Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Битката за Сирия завършва, започва война за Йерусалим
Разгромът на Ислямска държава не е краят
01.2018

На 11 декември 2017 г. Владимир Путин, на първия етап на своята визита в Сирия – Египет – Турция, посети руската авиобаза Хмеймим в Латакия /Западна Сирия/ и обяви пълния разгром на Ислямска държава.

Едновременно заповяда на голяма част от групировката на Русия в Сирия да се готви за връщане. Връщането започна веднага. По този начин най-сложният етап от руската операция в Сирия завърши. Ключовите цели бяха постигнати.

Какви са основните изводи и какво може да се очаква:

 • Сирийската операция на въоръжените сили на Русия (30 септември 2015 – 11 декември 2017 г.) е завършила. Самозваната Ислямска държава на Ирак и Левант на територията на Сирия по двата бряга на Ефрат е разгромена. По-нататъшното организиране на властта в Сирия ще е политическо.
 • Победата на Русия в Сирия на този етап е пълна и всестранна. Терористите са разгромени, огромни територии са освободени и очистени от терористите.
 • Сирия не падна, запази своята цялостност като единна държава. Башар Асад остава държавен глава, по-нататък нещата ще се решават от сирийския народ.
 • Русия се върна в Близкия Изток и заяви победа на цивилизационния свят. Тя е фактор в голямата политика, с който трябва да се съобразяват и без който решение в тази или друга част на света е невъзможно.
 • На света беше показана новата руска армия – ефективна, професионална, мобилна, въоръжена с най-нови оръжия, проверени и усъвършенствани в бойни условия. Русия влезе в режим на война.
 • Сирийската военна операция беше една от най-успешните военни кампании в новата военна история.
 • Москва не нарушаваше никакви международни норми и не нахлуваше в друга държава /онова, което от десетилетия правят американците/, а обратното, оказа военна и хуманитарна помощ на законно правителство по негова молба с цел съхраняване на държавата.
 • Победата на Русия над терористите в Сирия е предвестник, че Европа ще може да преодолее миграционната криза, че реката от бежанци от Близкия Изток ще бъде спряна, че терористичните операции в Лондон, Париж, Брюксел и други градове ще бъдат прекратени.

Политическата победа на Русия над САЩ е огромна не само защото Сирия се съхрани като държава въпреки плановете на САЩ и Израел, но и защото Русия показа как може да бъде спасена една страна с помощта на военна сила и на преговорите на президента Асад с вътрешната опозиция и съседни държави. И тук водеща роля изигра Русия, която обедини около решението на кризата Иран, Турция и Египет и възстанови тяхната регионална роля.

Русия предложи алтернатива на западния еднополюсен свят и с примера със Сирия тази алтернатива става действена. Оттук нататък различни страни ще виждат в Москва гарант за спасението от американския управляем хаос, от смяната на режимите, разрушението на държавността.

 • Формираният от Русия международен ред базира на това, че светът е разнообразен и многополюсен и всяка държава има право на свой път на развитие без "демократични бомбардировки".
 • Нелегалните канали на нефт от терористите от Сирия, Ирак и Кюрдистан бяха пресечени. Същото се отнася и за евентуалните газови коридори от Персийския залив към Източното Средиземноморие и Европа. Близкият Изток е ключов район в световния добив и транспортиране на енергоресурси.

Успехът на Русия е безусловен, битката е спечелена, но все още е рано да се твърди, че войната е завършила.

 • Съкращаването на руския контингент до необходимия минимум не означава неговото пълно изтегляне. Той може да бъде възстановен бързо в случай на нужда.
 • САЩ загубиха битката в Сирия. Сега се опитват да си върнат позициите с нелегално присъствие на техни части на територията на Сирия, което в светлината на международното право е военна агресия. САЩ ще загубят своето влияние в Близкия Изток за десетилетия.
 • Близкият Изток е пред исторически промени.

Американските въоръжени сили в Сирия ще бъдат подложени и на удар от иранските шиитски формирования, за което бяха предупредени. САЩ искаха да отстранят Асад и да инсталират свой човек в Дамаск. Така наречената "умерена опозиция" не успя да направи това и САЩ въведоха на сирийска територия свои части с оправданието за "борба с тероризма", т.е. със спонсорираните от тях Ал-Кайда и Ислямска държава. Но командващият Корпуса на стражите на Ислямската революция на Иран ген. Касем Сулеймани, чрез руските представители, посъветва американското командване в Сирия да изведе своите подразделения до последния войник, иначе "ще се отворят вратите на ада".

 • Изпъждането на Ислямска държава от Сирия става със широкото участие на Корпуса на стражите и военизираната ливанска шиитска организация Хизбула. След изваждането на руския военен контингент стражите на южната граница на Сирия излязоха в пряко съприкосновение с армията на ционистки Израел. Това са екзистенционални врагове, готови да се изтрият взаимно от лицето на земята.
 • Хизбула е готова да противодейства на Израел. Арабско-израелската война от 2006 г. на ливанската граница беше спечелена от Хизбула. Израел не участваше в процеса на регулирането на сирийската криза. Обратното. Всевъзможно пречеше във военен и политически план.

На този фон войната се върна там, откъдето започна – до Израел. Защото вече едва ли има мислещ човек, който да не е разбрал, че зад войната в Сирия и близкоизточните преврати стои Израел. Това призна даже администрацията на Обама – Клинтън и се стигна до яростна задкулисна война във Вашингтон между неоконсерваторите и Тръмп, който е марионетка на Нетаняху.

 • Така на 6 декември 2017 г. дойде "признаването" от Тръмп на Йерусалим за "столица" на Израел, което е геополитическа бомба.

Последиците не закъсняха. По-голяма провокация срещу света едва ли можеше да бъде измислена. Именно статутът на Йерусалим е една от основните причини на близкоизточните войни на Израел срещу арабския свят.

Нито една страна в света не признава Йерусалим за столица на Израел. Източната му част беше присъединена към западната след войната през 1967 г., като въпросът за статута на вечния град е основата въобще на арабско-израелското регулиране.

 • В Йерусалим се намират трите главни светини на трите религии – християнството, мюсюлманството и юдеизма. Ал Акса е третата в света по значение светиня за мюсюлманите след Мекка и Медина. Но Тръмп признава не Западен, а цял Йерусалим за столица на Израел. По-голяма провокация едва ли би могъл да измисли. И глупост. Защото само за няколко часа Тръмп успя да постигне онова, което ислямският свят не успява от десетилетия – да обедини всички мюсюлмани срещу САЩ и Израел. Последва срещата в Турция, където всички арабски държави призоваха света да признае Източен Йерусалим за столица на Палестина. Ердоган вече го направи.

Лигата на арабските държави заяви, че решението на Вашингтон е агресия срещу тях, срещу палестинския народ, срещу мюсюлманите и християните на целия свят.

Движението Хамас обяви началото на третата Интифада, като заяви, че Йерусалим е столица на мюсюлманите от Палестина.

Иран предложи да се организира взаимодействие между Хизбула и Хамас срещу САЩ и Израел.

Ердоган нарече Израел терористична държава и убиец на деца.

Близкият Изток е на прага на нова война, по-точно на поредния етап от войната, която продължава от 1947 г. Основната отговорност ще носят САЩ и Израел. Русия ще се ограничава от участие в новия конфликт. Тя постигна поставените цели на операцията в Сирия.

Всъщност, никакви войни след 1947 г. не са успели да решат този вековен конфликт.

На прага сме на поредна война, по-точно на продължението на неспиращия след 1947 г. конфликт.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 271, January 2018
Производството на oпиум в Афганистан 1994 – 2017 г.
Управлението на ООН за борба с наркотиците и престъпността пусна обемен доклад за състоянието на борбата с наркотиците в...
    КНДР с пълна ядрена програма
На 29 ноември 2017 г. военната и геополитическата ситуация на корейския полуостров и в целия свят се промени. КНДР съобщ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com