Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Мястото е избрано, времето – също
01.2018

В началото на 2018 г. ще ви върна към септември 2017 г., когато, докато другите се чудеха дали Путин ще отиде на нов мандат, написах: "Путин вече отговори, но не беше забелязано: "Какво е това доктрина? Русия винаги е била в трудно положение, кога й е било лесно? Каква доктрина? Трябва да се работи. Да се работи така, че Русия да бъде и стабилна, и справедлива, и богата, и велика. И въобще да Бъде. Останалото си допишете сами."

Това е неговата оценка за доктрината и идеологията. Трябва да се работи за Русия. Това е на везните за оценката на Путин, на който плюсовете все пак започват да натежават повече от другите неща, особено от миналото.

Това е основният вектор и отговорът на въпроса кой всъщност е Путин – жертва на узурпирането на властта, неин заложник или съучастник.

Отговорът е, че Путин руски патриот, започнал като заложник на руините, наследени от Горбачов и Елцин, който няма да предаде Русия на милостта на глобалистите и на победителите в Студената война.

Предстои му да излезе и от наследената система. Това ще е най-трудно...

...Очевидно вече всичко е решено. През последните месеци Путин се отчете и "разплати" и с елцинистите, и с олигарсите, и със силоваците, и с еднопартийците.

Вече на никого нищо не е длъжен. Той е напълно независим и иска да стане президент на народа. Това ще е неговият последен мандат и последен шанс. Вероятно ще успее най-накрая да започне борба срещу корупцията и за решаване на вътрешните проблеми на Русия, за да й върне богатството, достойнството и нормалността.

Дали ще му позволят? В никакъв случай. Предстои още по-свирепа съпротива на Запада. Демонизирането на Путин ще продължи. Изолирането на Русия ще се засили. Хунтата в Киев ще се опита да започне война. Ще искат да провалят световното по футбол в Русия и нейното участие в следващата олимпиада.

Но, било е и по-тежко. Всъщност никога на Русия не е било лесно. Това е нейното перманентно състояние – да не й е лесно.

Дали Путин ще направи следващата крачка като президент на народа..."

Припомням тези редове от септември не за да покажа, че съм предвидил какво ще се случи и че Путин ще се кандидатира и ще търси мандат от целия народ, а заради друг важен въпрос: какво ще последва.

Отговарям веднага – ще последват шест нови, още по-трудни години на конфликти и неопределености.

Решението на Путин да отиде на избори не като партиен, а като независим кандидат е било обсъждано дълго. Не е трудно да се досетим, че анализът е показал, че светът го очакват нови много трудни години.

Заради това Путин е решил да не предава на наследник главната роля в страната. Тези 6 години ще определят целия ХХІ век. /Аналогична позиция зае и китайският лидер Си Цзинпин след неотдавнашния ХІХ конгрес на ККП./ Ако анализът беше различен, в Кремъл щяха да отидат на друг вариант. Но всеки вариант има своите рискове. И главният е рискът от грешка. Ако наследникът сгреши, това ще решава съдбата на Русия, в ситуация, когато грешката не може да се поправи. Путин е решил, че сега не е време за риск. Жребият е хвърлен, залогът е огромен.

Русия влиза в новия етап на Третата световна война с Путин и с нова свръх задача – "да се върви само напред и това движение никой да не спре".

С тези думи Путин съобщи за кандидатурата си и за новата свръх задача. Това не означава, че конфликтът със Запада ще отиде на втори план. Напротив. Русия ще продължи да се намира в жесток клинч със САЩ заради отстояването на своя суверенитет и национални интереси и защото формира нов световен ред по южното и източното направление: от Турция до Китай, от Иран до Япония, от Латинска Америка до Африка, нов ред не по американски образец, а с нова архитектура за регионална и глобална сигурност с ШОС – в Азия, и с БРИКС – в света.

Това ще се съпровожда от вътрешно преустройство на Русия и мащабно подмладяване на елита с влизане на младото поколение.

Тук нещата са наистина главозамайващи. Срещу системната криза на Запада ще се противопоставят тектонични промени. Геополитиката се пренася към Азия. Русия ще започне икономическо и ресурсно усвояване на Арктика, Далечният Изток, Източен Сибир, ще завърши модернизирането на въоръжените сили, изграждането на нов военно-промишлен комплекс, възстановяването в машиностроенето, високите технологии, ракетно космическата сфера.

Тук Путин не може да бъде заменен. Въпросът не е в количеството години, които един човек управлява страната, а във вектора на движението.

Изводът е – Русия в момента няма друг политик, който може да се сравнява с Путин по авторитет и компетентност, способен да предложи програма за модернизиране на страната, разбирасе ако не попадне в капана на някакво заиграване със САЩ и Израел.

Всичко това става в условията на Третата световна война. Именно. Преди 20 години, като един от първите анализатори в света, въведох термина Трета световна война /или даже Четвърта, ако Студената война се счита за Трета/. В началото се подсмихваха, но бързо разбраха за какво става дума. И определението Трета /или Четвърта/ световна война вече е на дневен ред за онова, което се разиграва след 1990 г.

Някои все още пишат, че "светът е на прага на нова световна война". Това е грешка. Войната върви, но в условията на наличие на ядрено оръжие, когато водещите държави могат да се унищожат взаимно за броени минути, новата война е в нов вид, преди всичко като съвкупност от локални конфликти в пространството и времето.

От тази гледна точка имаме няколко разрастващи се фронта – войната в Близкия Изток, започнала през 2003 г. срещу Ирак и постепенно обхванала цяла Северна Африка, Либия и Сирия; конфликтът в Украйна, опитите да бъде пренесена в Централна Азия, и напоследък срещу КНДР.

Имаме основания да говорим за нова световна война с нови особености – хибридни, т.е. с различни средства – военни, икономически, финансови, информационни, ресурсни, психологически и т.н.

Дали ще я определим като Трета или Четвърта не е важно. Важно е, че новият световен ред, както винаги, отново се ражда със световна война.

Заради това на фона на класическата геополитика /налагана упорито от англосаксонците/ въведохме и геополитиката на войната и оръжието на която отделям основно внимание, защото излезе на челно място, въпреки че засега не е намерила своето теоретично обобщение.

Русия, ако иска да излезе от капана на капиталистическата система, в която беше завряна след 1990 г., трябва да противопостави друг дневен ред. Не я очаква никаква милост. Ще трябва да се сражава. Други изход няма.

Тук вариантите са два – или Русия ще си върне статута на велика държава при Путин, или ще последва разпадане на страната и прекратяване на съществуването на историческата Русия.

Заради това онези, които се съмняват дали ще има война на САЩ срещу Русия могат да спрат своите терзания. Война ще има. Мястото е избрано, времето – също. В САЩ и Англия наистина има безумци, които искат да изсвирят погребалния марш на цялата планета.

Новият мандат на Путин за съжаление, показва, че светът продължава да се търкаля към глобалния конфликт, в който Западът има такива главнокомандващи като Кончита Вурст.

Нещата ще станат много по-лоши преди да станат поне малко по-добри.

***

P.S. Вече над 40 години започвам годината с уводни статии в различна форма – печатна, електронна, визуална и сега, в началото на годината, отново се смесват незабравими пейзажи с образите на най-милите хора и приятели, които, или още са в окопите, или се пренесоха отвъд. Те знаят, че не съм ги предал и доколкото мога продължавам да си върша работата. Бог само знае докъде ще стигнем. Надявам се да е по-благосклонен.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 271, January 2018
Супероръжието "Циркон", "Скиф" и "Мъртва ръка"
С едно изречение бившият командващ Въздушно-космическите сили на Русия Виктор Бондарев промени целия геополитически и во...
    Глобалният грабеж чрез криптовалутите
Супербалонът на криптовалутите продължава да се надува. Дигиталните валути са механизъм за окончателния контрол над глоб...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com