Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Сирия: план А или план Б
Дали Израел ще атакува Ливан
Анализ на "Строго секретно"

На 22 ноември в Сочи се срещнаха лидерите на Русия, Турция и Иран – Путин, Ердоган и Рухани. Срещата им може да реши съдбата на Близкия Изток за десетилетия напред.

Най-важният въпрос е политическото регулиране в Сирия. Предлаганият конгрес на народите на Сирия ще е най-важната негова част. План А.

Но тъй като засега не е съгласувано участието на опозицията, началник щабовете на Русия, Иран и Турция съгласуваха план Б, т. е. военно принуждение на терористите в Идлиб и Дамаск.

Плановете А и Б са двата варианта за събитията в Сирия, но не е изключен и опит за трансформиране в нова война на Израел, Саудитска Арабия и САЩ срещу Иран, Хизбула и Ливан.

Този план С също не трябва да се изключва.

В момента ситуацията за Тел Авив е много по-опасна отколкото в миналото. Разгромени са неговите марионетки – Ал-Кайда и Ан-Нусра. Башар Асад ще продължи да е на власт. Сирия не е унищожена. Иран подписа ядреното споразумение и го спазва, помага и на правителството на Асад срещу агресията, Хизбула, която според Нетаняху е "негов основен враг", придоби нов боен опит и въоръжение, в Саудитска Арабия започна "нощта на ятаганите", т.е. преврати и убийства в монархическата върхушка, която се опитва да се спаси с ескалация на противостоенето срещу Иран и Ливан.

Основното обаче е, че в Сирия става онова, заради което Русия влезе там. Нещата вървят към изкореняване на хаоса и насилието, причинени от различните "арабски пролети", зад които се крият Тел Авив и Вашингтон.

Но САЩ нямат желание да воюват с Русия заради Сирия. Същото се прояви и в Иракски Кюрдистан, въпреки обещанията да подкрепят независимостта му, тъй като това ще означава конфликт с Иран и Турция и въобще с всички араби и с Европа.

Всъщност никой не подкрепи кюрдите освен израелския премиер Нетаняху, който обещаваше да прати там 200 000 израелци от кюрдски произход или от Кюрдистан да направи "втори Израел". Но след това млъкна и нито един политик на Израел не отговаря повече на въпроси за Кюрдистан. Всички онемяха.

Паралелно се разиграваше друг важен и неочакван сюжет – визитата на краля на Саудитска Арабия в Москва, заобиколен от цялата политическа, икономическа и военна върхушка, които "окупираха" Москва напълно. След това последва преврата в Рияд и заплахите на Саудитска Арабия и Израел срещу Иран и Ливан.

Операцията на Русия в Сирия, която рязко промени ситуацията в района и въобще в света.

Русия стана отново една от най-важните държави на световната арена, а на Близкия изток – номер 1. И Саудитска Арабия промени курса – с Русия, ако не дружим трябва поне да се договаряме, особено когато става дума за нефта. Двете ключови държави на световния пазар на черното злато изведнъж се оказаха от едната страна на нефтената барикада срещу САЩ и това им предписва поне минимално координиране на действията.

Саудитска Арабия има и сериозни противоречия, по-точно е във война, и с шиитски Иран. Москва има влияние върху Техеран, Вашингтон – няма. Но Русия може да контактува със Саудитска Арабия и с Иран. Израел, разбира се, иска да вманеврира Путин срещу Иран.

За разлика от САЩ, които последните 20 години играеха само деструктивна роля в Близкия Изток и хвърлиха района в хаос, намесата на Русия стабилизира ситуацията и ще определя бъдещото както на Сирия, така и на целия Близък Изток.

На бойното поле в Сирия конфликтът приключва с окончателното освобождение на Идлиб. Започват политически процеси, които винаги венчаят войната. Вече никой не е срещу идеята Сирия да се запази като единна и светска държава, начело с Асад. Процесът е необратим.

В близко време Сирия ще бъде напълно освободена от ислямистите. С това ще приключи и пребиваването там на американските войски.

Започнат и преговорите за следвоенното устройство на Сирия.

Ако в тези сценарии ще има някаква роля за САЩ, тя ще е минимална. Няма да решават нищо за бъдещето на Сирия. То вече е определено от Русия, Турция и Иран.

И тук може да започне втората фаза на войната – Израел, САЩ и Саудитска Арамия срещу Иран, Хизбула и Ливан.

Ситуацията на Нетаняху е тежка. След разгрома на терористите войната вече е на прага на Израел. Нетаняху начерта различни "червени линии" докъде могат да се приближат до Израел иранските доброволци и Хизбула на сирийска територия, пребиваващи там по покана на правителството на Башар Асад.

Появиха се и предположения, че Израел може да започне нова война срещу Сирия под горния претекст. Но и това е глупост, защото Сирия и Израел се намират в състояние на война още от 1948 г. И двете държави се сражаваха в три крупни войни – през 1948 г., в Шестдневната война през 1967 г. и в Йомкипурската война в 1973 г. По-късно бяха въвлечени и в Ливанската война в 1982 г. В останалото време съблюдаваха примирие, но са в състояние на война. Сирия не е признавала съществуването на държавата Израел и до ден днешен не приема израелските паспорти за влизане в Сирия. Израел счита Сирия за вражеска държава и забранява на своите граждани пътуванията там. Между двете държави никога не е имало двустранни дипломатически отношения.

Сега на преден план излиза отново окупирането на Голан от Израел през войната от 1967 г. въпреки многобройните резолюции и решения на ООН. Заради това Нетаняху прави всичко възможно да въвлече САЩ във война с Иран и Хизбула и да се скрие зад американците. Прави маневри и към Москва.

По отношение на Голан Израел се съпротиви срещу съвместното изявление на Путин и Тръмп в кулоарите на тихоокеанската среща в Дананг /Виетнам/. Тел Авив интерпретира това споразумение като договореност за напускане на територията на Сирия от всички проирански формирования, в това число и Хизбула. Но преди това Тръмп се съгласи с Русия за югозападната сирийска зона за деескалация по границите с Израел и Йордания, което потвърди присъствието на Иран в Сирия като законно и практически игнорира позициите на Нетаняху.

Всъщност тук нито Путин, нито Тръмп могат да направят нещо, тъй като проиранските формирования се намират в Сирия по покана на законното правителство на Башар Асад и воюват заедно с него срещу терористите. По същото време Нетаняху убеждаваше Вашингтон, че Иран и неговите партньори, а не Ислямска държава, са най-голямата "обща заплаха" в района и че е готов на отстраняване на иранските и шиитски съюзници на Асад от района, "даже ако това означава господство на ислямска държава".

Израел нанесе няколко удари по цели в Сирия, които счита за места за съхранение на оръжие за Хизбула.

Израел продължава да ескалира своята риторика и твърди, че Иран създава военна база на участъка, използван от сирийската армия на 14 км на юг от Дамаск. Сателитното разузнаване не откри следи от такова строителство. От Тел Авив се чуха обвинения срещу Тръмп и Путин, че Сирия дава на Иран/Хизбула свободно движение в граничните райони покрай Израел и Йордания.

Така възелът около Сирия остава.

Рияд и Тел Авив искат да решат сирийския проблем според своите виждания и подкопават международните усилия. Ескалацията на антииранската истерия поставя района отново в опасна ситуация.

Рияд заплаши да започне война срещу Иран и Хизбула в Ливан. Отзад Израел дърпа конците.

Тел Авив рискува да въвлече района в нов конфликт.

Целта е да се отстрани шиитската държава Иран от Йемен, Ливан, Ирак и Сирия.

Свършва саудитската държава. Уахабизмът е на последния стадий на дезинтегриране. Появява се нова саудитска държава в модни дрехи с нов имидж и с нов лидер Мохамед Бин Салман. По този начин фазата на "изхвърлянето на боклуците" приключи.

Оттук нататък може да има няколко сценария за нова военна конфронтация.

Първо: пряко саудитско-иранско военно стълкновение в Йемен. Вече върви.

Второ: формиране на нов "алианс" от Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Судан и Мароко срещу Иран. Вече се оформи.

Трето: бомбардировки на Сирия и Ливан от Израел под предлога за борба с Хизбула. Най-вероятно. Хизбула ще отговори с изстрелването на хиляди ракети срещу Израел. Тук възможностите на иранския и сирийския отговор са големи.

Четвърто: нахлуване в Катар от силите на Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия, смяна на режима в Катар и сблъсък с турските сили там, наброяващи 30 000 души.

Пето: американско-израелска контраатака в Сирия с опит да си върнат контрола над Алепо, Хомс, Дейр ес-Зур. САЩ едва ли ще се примирят с поражението в Сирия от Русия и Иран. Това ще е една от причините за световна война. Подготовката започва.

Разбира се, каквато и да е войната, арабите в този район, които са 400 милиона, ще останат. Не е възможно да бъдат унищожени. Същото се отнася и за Иран. Дали ще се съхрани Израел в неговата сегашна форма не е ясно.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 270, Dec. 2017
Геополитиката на 2018 г. – ясно, че нищо не е ясно
В началото на 2018 г. глобалната геополитическа картина се очертава все по-ясно, за да стане ясно, че нищо не е ясно. Из...
    "Сармат" излиза на старт
В края на октомври и в Русия беше извършен пуск на четири балистични ракети, три от подводници, една – наземна. Траектор...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com