Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Русия – Сирия – Иран срещу САЩ – Израел – Саудитска Арабия
11.2017

Военните действия в Сирия продължават вече 6 години. Невъзможно е да се опише какво сполетя през тях сирийския народ – стотици хиляди жертви и милиарди щети, разрушени градове и инфраструктури, изолация на страната. Това е само част от цената на войната.

И точно когато Сирия трябваше да падне под терористите, САЩ и Израел , когато бяха окупирани над две трети от територията на страната, когато терористите бяха на прага на Дамаск и крайбрежието – под покровителството на САЩ и Израел, започна руската военно-контратерористична операция.

От нейното начало се навършиха точно 2 години. Какво е положението.

Правителството на Башар Асад, неговата армия, с помощта на Русия и Иран, контролират над 90 процента от цялата територия на страната. Терористите от всякакъв вид бяха разгромени в провинциите Хама и Хомс, изпъдени от Латакия, освободени са Алеппо и Палмира, превзет беше Дейр аз Зор с нефтените залежи, разблокирани са основните пътища на север и изток. Районите с дължина 200 км по сирийско-иракската граница и 200 км по сирийско-йорданската бяха изчистени от терористите.

Международната операция приближава към своя край. Тя стана катализатор на важни процеси в регионален и глобален план.

На първо място, практически всички цели, поставени от руското ръководство през лятото на 2015 г. бяха достигнати.

В глобален контекст войната в Сирия е важен етап на стратегическата и геополитическа операция на западната цивилизация, начело със САЩ и на техния основен плацдарм в района – Израел и Саудитска Арабия, срещу ислямския свят, срещу възхода на Изтока, начело с Китай, и оръжие за разрушение на славянския свят и Русия.

Операцията започна срещу православната и християнска Югославия, премина към унищожението на носещите стълбове на арабския свят – Ирак, Либия, Йемен, Сирия, разшири се с цветните революции в Грузия и Украйна, и се насочи срещу Русия, която обаче намери сили да спре гибелния процес на серийното убийство на държавите в Средиземноморието и Близкия Изток от САЩ и техните сателити.

Започналото унищожение от Запада на православно-славянския свят и на ислямската цивилизация трябва да дестабилизира окончателно света и да наруши реда, установен през 1945 г. в Ялта.

Днес може да се каже, че Сирия беше съхранена като едно от основните звена на арабско-мюсюлманския район /тази страна исторически е и люлката на християнската цивилизация/. Това беше важно, тъй като след Сирия идваше ред на Иран, Турция, Централна Азия.

Сега обаче и сунитският свят, начело с Турция, и шиитският свят, начело с Иран, се включиха в решаването на най-важната задача в Сирия – по-нататъшното стабилизиране на ислямската общност и спиране на нейното катастрофално разрушение.

Обобщавайки – твърдата и принципна позиция на Русия изигра важна роля за спиране разрастването на кризата, която вече застрашаваше цялото човечество.

На второ място, военно-политическите резултати на двугодишните операции могат да се разграничат в няколко важни групи.

1. В Сирия законното правителство успя да запази властта, върна си контрола над по-голямата част от страната и бяха ликвидирани основните терористични групировки.

2. Русия се върна като основен играч в Близкия Изток, укрепи своя международен престиж като защитник на стабилността и справедливостта в района и успя да предотврати формирането на враждебна близкоизточна коалиция. В началото на 2017 г. беше формирана коалицията Русия, Турция и Иран, заработи форматът в Астана, налице са опити за включване на Саудитска Арабия и Катар в позитивния процес.

3. Във военен план Русия демонстрира способността да води стратегическа операция с авиационни и морски компоненти на значителна отдалеченост от своите граници, с авиация за далечно действие, както с бомби, така и с високоточни крилати ракети. Това означава, че монополът на САЩ в подобни операции завършва.

4. Новост в оперативно-тактическата обстановка беше разгромът на бандитските формирования от силите на Русия за специални операции, които унищожиха главатарите на терористите, важните за тях обекти, и насочваха ударите на флота и авиацията. Важна роля играят и руските военни съветници към командирите и щабовете на сирийската армия. В крайна сметка именно действията на руската групировка позволиха на сирийските въоръжени сили да пречупят стратегическата ситуация.

5. В хода на преговорите в Астана беше съгласувано създаването на четири зони за деескалация. Консултациите продължават.

6. Що се отнася до военно-материалните разходи на Русия за провеждането на операцията в Сирия, те не надминават разчетите на Министерството на отбраната за текущите мероприятия по бойната и оперативна подготовка на войските. Същевременно, разходите на САЩ за войната в Ирак вече надминаха 2 трилиона долара. Още 2 трилиона Пентагонът закопа във войните в Афганистан и Пакистан, без никакви резултати и изгледи за измъкване от тези тресавища.

Сега събитията преминават към фазата, за която Чърчил говореше, че "това още не е краят и не е начало на края, това е само край на началото", т.е. след което ще последва много сложна политическа и дипломатическа работа за успокоение на ситуацията в Сирия и в региона.

В тази операция САЩ, Израел и Саудитска Арабия ще търсят реванш за поражението в Сирия, защото ставащото в тази страна е само предверие към дълбоките фундаментални промени на цялата политическа картина в Близкия Изток, която няма нищо общо с плановете на САЩ.

Американците и Тел Авив се отнасят към този етап сериозно и техните действия вече започват.

В Сирия продължава да действа незаконно коалиция, оглавявана от САЩ, чиято основна задача е да пречи на разгрома на Ислямска държава, да се занимава с театрални постановки на "антитерористична дейност", като след разгрома на терористите при Дейр ез Зор използва като нова сила срещу сирийското правителство кюрдите.

След като се самодискредитира Западът преминава към друга тактика – че помощта за възстановяване на Сирия може да бъде оказана само ако Башар Асад се откаже от властта. Привържениците на тази стратегия считат, че Асад с готовност ще капитулира, за да се върне към доларовите подаяния на САЩ.

Но Русия, Иран и даже Хизбула, са в много по-добро положение от Вашингтон, което означава, че Русия и Иран ще укрепят своето регионално влияние. В момента американците активно прехвърлят разгромените терористи от Сирия в Афганистан, за да дестабилизират не само централно-азиатските държави, но и автономния район на Китай - Синцзян.

Най-уязвими от гледна точка на терористична заплаха са Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан.

Направления на геополитическото отмъщение на САЩ за Сирия са Украйна, Грузия, Молдова, Армения, Арктика.

Вероятно сирийският разкол ще послужи като пролог за следваща война. САЩ губят геополитическата битка. Русия ще воюва в Сирия до пълна победа. Засега операцията там е най-добрата й военна операция след 1990 г.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 269, Nov. 2017
Въпросът е "те или ние"
Последните данни на Световната здравна организация, че балканските страни, начело с България, са с най-замърсен въздух и...
    Богатството е при бандитите
Последните глобални икономически данни са още по-шокиращи от данните, които публикуваме от почти 30 години.Факт 1. Нерав...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com