Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

BULGARIAN BUSINESS CLUB
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Падението на Прокопиев. Ами, другите
01.2018

През последните дни в медиите отново изплува името на нашенския "олигарх" Иво Прокопиев. 40 дружества, банкови сметки и имоти са запорирани от КОНПИ по проверката на доходите на Прокопиев. Над 14 млн. лв. несъответствие между приходи и доходи са открили инспекторите. Ответници по бъдещите искове в гражданското дело ще са той, съпругата му Галя Прокопиева, акционерните дружества "Алфа Финанс Холдинг", "Соларпро Холдинг", "Алфа Енерджи Холдинг" и фондацията "Граждански медии", т.е. става дума за "жизнения път" на един от представителите на уродливия олигархичен модел в България.

Като мажоритарен акционер в "Алфа финанс холдинг" Прокопиев пряко или чрез поставени лица контролира "бизнес империя" с интереси в няколко основни направления:

1. Финансови услуги, инвестиционно банкиране и управление на активи, чрез компаниите: "Булброкърс" ЕАД – инвестиционен посредник, "Булброкърс консултинг" ЕАД – консултантско дружество, "Алфа асет мениджмънт" АД – управляваща компания на различни фондове за инвестиции, "Капитал банк" – Скопие – инвестиционна банка в Македония и "Брокер инс" – застрахователен брокер.

2. Индустрия – основно каолин, кварцов пясък, варовик, чрез компанията "Каолин" АД и "Винпром Дамяница" АД.

3. Недвижими имоти, чрез компанията "Лендмарк холдинг" АД.

4. Възобновяеми енергийни източници, чрез компанията "Соларпро холдинг" АД.

5. IT-бизнес, чрез компанията "Спектър Нет", продадена през 2011 г. на "Мобилтел".

6. Строителство, чрез компанията "Софстрой", продадена през 2013 г.

7. Медии – чрез компанията "Икономедия", издаваща вестниците "Капитал" и "Дневник".

Роден през 1971 г. в средно статистическо българско семейство, Прокопиев завършва математическа гимназия в Габрово, като се отличава от останалите си съученици с активна комсомолска дейност. На 20 години пристига в София и записва да учи финанси в Икономическия институт "Карл Маркс". Заедно със своя приятел и впоследствие бизнес партньор Филип Харманджиев започват работа като репортери в новосъздадения първи икономически всекидневник у нас в-к "Пари".

След смяната на спонсора на в-к "Пари" с "Мултигруп" през 1992 г., Иво започва да "оформя" общественото мнение с анализи на брейди облигации, които са особено интересни финансови инструменти за Илия Павлов.

Опитва се заедно с група недоволни от в-к "Пари" да възроди бившия вестник "Отечествен фронт", като променят името му на "Отечествен вестник", но парите, дадени им от Емил Кюлев за това начинание, бързо свършват и вестникът отново потъва в забвение.

Следва нов опит за седмичник и така се ражда "Банкер", но Прокопиев иска да създаде нещо ново.

На 04.10.1993 г. излиза първият брой на в. "Капитал". През 1995 г. единствен в. "Капитал" получава безвъзмездна субсидия от фондацията "Америка за България" в размер на 3 млн. долара. Всеки брой на в. "Капитал" се превръща в основен рупор на СДС.

След като СДС взима властта, към разградския "бизнесмен" потичат имотни и парични потоци. Това става поради протекцията на председателя на парламентарната икономическа комисия, видния седесар и приватизатор Никола Николов, основал прословутия кръг "Агнешки главички".

"Каолин" е първата перла в короната на бъдещия милионер Прокопиев.

Втората "златна кокошка" на Прокопиев е Винпром "Дамяница". Схемата е поразително еднаква с тази при "Каолин". Не е било необходимо да се измислят други, просто защото цялата власт в държавата тогава е в ръцете на покровителите на бъдещия милионер – Иван Костов.

През 2002 г. издателят и вече мастит бизнесмен е обвинен за незаконна приватизация на "Каолин". В заключителната реч обаче, прокурорът сваля всички обвинения и съдебното дело завършва с обявяването му за невинен.

Икономическата база на империята около "Капитал" е изградена, сега идва ред на политическите амбиции на руменото момче от Разград. Започва с членство в Икономическия съвет и бракоразводния адвокат – президент Петър Стоянов (1996-2001), става председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), заместник-председател на Управителния съвет на Съюза на работодателите в България, заема същата позиция и в Съюза на издателите в България, член на борда на Световната асоциация на издателите (WAN – IFRA) и член на борда на директорите на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENRA). Държавата го прави председател на Надзорния съвет на НОИ. Приватизираната по времето на Иван Костов "Булбанк" става собственост на "Уникредит Груп" и Прокопиев веднага се появява като член на Международния консултативен съвет на "Уникредит Груп – Италия". През април 2010 г., е обявен за почетен консул на Канада в България. Предложен е от Николай Младенов, който работи и като експерт на Световната банка, от Петър Стоянов, и от небезизвестния "банкер" Хампарцумян.

През 2002 г. е изградена и прословутата "Глобална България". Учредители на сдружението са 14 души. Координатор на инициативата е Цветелина Бориславова /Цеца секса/, председател на Надзорния съвет на СИБанк. Банковата общност е представена още от шефа на Булбанк Хампарцумян и Франк Бауер, председател на Съвета на директорите на Българо-американската кредитна банка. "Бизнес квотата" се допълва от шефовете на "Лукойл България" и "Овергаз Инк" Валентин Златев и Сашо Дончев.

Като представители на неправителствения сектор в сдружението участват Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии, Красен Станчев от Института за пазарна икономика, Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията и Стефан Попов. Сред учредителите на сдружението са Иво Прокопиев, главният редактор на "24 часа" Венелина Гочева, шефът на БиТиВи Албърт Парсънс, както и собственикът на рекламна агенция "Крес" Красимир Гергов. Това е кръг от случайни хора с претенцията да ръководят страната и да направляват политиката й.

Прокопиев обаче няма спиране. Съавтор е на "Инициатива 2020" – проект, разработен съвместно с фондация "Кредо Бонум" на Бориславова и Центъра за либерални стратегии на Иван Кръстев, т.е. Сорос, подкрепян финансово от Световната банка.

"Капитал" с 6 милиона лева, функционира с кадри от Българо-американската банка, "собственост" на Бориславова, фасада на чужди интереси и т. н.

Това означава, че по пътеката към затвора са Иван Костов, Петър Стоянов, Хампарцумян, Бориславова, Велчеви, Кобургготски, Дончев, Борисов, Цветанов, Плевнелиев, Америка за България...


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 271, January 2018
Жалко, много жалко
За съжаление нашите приятели в Иран, Ирак и даже в Турция не ни поднесоха най-големия подарък за последните 20 години и ...
    Пощаджията ни донесе
- Нека мъжете и жените да играят заедно. Сигурен съм, че мъжете няма да имат нищо против.Джон Макенроу, бивш американски...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com