Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Глобална сигурност и разоръжаване
"Сармат" излиза на старт
Възможност за изпреварващ хиперзвуков удар
Военен анализ на "Строго секретно"

В края на октомври и в Русия беше извършен пуск на четири балистични ракети, три от подводници, една – наземна. Траекторията им беше различна. Целта на две от тях беше полигонът в Камчатка – на другите две – Чижа в Архангелска област. Предполагаше се, че една от ракетите е новата тежка междуконтинентална ракета Сармат, която е заместник на Сатана.

РС-28 е ракетата на бъдещето, гарант за ядреното възпиране между Русия и САЩ, с която Москва влиза в новата ера на ядреното оръжие – хиперзвуковата.

За Сармат американската противоракетна отбрана не е никаква пречка. Една Сармат е достатъчна за унищожението на Великобритания, Франция, Германия или Тексас. За унищожението на САЩ са нужни една дузина такива ракети.

На новата тежка руска ракета сме се спирали неведнъж. Да я разгледаме отново.

Сармат ще превъзхожда всички съществуващи в света носители на ядрено оръжие.

Тя беше направена в конструкторското бюро Макеев, който има голям опит в създаването на течногоривни ракети, които са с по-мощни характеристики от твърдогоривните. Освен това в Макеев имат опит в създаването на течногоривни ракети "Синева".

В резултат получиха ново изделие, което превъзхожда "Сатана" по всички показатели. "Сатана" тежи над 210 тона, "Сармат" е около 110 тона и може да излиза на суборбитална траектория и да захожда към целта през Космоса. Това означава възможност за атака например срещу САЩ от Космоса не по най-късата права, а от всяко направление, и през Северния, и през Южния полюс. Траекторията се прокарва така, че да се избегнат районите с масирани средства на ПРО на САЩ. Това е постигнато за сметка на използването на по-ефективна двигателна система, както в първата, така и във втората степен. Предвижда се увеличение на мощността за сметка на използване на последния етап на ускорителен блок. Във връзка с това ракетата получава двойно назначение. При снижаване на теглото на полезния товар /10 бойни блока по 750 кг всеки, общо над 8 тона/ и с използването на ускорителен блок "Сармат" ще може да изнася на орбита и спътници. Тази възможност ще се появи към края на ресурса на ракетите, когато те ще бъдат заменени с по-съвършени ракети.

Усилена е и защитата на ракетите, намиращи се на стартови позиции. Те ще бъдат в същите шахти, в които сега се намира "Сатана". Шахтите могат да издържат близки ядрени взривове, което се постига с използването на специални амортизиращи контейнери за сериозни сеизмични натоварвания.

Защитата на шахтите е подсилена със система за активна защита "Мозир". Тя представлява стотици артилерийски ствола, които изстрелват срещу надлитащата ракета облак от стрели и топчета с диаметър 3 см. Височината на изстрела е 3 км. Тази система се обслужва от радиолокационна система, имаща голяма далечина и точност на откриването. Освен това районът ще се прикрива от С-500.

Проникващата способност на бойните глави на "Сармат" е уникална. Тя се дължи не само на качествата на самата ракета, която, до отделянето от нея на бойните блокове, има възможност да маневрира с високи натоварвания. Висока маневреност имат и самите бойни глави. Освен това те имат и средства за радиолокационна борба. Точността им нараства. При насочването към целта сега максималното отклонение е 5-10 метра. Това дава възможност при необходимост да се използват вместо ядрени, кинетични бойни части, които ще разрушат обектите на противника с механичен удар с огромна енергия.

Но най-важното е, че ракетата ще бъде въоръжена и с хиперзвукови бойни глави, които сега имат кодовото название "изделие 4202". Изпитанията им започнаха през 2010 г. Към момента е постигнат устойчив полет със зададена точност на поразяване на целта. Тяхната скорост е в пределите 17-22 М. Бойната глава ще може да извършва по-дълъг хиперзвуков полет в атмосферата, маневрирайки във вертикална и хоризонтални плоскости.

Както споменахме "Сармат" е течногоривна. За разлика от твърдогоривните ракети, течногоривните имат най-висока производителност. Например в хода на ученията "Стабилност-2008" морската ракета "Синева" установи световен рекорд по далечина на полета за ракета от този клас – 11 500 километра.

На "Сармат" ще има няколко ядрени бойни глави с индивидуално насочване, в това число и маневриращи хиперзвукови блокове, като онези, които вече са с най-новите руски стратегически ракети "Топол-М", РС-24 "Ярс" и морската "Булава".

Подобна комплектация дава на ракетата почти пълна неуязвимост при преодоляване на системата за противоракетна отбрана, онази, която днес САЩ създават по границите на Русия и онази, която ще се създава от тях в бъдеще. Нито една ракетна система не може да проследи ракетата или нейните бойни глави, които летят по индивидуални балистични криви, ако те изведнъж се скриват в тази дъга и започват да летят със свръхзвукова и даже хиперзвукова скорост, прилепвайки плътно към релефа на местността, маневриращи по курса и височината. Да се прехване, и още повече – да се унищожи такава ракета, е невъзможно.

Сред техническите възможности на 4202 е не само нанасянето на мигновени смъртоносни удари. Хиперзвуковият апарат ще бъде оборудван със система за радиолокационна борба, която за броени минути ще може да пресече територията на САЩ и да извади от строя по своя път всички станции за радиоелектронно откриване със скорост над 11 000 км/час. Според западни данни 24 от тези хиперзвукови апарати /бойни блокове/ ще бъдат разположени през периода 2020 – 2025 г. в един от полковете на 13-та ракетна дивизия на руските ракети стратегически войски в Оренбургска област /вероятно в Домбаровское/. Това означава, че до САЩ те ще долетят за 40-45 минути, до Ню Йорк – за 40 минути, до Лондон – за 20 минути.

В самата Русия работата по проекта 4202 се води в "Машиностроене" в подмосковския град Реутов и е била започната през 2009 г. Формалният поръчител на проекта е Федералната космическа агенция на Русия, но вероятно това е прикритие на Министерство на отбраната.

През 2012 г. обектът 4202 беше определен като един от най-важните за корпорацията за близките години.

Вероятно първото изпитание на апарата беше извършено не през февруари 2015 г., а в рамките на ученията "Безопасност 2004", на полигона Байконур, когато тогавашният първи заместник на генералния щаб Юрий Балуевски заяви, че е "изпробван космически апарат, който може да лети с хиперзвукова скорост и да прави маневри както по курса, така и по височина".

Истина е, че и сегашните бойни блокове на междуконтиненталните балистични ракети на пасивния участък, развиват хиперзвук. Но за разлика от тях перспективната хиперзвукова бойна глава по-скоро ще действа не като балистична бойна глава, а ще върви по много сложна траектория и ще маневрира като самолет с огромна скорост на полета.

Не е изключено, че специалистите по 4202 използват съветски технологии, по които работеше един от водещите разработчици на съветската авиационна космическа техника Глеб Лозински. Той беше ръководител на проекта на аерокосмически изтребител-бомбардировач "Спирала", на космическата совалка "Буран", на многократната авиационно-космическа система МАКС и други програми, в това число и хиперзвука.

Трябва да се знае, че хиперзвуковите бойни части са доста тежки – 1,5 – 2 тона. Те могат да станат бойна част на леката балистична ракета "Топол – М".

Ако Русия до 2020 г. въведе на въоръжение ракети с хиперзвукова бойна част, това ще означава, че Москва, даже без използването на ядрено оръжие, ще получи уникалната възможност за глобален изпреварващ удар, т.е. да унищожи на Земята всяка цел с известни координати в течение на 30-40 минути.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 270, Dec. 2017
Сирия: план А или план Б
На 22 ноември в Сочи се срещнаха лидерите на Русия, Турция и Иран – Путин, Ердоган и Рухани. Срещата им може да реши съд...
    Днес е вчера на утре
В навечерието на 2018 г. не мога да ви изненадам с прекален оптимизъм. Или както се казва – "днес е вчера на утре".Подго...

 



 

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com