Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Фокус Еxtra
Риина беше погребан, но не и мафията

В Италия на своя 87-и рожден ден, в болница в северния град Парма почина Capo dei Сapi на Италия Салваторе /Тото/ Риина, шеф на Коза Ностра, бос на всички босове, един от най-влиятелните мафиоти в света.

В болницата беше изпратен от затвора в Милано, където излежаваше 26 доживотни присъди за убийства. Той беше заловен през 1993 г., след 23-годишно издирване, и дълго време отричаше да има нещо общо с Коза Ностра. Направи признания едва през 2013 г.

Риина, известен с прякорите Звяра – заради кръвожадния си нрав, и Късия – заради ниския си ръст от 158 см, беше поръчал над 150 убийства, в това число на съдиите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. и 1993 г. и беше един от поръчителите на атентатите в Рим, Милано и Флоренция през 1993 г.

Но Риина имаше и друга заслуга за живота в Италия – той осигуряваше "покрива" и издигаше свои протежета на основните постове в страната, като фактически постави под контрол цялото правителство на Италия. Така Риина беше и един от най-влиятелните политици на Италия. Разбира се, той не участваше в изборите, но неговите "хора" му се отблагодаряваха след това с бизнес и с укриване от закона.

Като главния герой на романа Кръстника, Тото Риина се роди в малкото италианско градче Корлеоне. Извърши първото си убийство на 19 години, за което влезе в затвора за 6 години, след което направи кариера в корлеонския клон на сицилианската мафия.

През 60-те години негов наставник беше тогавашният "бос на всички босове" Лучиано Леджо. Тогава мафията участваше активно в политическите борби и стоеше зад крайно десните.

През 1969 г. убеденият фашист и приятел на Леджо княз Валерио Боргезе организира преврат и един от първите, към които се обърна беше Леджо.

На Боргезе бяха нужни 3000 бойци, за да завземе властта на Сицилия. Но Леджо се забави и заговорниците бяха арестувани. Боргезе избяга в Испания, а Леджо започна да се хвали, че е спасил демокрацията в Италия. Но още по онова време мафията контролираше напълно Сицилия. Коза Ностра стоеше зад Християн-демократическата партия, която постоянно печелеше изборите на острова и след това се отблагодаряваше на своите спонсори с поръчки за пътно строителство и на жилища.

Друг основен бизнес на Сицилия беше търговията с наркотици. Островът стана основен транспортен хъб за хероина към САЩ. За да получи пълен контрол над трафика в средата на 70-те години Риина изчисти от конкуренцията цяла Сицилия. Няколкостотин души бяха убити. И именно тогава Риина беше признат за големия бос.

По онова време мафията достигна пика на своето влияние и християн-демократите станаха "джобна партия" на Коза Ностра, т.е. Риина постави под контрол най-голямата политическа сила на Италия, която след това 40 години беше на власт с лидер Джулио Андреоти, премиер на Италия 7 пъти.

Връзката между мафията и Андреоти се осъществяваше от човек от партийната върхушка – Салвадоре Лима. Но Андреоти се познаваше добре и с Риина.

С такива покровители Риина можеше да чисти конкурентите и да укрепва мафията. Именно тогава се появи понятието "организирана престъпност". Инициатор за борбата срещу нея в парламента през 1980 г. стана първият секретар на компартията на Сицилия Пио Ла Торре.

Две години по-късно неговият автомобил беше блокиран в една тясна уличка в Палермо и Торре беше разстрелян с автомати.

На следващия ден за префект на Палермо беше назначен генерал Карло Далла Киеза, който няколко месеца по-късно беше също убит от килърите на Риина.

Убийствата потресоха цяла Италия и все пак законът на Ла Торре беше приет.

Риина беше издирван още от 1970 г., но без резултат. Когато все пак беше задържан се оказа, че през цялото време си е живял в своята сицилианска вила, т.е. властите знаеха къде се намира.

Империята обаче рухна отвътре. Мафиотът Томмазо Бушета реши да издаде своите събратя пред магистрата Джовани Фалконе, който през 1986 г. започна мащабен процес срещу Коза Ностра, в чийто ход 360 члена на мафията бяха осъдени.

През 1992 г. Джовани Фалконе и неговият колега Паоло Борселино бяха взривени в техните автомобили.

На 15 януари 1993 г. "кръстникът" беше най-накрая арестуван в Палермо и общо му дадоха 26 доживотни присъди. Беше отлъчен и от църквата.

С края на Риина дойде и краят на Християн-демократическата партия на Италия. Андреоти беше осъден на 24 години. Партията се разпадна.

Риина надживя своята империя с 23 години и стана символ не само на мафията, но и на системата, в която един селски бандит подчини правителството на една от най-старите европейски държави.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 271, January 2018
Най-голямата пирамида на толтеките
Най-голямата пирамида не е на Хеопс в Египет, а до мексиканския град Пуебло, построена от древното племе толтеки.Тя се н...
    Производството на oпиум в Афганистан 1994 – 2017 г.
Управлението на ООН за борба с наркотиците и престъпността пусна обемен доклад за състоянието на борбата с наркотиците в...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com