Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Съдбата на света се решава във Венецуела
10.2017

Решителният удар срещу долара дойде доста неочаквано от Венецуела вместо от Китай и Русия. По-точно, ударът е съвместен, но Венецуела реши да изпревари. Вероятно нямаше друг изход.

Дедоларизирането на света от задача за обозримо бъдеще, стана най-актуалната тема на планетата. Онова, което се готвеше от десетилетия изведнъж беше събрано в рамките на една седмица.

Началото беше на 9 септември, когато президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че "Венецуела ще се освободи от американския долар следващата седмица. Венецуела ще въведе нова система за международни заплащания и ще създаде две кошници от валути, за да се освободи от долара. Ако ни преследват с долара, ще използваме руската рубла, юана, йената, индийската рупия или еврото" – каза Мадуро.

И една седмица по-късно – на 15 септември, държавната нефтена компания на Венецуела Petroleas de Venezuela, съобщи на своите частни партньори да отворят сметки в евро, за да превърнат своите доларови наличия в европейската основна валута и да престанат да приемат американски долари.

По този начин първата основна стъпка към изграждането на една или повече базиращи на златото валути, дойде не от Евразия, а от доста далечната Венецуела.

Защо ударът е толкова решителен и означава край на американската хегемония не само на нефтения пазар.

Нещата не са толкова сложни. Венецуела, а не Саудитска Арабия или Русия, е с най-големите нефтени резерви на планетата, 10 пъти повече и от САЩ. Но вместо да бъде една от най-богатите и даже най-богатата държава на планетата, Венецуела е в дълбока криза и социално напрежение.

Последният опит за цветна революция на Вашингтон във Венецуела беше преди няколко седмици, но Мадуро сравнително бързо се справи с него и реши да направи своята антидоларова революция.

Ще последва Китай, когато през октомври в Пекин ще бъде открита Шанхайската нефтена борса, която ще подписва контрактите в юани с възможност за покупка на злато с тях. Това ще даде възможност на Русия и Иран да се освободят, както от американския долар, така и от санкциите.

Шах и мат. Но не от Пекин, Москва или Техеран, а от Мадуро, наследникът на боливареца Уго Чавес, приятелят на Фидел Кастро.

Още като млад журналист през 1976 г. имах възможност да посетя Куба и да се срещна с почти цялото им партийно и държавно ръководство. Тогава взаимните отношения между Хавана и Москва, и между София и Хавана, бяха доста сложни. Но въпреки това можах да почувствам същността на кубинската революция, която закономерно премина в боливарската на Чавес и сега на Мадуро. Заради това Чавес, сега и Мадуро, са в списъка на антиамериканските лидери на Латинска Америка, Симон Боливар, Хосе Марти, Че Гевара, Фидел...

Дали Мадуро и Венецуела ще издържат. Би трябвало, познавайки латиноамериканската чувствителност за националния суверенитет и социална справедливост.

Но преди това и други се опитаха да се отърват от долара. Саддам Хюсеин беше наказан от САЩ.

Последва Муамар Кадафи, който искаше да създаде обща африканска валута, базирана на златния динар, с който да се купува и продава африканския нефт. Знаем как завърши и Кадафи.

И Иран откри собствена нефтена борса и използва алтернативни валути. И при него санкциите не закъсняха.

Път срещу използването на долара избра и Москва. Заради това Русия в момента е най-санкционираната от Запада държава, а Путин е най-демонизираният човек на планетата.

И Китай бавно, но неотклонно изоставя долара. Заради което Тръмп въведе търговски санкции срещу Пекин.

На последната среща на БРИКС геополитически и геоикономически беше съобщено за изграждането на нов справедлив многополюсен свят и че страните-членки ще търгуват енергоресурсите си в собствени валути или в китайски юани.

Всъщност новата триада нефт-юан-злато е, както се казва, ситуация win-win-win.

Венецуела се изправи срещу нефтодолара на САЩ и сега е неговият смъртен враг. Ако Москва или Пекин не застанат зад Мадуро, ако започнат да маневрират или да правят някакви "хитри планове" ще усложнят собствената си съдба в най-близко време.

Краят на САЩ и на капитализма на долара започна.

Глобалният дълг е над 230 трилиона долара, и никога няма да може да бъде изплатен.

Дериватите са 800 трилиона и никога няма да бъдат изплатени.

Централните банки са на червено за над 20 трилиона и всичките са фалирали. Няма смисъл да продължавам.

Краят на капитализма е започнал. Какво ще става по-нататък не знам, но предстои глобален ураган.

Съдбата на света сега се решава във Венецуела. Това е новият момент на истината.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 268, October 2017
Време е за барикадите
Още преди няколко години предупреждавахме, че лицето Б. Борисов ще обяви война на Русия. Не бяхме разочаровани. Направи ...
    Къде беше този инкубатор за идиоти
Решихме и ние да се включим в дискусията, миришеща от всички страни на далавера, за покупката на едни или други изтребит...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com