Чарлз продължи да изневерява на Даяна с Камила. По този начин се прояви мезалианс - брат и сестра изневеряваха със съпруг и съпруга.

Любовта на Даяна се превърна в дълбока омраза към Чарлз и кралицата. Междувременно от свенливо момиче тя се превърна в млада жена, звезда на мрачния небосклон на ундзорите.

Освен това беше болна от булимия. Започна да изневерява на Чарлз със своя бодигард 37-годишния Бари Манаки, който "случайно" беше убит в автомобилна катастрофа. Според Джеймс Хюит – един от следващите й любовници, Даяна му беше казала, че смъртта на Манаки беше организирана от уиндзорите и разузнаването MI-6. След това Хюит също беше предупреден да прекрати връзката си с Даяна, за да не последва съдбата на Манаки.

И чак на 9 декември 1992 г. беше съобщено, че Чарлз и Даяна са решили да се разведат. Чарлз продължаваше да й изневерява с Камила, а Даяна му отмъщаваше с различни мъже, като в едно интервю заяви, че се съмнява "дали той въобще може да бъде монарх".

Кралицата нареди на Чарлз и Даяна да се разделят. Даяна получи 17 милиона лири, но я лишиха от титлата "кралско височество", което допринесе за нейната смърт. Ако беше я запазила щеше да има VIP-охрана при всяко пътуване.

Даяна срещна Доди ал Файед през юли 1997 г., няколко седмици преди тяхната смърт, на борда на яхтата Jonikal в Кан. Яхтата беше собственост на бащата на Доди – Мохамед ал Файед. Ако Доди и Даяна се оженеха техните синове щяха да бъдат братя на принц Уилям – наследник на трона. Това не беше интрига на ал Файед, тъй като Даяна сама се "покани" на яхтата, с което искаше отново да отмъсти на уиндзорите.

Цитираните документи на MI-6 показват, че премиерът Тони Блеър, Дворецът и принцип Филип са били в паника, заради връзката на Даяна. Когато Даяна скъса с Чарлз тя стана за тях враг номер едно. Когато започна флирт с Доди тя му подписа присъдата.

Какво щеше да стане, ако се оженеше за него и приемеше исляма? Ами ако имат деца? Мисълта, че принц Уилям, бъдещият крал на Англия ще има мургав брат мюсюлманин беше най-лошият от всички възможни сценарии. Даяна унищожаваше самата тъкан на нацията, която MI-5 и MI-6 трябва да защитават.

Мохамед Ал-Фаяд беше вече купил Paris Chateau в Париж, който преди това беше собственост на дука на Уиндзър. Принц Филип беше в паника, защото предполагаше, че неговите внуци – Уилям и Хари, ще предпочитат да прекарват времето си в Париж, при майка си.

В книгата Gideon’s Spies се появи и твърдението за връзката с Моссад. В парижкия хотел Ritz е работил агент на Моссад, опитващ се да вербува шофьора Анри Пол.

През юли 1998 г. Мохамед Ал-Фаяд зададе редица въпроси в писмо, изпратено до всички членове на английския парламент. Въпросите заслужават да се повторят.

Ал Файед пишеше за "заговор" за елиминирането на Даяна и неговия син, и се опита да свърже всички висящи въпроси: "Защо бяха необходими един час и 40 минути, за да бъде закарана принцесата до болницата? Защо някои от фотографите не успяха да предадат заснетите от тях снимки? Защо през същата нощ имаше взлом в къщата на фотографа, който е посредник при продажбата на снимките на папараците? Защо нито една от пътните камери, намиращи се в този район на Париж и вътре в тунела Alma не заснеха нито един кадър? Защо всички камери, следящи скоростта на колите по трасето на Мерцедеса, не работеха, а камерите, следящи трафика, не бяха включени? Защо мястото на трагедията не беше блокирано и защо беше отворено за трафика само няколко часа по-късно? Кои бяха двамата неидентифицирани мъже в тълпата, които след това седнаха в бара на хотела? Те поръчваха на английски, но наблюдаваха и слушаха по чисто професионален начин?"

Първите телевизионни новини след катастрофата сочеха, че Даяна е "излязла от Мерцедеса и е ходила около него". Първите филмови материали по телевизията показваха, че Даяна е "излязла от колата", в "съзнание", но "със счупена ръка, с рана на бедрото и с вероятно мозъчно сътресение". В същите материали се подчертаваше, че "нейните рани не застрашават живота й, но са сериозни". Тези начални информации идваха от ВВС и Sky News.

Има и други озадачаващи неща. Едното от тях е защо бодигардът на Доди и Даяна – Тревър Рийс Джонс, е затегнал предпазните колани малко преди катастрофата, като че ли е знаел, че нещо ще се случи, въпреки че професионалните охранители никога не слагат колани и са готови за всякаква евентуалност по всяко време. Джонс беше единственият оцелял в катастрофата. Преди това е работел към военното разузнаване (във войната в Залива и в Северна Ирландия). След това вероятно е бил внедрен около Файед като спящ агент, за да бъде "събуден", когато потрябва.

Даяна се е страхувала за своя живот и в писмо до иконома си Бърел е посочила, че нейният тъст – принц Филип, иска да бъде премахната.

Даяна е поверила на Бърел и няколко видеозаписи. Става дума за седем видеоленти, всяка от които е със силата на "холивудска ядрена бомба". Сега вероятно те са в касите в Скотланд Ярд, като тяхното разсекретяване може в буквалния смисъл да ликвидира британската монархия.

Даяна е направила записите през март 1997 г., пет месеца преди нейната смърт. Тя е заставала пред видеокамерата в двореца Кенсингтън и е говорила 12 часа в течение на 10 дни.

Според друг източник записите са видеодневник на Даяна, и, в определен смисъл, са историята на кралското семейство. Даяна говори подробно за всеки негов член, като най-силна критика отправя срещу мъжа си – принц Чарлз и любовницата му – Камила Паркър. Даяна разказва как ги е заловила в интимна ситуация, как е подслушвала техните секстелефонни разговори, как Чарлз се е обаждал късно през нощта на Камила и т.н. Даяна се е обърнала за помощ към принцеса Ана – сестрата на Чарлз, и към неговия брат – принц Ендрю, но те не са "помръднали и пръста си".

Но много по-опасни са други намеци на Даяна, от които може да се предполага, че тя е заварила в хомосексуална ситуация самия Чарлз и един от неговите слуги. Даяна дава ясно да се разбере, че ще направи всичко възможно Чарлз да не стане крал и че иска трона за своя син Уилям, като си е определяла ролята на "силата зад трона".

Бащата на Доди – Мохамед ал Файед, продължава да иска разсекретяване на 1056 страници секретни документи в Националната агенция за сигурност (NSA), ЦРУ, Държавния департамент, военното разузнаване и други институции. Те са подслушвали телефонните разговори на Даяна и Доди чрез системата Eshelon.

Става дума и за други спецслужби. Така например израелското разузнаване Моссад досега не е опровергало дали е вербувало шофьора на Доди – Анри Пол, който също загина в катастрофата. ЦРУ, MI-6 и Моссад са сътрудничили в следенето и разработката на Даяна и Доди в периода преди тяхната смърт. MI-6 е била подпомагана от американската NSA със сателитното наблюдение на Даяна и Доди в яхтата, с която са пътували в Средиземно море преди смъртта.

Самото организиране на катастрофата на Даяна е било възложено от Двореца, т.е. е от принц Филип, на тогавашния шеф на MI-6 Дейвид Спединг, Ричард Спиърман – шеф на личния състав на Спединг, който е бил пренесен в Париж две седмици преди смъртта на Даяна, Николас Лангман – сътрудник на Спиърман, и Ричард Диърлав – MI-6, който също е бил в Париж две седмици преди катастрофата на 30 август 1997 г.

Зад кулисите се води една от най-свирепите битки на съвремието и още не е свършила, този път със слуховете, че Елизабет ІІ е мъртва от няколко месеца.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 267, September 2017
След 100 години – ковчег сред потопа
Въпросът с глобалното изменение на климата съществува и учените само фиксират неговите прояви в околната среда.Например ...
    Разкритията на Ричард Томлинсън
Разкритията – най-достоверни и най-опасни за английските тайни служби, дойдоха от бившия агент MI-6 Томлинсън.Този бивш ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com