Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на Трета световна
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
САЩ – КНДР: Всичко е готово за боя
В този момент войната е неизбежна
09.2017

Заплахата от пълномащабна война в ядрен вариант на Корейския полуостров достигна най-високите показатели за последните 10 години. Когато четете тези редове войната може да е започнала, или да не е започнала. Така е с войните.

Още с влизането си в Белия дом Доналд Тръмп заяви, че КНДР е основна заплаха за САЩ.

От този момент неговите изказвания по отношение на Пхенян ставаха все по-войнствени и заплашителни.

Включи КНДР, заедно с Иран и Русия, в новата "ос на злото".

В отговор, започвайки от януари 2017 г., Пхенян извърши 11 пуска на междуконтинентални балистични ракети, две от които на 4 и 29 юли, с възможност да покрият цялата територия на САЩ, прелитайки над 10 000 км. Те промениха изцяло стратегическото съотношение между САЩ и КНДР.

Тръмп заплаши с "огън и ярост, които светът никога не е виждал" и няколко американски стратегически бомбардировачи прелетяха над Корейския полуостров.

В отговор КНДР съобщи, че ще направи пуск на 4 ракети по посока на американската военна база в Гуам.

Изстрелването на двете междуконтинентални балистични ракети на КНДР внесе и нов стратегически момент в глобален план. Според Пентагона максималната височина, достигната от тези ракети е била 3700 км, като са били в полет около 4 минути. От направените изчисления се оказа, че КНДР сега може да покрие не само западното крайбрежие на САЩ, но и всички големи американски градове, в това число Денвър, Чикаго, Бостън, Ню Йорк и Вашингтон.

Заплахата за пускове на ракети на КНДР срещу Гуам дойде след като Пентагонът съобщи за план за неядрен удар по 20 военни обекта – ракетни полигони, на Северна Корея, с бомбардировачите В-1В, базиращи именно на Гуам. Ракетите на КНДР към Гуам са най-вероятно Хвасон-12 с далечина до 6000 км. Другата основна ракета е Хвасон-14, междуконтинентална, в радиус до 10 000 км, която покрива целите САЩ.

Едновременно властите на КНДР разпратиха извънредни разпореждания към партийните комитети и подразделенията на гражданската отбрана. Такива действия се предприемат само в краен случай, когато страната започва война.

Беше съобщено, че в армията са постъпили нови попълнения до 3,5 млн. души, т.е. извършена е и военна мобилизация.

Южна Корея съобщи, че ще поиска от Пентагона разполагане на допълнителна противоракетна система ТНААД, срещу което веднага реагира Пекин, който призова Сеул и Вашингтон да прекратят въобще разполагането на ПРО и ТНААД.

Даже без ядреното оръжие на КНДР основната опасност срещу американците и Южна Корея е артилерията на КНДР, разположена по Демилитаризираната зона. Според различни източници там има от 8000 до 23 000 артилерийски ствола, само 50 км от Сеул. Съсредоточията на артилерийския огън по широчина и дълбочина на фронта ще са наистина ужасяващи за противника.

Американските бомбардировачи В-1, летящи над полуострова, могат да носят техните бомби МОАВ. Едновременно се появиха слухове за предстояща евакуация на Сеул.

Командващият тихоокеанския флот на САЩ Скот Суифт заяви в Австралия, че "неговият флот е способен да нанесе масиран ядрен удар по територията на Китай още следващата седмица". Това е само част от агресивното поведение на американската военна върхушка спрямо Китай от момента на идването на Тръмп в Белия дом.

От техническа гледна точка Суифт им основания да прави такива войнствени изявления. Аритметиката е следната: в Тихия океан действат 10 от 18-те американски атомни подводници от клас Охайо, с балистични ракети Трайдънт и Трайдънт ІІ, с далечина на полета 7400 до 10 000 км. Една подводница носи 24 ракети, всяка от които може да донесе до територията на неприятеля 8 /с мощност по 450 килотона/ или 14 /по 100 килотона/ бойни блокове. По този начин американските стратези могат в един момент да ударят Китай с една трета от ядрения си арсенал без да влизат в зоната на бойното патрулиране на китайските подводници. Трайдънт могат да бъдат изстреляни от американските териториални води, например от Хавайските острови.

Планът на КНДР, в случай на атака от страна на САЩ, е за тотална война, а не "ограничен конфликт с нисък интензитет".

Този план има три аспекта.

На първо място, тоталната война е стратегията на КНДР в случай на преемптивни атаки на САЩ. Войната в Ирак показа, че американците могат да нанасят преемптивни удари в нарушение на всички международни договори и че ООН е безпомощна да ги спре. Всяка нация, която е слаба във военно отношение, може да стане жертва на САЩ.

На второ място, КНДР не очаква помощ от Китай, Русия или друга държава в случай на война със САЩ. В Пхенян знаят, че ще трябва да воюват сами срещу суперсилата на света. Номинално Китай и Русия са съюзници на Северна Корея, но те едва ли ще окажат конкретна военна помощ в КНДР в случй на война. Разбира се, със затягането на войната, тази помощ ще тръгне с оглед на решаването на стратегическите цели на Пекин и Москва.

На трето място, тоталната война на Северна Корея има два компонента – масивна конвенционална война и оръжия за масово унищожение. Ако САЩ нанесат удар по севернокорейските ядрени инсталации, КНДР ще отговори с оръжия за масово унищожение с удари по американски цели. Американците знаят за това и имат собствени ядрени планове. При обмен на ядрени удари няма фронтове или тилова линия. Ядрените оръжия са атакуващи оръжия и няма защита срещу ядрена атака, освен ответна ядрена атака. Заради тази причина военната стратегия на КНДР по същество е офанзивна, отива отвъд отблъскване на американските атаки и стига до унищожението на САЩ.

Военният план 5027 на САЩ предвижда военно окупиране на Северна Корея, т.е. отива по-далеч от унищожението на оръжията й на масово унищожение. САЩ считат КНДР за основен враг. И обратното – КНДР счита САЩ за основен враг.

Южна Корея счита КНДР за основен враг, но КНДР не счита Южна КОрея за основен враг, тъй като Сеул е клиент на САЩ и няма възможността или силата да действа самостоятелно или независимо от САЩ. Планът на КНДР не е агресия или окупиране на Южна Корея, а унищожението на САЩ.

Всички държави държат военния си потенциал в тайна. КНДР не е изключение и е трудно да бъде оценена нейната военна сила. САЩ претендират, че знаят тези тайни и използват различни разузнавателни средства. Самолетите U-2, RC-135, FP-3 летят над КНДР по 24 часа на денонощие. Освен това над КНДР са закачени и 70 американски шпионски сателита КН-11.

Но въпреки това разузнавателните данни на САЩ за потенциала на КНДР са погрешни. Доналд Грег, бивш посланик на САЩ в Сеул и ветеран от ЦРУ, призна, че американското разузнаване срещу КНДР е "най-дългият и най-големият провал". КНДР използва подземни оптически кабели за военно комуникиране и е почти невъзможно да бъдат внедрени в страната шпиони. Заради това картината на военния потенциал на КНДР може да е само приблизителна.

КНДР произвежда годишно около 200 000 автомата "Калашников", 3000 тежки картечници и оръдия, 200 танка, 400 бронирани коли и амфибии. КНДР прави собствени подводници, високоскоростни катери и други бойни кораби. Вътрешното производство дава възможност на страната да поддържа огромна военна сила при нисък бюджет. КНДР има 17 завода за леко оръжие и артилерия, 35 завода за муниции, 5 завода за бойни кораби, 3 завода за леко оръжие и артилерия, 35 завода за муниции, 5 завода за бойни кораби, 3 завода за ракети, 5 завода за комуникационно оборудване, 8 завода за биохимическо оръжие. Общо – 134 военни завода. Освен това много предприятия имат производство с двойно предназначение и с минимум модификации могат да преминат на военен режим. Те имат собствено електрозахранване, което САЩ не могат да обезвредят.

КНДР е планинска държава, с дълго и насечено крайбрежие. Полуостровът е тесен и тактиката на КНДР отговаря на тази география. Северна Корея има уникални военни планове за водене на война срещу САЩ.

Военните са организирани в няколко независими и самозадоволяващи се бойни съединения, които са готови за действия по всяко време.

Армията на Севера е мотивирана и лоялна.

Редовната армия на КНДР се състои от 4 корпуса на предната линия, 8 корпуса в тила и 1 корпус за защита на Пхенян. Южна Корея има 19 моторизирани дивизии, КНДР има 80 дивизии и бригади.

Парамилитарните организации са напълно въоръжени и провеждат военни обучения редовно. Става дума за армия от 6 милиона души, въоръжена, мотивирана, разполагаща с огромен конвенционален потенциал и най-вероятно со оръжия за масово унищожение.

На различните страни от оръжейния и ракетен арсенал на КНДР сме се спирали неведнъж. Ще припомним, че КНДР е ядрена държава, наред със САЩ, Русия, Китай, Англия, Франция, Индия, Пакистан и Израел. Пхенян има ядрени заряди и средствата за тяхното доставяне до целта. КНДР има флот от междуконтинентални балистични ракети и ракети със среден радиус на действие, въоръжени с ядрени бойни глави. Според някои източници става дума за 80 ядрени заряда. Според други, става дума за над 100 ядрени заряда, в това число водородни бомби.

Вероятно КНДР може да произвежда годишно 100 ракети. В момента САЩ нямат никаква реална защита срещу севернокорейските ракети в случай на война.

КНДР има и огромни запаси от биохимически оръжия. Всеки армейски корпус има химически поделения. Населението е подготвено за биохимическа атака срещу територията на Севера. Една от най-характерните черти на военната подготовка на КНДР са подземните фортификации. Става дума за 8236 подземни отбранителни съоръжения, свързани с тунели. В тях има складирани над 1,2 милиона тона храна, 1,46 милиона тона гориво и 1,67 милиона тона муниции.

Повечето от подземните съоръжения са издълбани в гранитни скали. основната антибункерна ракета на САЩ – В61 Mod 11 може да прониква до 6 метра скала. Последната им бомба GBU-28, с лазерно насочване, може да прониква до 30 метра. Севернокорейските бункери имат поне 80 метра покритие от солидни скали.

Последното постижение на КНДР е потенциалът й да води електронна война. Пхенян започна да се готви за нея през 70-те години и сега разполага с контрасредства срещу евентуална електронна война на САЩ.

Пхенян подготвя годишно по 100 "хакери" и има батальон за компютърни вируси. Те са в състояние да нанесат електронен удар на американските комуникационни мрежи. В симулирана електронна война още през 1991 г. КНДР победи САЩ с ядрени и без ядрени оръжия. Ако има нова война на Корейския полуостров САЩ ще срещнат противник, който е в състояние наистина да води тотална война, в която американците реално ще бъдат беззащитни и в която може да се стигне до взаимно унищожение, както преди години между САЩ и СССР. Това е и най-важната страна от стратегията на КНДР, която реализира срещу САЩ стратегията на взаимното ядрено възпиране.

САЩ ускорено прехвърля американската противоракетна батарея THAAD в Южна Корея. Решението за разполагане на тази система беше взето много по-рано и ракетите на Пхенян са отговор за преодоляване на отдавна анонсираната американска THAAD, а не обратното. Освен това THAAD може да се използва и като радар за следене на ракетната активност на Китай, както и като преден пост за ранно предупреждение за ракетно нападение. Това означава, че Пекин ще реагира, още повече, че КНДР ясно обозначава потенциалните цели на своите ракети. Това са американските бази в Япония и Южна Корея. Целта е гарантирано нанасяне на неприемливи унищожения на САЩ, Южна Корея и Япония в случай на тяхно нападение срещу КНДР. Всички последни пускове на КНДР са насочени за постигане на тази цел.

Доналд Тръмп реши да изпрати и американски ядрени бомбардировачи В-52 в Южна Корея. Пекин разбира добре, че тези мерки са насочени и срещу Китай и реагира. Това означава, че многостранната надпревара във въоръжаването в региона набира скорост.

В Южна Корея вече са разположени американските зенитно-ракетни комплекси Patriot PAL-2 с височина на поразяване на целите до 25 км. THAAD ще бъде разположен през 2017 г. с далечина на откриване 1000 км, далечина на поразяване до 250 км, височина 150 км, т.е. прехващане и на балистични ракети. Москва също ще подкрепи КНДР и Китай, защото разположената ПРО на САЩ в Южна Корея не се различава по нищо от ПРО на САЩ в Полша и Румъния, срещу които Москва протестира категорично и предприе разполагане на Искандер в Калининградска област.

На САЩ е нужна нова голяма война. Корейският полуостров е идеален за тази цел, потенциалът за такъв конфликт отдавна е натрупан. Ако бъде взривен, САЩ решават въпроса с КНДР, с Китай, с елиминирането на Южна Корея и Япония като търговски конкуренти и в голяма степен с Русия.

Така е на теория. Но на практика, най-общо казано, КНДР не е нито Сирия, нито Либия, нито Украйна, нито даже съвременна Русия. Това е държава, която от 70 години знае как да защитава своя суверенитет. При новия ултиматум на САЩ севернокорейците не започнаха да се крият, а отговориха твърдо и принципно. В началото набелязаха целите на удара си в случай на американска провокация – самолетоносачната групировка на САЩ, военната база на САЩ в Южна Корея, резиденцията на президента в Сеул, след това игнорираха ултиматума и направиха това, което обещаха – на 15 април са изстреляли балистична ракета.

Американското политическо ръководство по своята натура е страхливо. Бият само слабите и немощните, а онези, които държат удара, избягват. Принципът е прост – бий само при гаранция за липса на обратен удар, в противен случай търси други механизми от хибридната война. Ударът по Сирия, Ирак и Либия беше нанесен не защото бяха слаби, а защото нямат ресурси за защита от по-мощния удар от САЩ и Израел.

Иран и КНДР обаче издържат военно, информационно, политически и икономически.

Събитията продължават да се развиват. Противоречията са непреодолими. В този момент войната е неизбежна...

Всичко е заредено и готово за боя – заяви Тръмп.

Пхенян му отговори по същия начин.

Тръмп даде веднага на заден ход.

За Пхенян обаче едва ли скоро ще има по-подходящ момент.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 267, September 2017
Защо убиват масово банкерите
Страшна епидемия върви сред западноевропейските банкери. Унищожават ги с целите им семейства.В Европа продължава серията...
    Острата фаза на великата война
Война! Около нас е пълномащабна война. Август, който обикновено е мъртъв сезон, този път застина в ужаса на безумието.СА...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com