Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Досие - актуална тема
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
"Строго секретно" е вече на 24 години
12.2017

Преди 24 години на първата страница на вестника написах "вестник не за всеки", т.е. за хора, които могат да мислят, които разбират реалностите и могат да правят причинно-следствена аналитична връзка между предишните и "новите" времена.

Днес, когато вестникът стана на 24 години, бих добавил, че това е вестникът на съпротивата и упоритостта.

С тези 24 години вестникът е най-старият и най-независим след 1990 г – като периодика, в България и една от най-свободните и независими творчески лаборатории в Европа.

Това се съпровожда и от приятната оценка, че аз съм "най-добрият журналист и публицист в историята на България", а от друга страна, че отпечатвам някои не винаги разбираеми публикации.

Първите оценки ще оставим за бъдещето, защото отдавна присъствам и на глобалната сцена, а на вторите ще отговоря, че когато им отваряме с вестникарските страници "прозорци във времето", оттам наистина духа силен вятър.

Така или иначе, в досегашните 270 броя на вестника /които всъщност са 270 книги по 150 страници, нещо безпрецедентно в европейската и в световната публицистика на тези теми/ се крие фундаменталната документация на политическата и обществена еволюция на нашето време, като за първи път в Европа въведох нови критерии за еволюцията – геополитиката и геоикономиката, въпреки променливите исторически епохи, убеждения, интуиции, идейни ереси, както и илюзията, че излизането от предишния строй и влизането в сегашното безумие е било безалтернативно.

Тук дилемата е сериозна. От една страна, като професионалист знам, че от тази пропаст излизане няма, а от друга – интуицията подсказва, че не всичко е загубено окончателно, че все още има надежда срещу ужасното раково заболяване на тази държава и нейното шоково терапевтично преходно трансформиране от лошо към по-лошо.

От перспективата на тези 24 години съм като онзи градинар в Англия, който на въпроса "защо така добре му изглежда тревата", отговорил: "много просто, трябва само 7 века да се полива и коси всяка сутрин".

Дали при нас не ни липсват именно тези 7 века, както първите 7 години при децата. Следващите 5 века знаем какво беше по тези територии.

Значи, пред нас продължава да са основните въпроси защо, накъде и как.

Отговорът е ясен – големите картини в галериите могат да се обхванат напълно само когато се отдръпнем по-далеч от тях, за да видим детайлите и тяхната композиция.

Така е и с онова, което правим. За да се разбере неговият мащаб и размах е нужно да измине време.

Въпреки че с писане не се спасява света, имам чувството, че стотиците хиляди наши читатели не само тук, но и по света, са мощна армия, която чак сега започва да излиза на бойното поле. Ще продължим да им доставяме част от мунициите, защото днес, както никога в миналото, се нуждаем от сериозни аргументи и верни критерии за отбрана и нападение.

От тази гледна точка, както вече писах, моите 70 години, от които последните 24 са само фрагмент, са не точка, а само запетая.

Продължаваме заедно да пишем историята.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 270, Dec. 2017
Пощаджията ни донесе
- Майка ми винаги казваше "Предпочитам да те видя гола, отколкото мъртва".Джулиан Мур, американска актриса- Независим Кю...
    В челото на новите медии
Преди 24 години – в края на 1994 г., издадох първия брой на "Строго секретно".Но всъщност неговото издаване започнах дос...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com