Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Голямата игра
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
КНДР с пълна ядрена програма
Пхенян изстреля Хвасон-15
01.2018

На 29 ноември 2017 г. военната и геополитическата ситуация на корейския полуостров и в целия свят се промени. КНДР съобщи, че е изстреляла ракета Хвасон-15, която, според оценката на специалистите, има далечина на полета над 12 000 км и покрива не само Западното крайбрежие, но и цялата територия на САЩ - всички основни, правителствени, промишлени и военни центрове.

Така КНДР вече разполага с пълноценна военна ядрена програма, която допреди няколко месеца беше привилегия на тясна група държави, и влезе в така наречения "ядрен клуб".

Решаващият пробив в развитието на програмата на междуконтиненталните балистични ракети в КНДР стана именно в периода на острите провокации на САЩ и Южна Корея след относителното затишие в този конфликт, когато програмата на КНДР вървеше с умерени темпове.

И веднага изчезнаха всички пренебрежителни оценки за КНДР. Обратното. Тръмп докара САЩ до такава задънена улица, че сега трябва да моли другите, в това число Русия и Китай, да го спасяват от КНДР. От Пхенян обаче отговориха, че не признават никакво посредничество на Пекин и Москва.

Москва заяви, че най-добрият начин за решаване на конфликта са преките преговори между Пхенян и Вашингтон.

От Пекин потвърдиха своята позиция, че няма да позволят смяна на режима в Пхенян и никакви местни "пролети".

Споменатото изстрелване на Хвасон-15 беше 20-то поред и предизвика паника и истерия в САЩ, Япония, Южна Корея и Израел. Да, именно в Израел, защото не е тайна, че КНДР има военни споразумения с Иран и със Сирия. И не само САЩ, но и Израел вече е в обсега на севернокорейските ракети.

Всъщност в Тел Авив са най-изплашени, защото си въобразяваха, че само те имат право на секретна ядрена програма, докато КНДР, пред лицето на целия свят, влезе в ядрения клуб, въпреки съпротивата на САЩ.

Aко имаше някаква логика в политиката на САЩ по ядрения въпрос, те отдавна би трябвало да са разорали с ядрени бомби не само Израел, но и Индия и Пакистан, заради същата причина, заради която сега искат да направят това с КНДР.

В историята остават и шегите на САЩ за летящите за "никъде" севернокорейски ракети, за техните подводници и т.н.

Но КНДР без да обръща внимание на подигравките и заплахите, създаде ракета, достигаща Лос Анжелис, Чикаго, Вашингтон и Ню Йорк.

Тръмп обаче не и в състояние да излезе от шока и продължава с провокациите, които могат да ескалират до пълномащабна ядрена война.

Що се отнася до Хвасон-15, в нощта на 29 ноември тя прелетя 960 км и достигна височина 4500 км. При преизчисление на тези цифри се оказа, че далечината на полета на тази ракета може да надмине 13 000 км и да достигне всяка точка от континенталната територия САЩ.

В отговор САЩ и Южна Корея повишиха напрежението и на 4 декември започнаха най-големите в историята учения на ВВС в района на Корейския полуостров, които Пхенян определи като "открита провокация срещу КНДР, която всеки момент може да премине в ядрена война".

В ученията, които получиха названието Vigilant Ace бяха задействани над 230 самолета, в това число изтребители F-22.

Пхенян отговори, че евентуална морска блокада от страна на САЩ и техните съюзници означава агресия срещу свещения суверенитет и достойнство на КНДР и като още едно публично обявяване на война. Обърнете внимание на съчетанието "още едно" и че става дума за поредно предупреждение.

Паралелно се развива и сюжетът с провала от САЩ на олимпиадата в Южна Корея. Може да се каже, че основната спортна специализация на САЩ през последните 40 години е провалът на летните и зимни олимпиади.

И сега, 1-2 месеца преди олимпиадата в Южна Корея, САЩ правят всичко възможно тя да бъде провалена, като антируската истерия е само част от онова, което се разиграва в МОК и спонсорите.

Що се отнася до Южна Корея, има неща, които не се знаят или се премълчават. За какво става дума?

Южна Корея фактически е окупирана от САЩ. Малко хора знаят, че по силата на споразумението между Южна Корея и САЩ, в случай на начало на война, командването на южнокорейската армия автоматически преминава към САЩ. Още през 2014 г. Южна Корея узакони "властта на САЩ" над своята армия като удължи за неопределен срок датата за предаването на контрола над войските на двете страни от Вашингтон на Сеул в случай на война. Това стана доста преди сегашното изостряне на ситуацията на полуострова. Въпреки това САЩ и Южна Корея се позоваваха още тогава на "заплахата" от страна на КНДР и се договориха, че Южна Корея ще може да командва своите войски само когато за това бъдат създадени условия. Кога, не е ясно.

Решено беше да се внесат корективи в американо-южнокорейския военен съюз, в това число и за ПРО, което ще струва на Сеул 80 милиарда долара.

Общата численост на войската на съюзниците е 639 999, но в случай на война командването автоматически минава към САЩ. Предаването на тези права стана още в юли 1950 г. в началото на Корейската война.

Реално това е продължаваща военна окупация на Южна Корея от САЩ под предлога за заплаха от КНДР. В края на 2015 г. САЩ съобщиха, че в Южна Корея ще се появи тяхна гигантска военна база, която ще е най-крупният обект на САЩ в чужбина за над 13 милиарда долара.

В момента в Южна Корея има американски контингент от 28 500 офицери и войници на няколко бази. Новата база е разположена 70 км южно от Сеул на съществуващата там база на САЩ, която ще увеличи площта си над 3 пъти. На новата база ще има 42 000 военнослужещи на САЩ и техните семейства.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 271, January 2018
Битката за Сирия завършва, започва война за Йерусалим
На 11 декември 2017 г. Владимир Путин, на първия етап на своята визита в Сирия – Египет – Турция, посети руската авиобаз...
    Супероръжието "Циркон", "Скиф" и "Мъртва ръка"
С едно изречение бившият командващ Въздушно-космическите сили на Русия Виктор Бондарев промени целия геополитически и во...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com