Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

СПОРТ
Краят на "бардака на пет колела"
Сашо Левов

На 5 декември 2017 г. Международният олимпийски комитет обяви своето решение. На Русия беше забранено да участва в олимпиадата в Пьончан, като на спортистите й беше разрешено да участват като неутрални, т.е. под белия флаг на олимпийския комитет, на само онези, които ще бъдат поканени от МОК, след като специална комисия определи дали са "чисти".

Изпълкомът на МОК реши, че руснаците могат да се съревновават в индивидуалните или отборни видове спорт със статута на олимпийски спортист от Русия, че ще дефилират и участват под олимпийския флаг, а на церемониите в тяхна чест ще звучи олимпийският химн.

Членството в МОК на президента на Олимпийския комитет на Русия Александър Жуков беше спряно. Бившият министър на спорта Виталий Мутко и неговият бивш заместник Нагорни пожизнено бяха отстранени от посещение на олимпиадите. Бившият глава на организационния комитет на Сочи -2014 беше изваден от координационната комисия на игрите 2022 г.

По този начин продължилият дълго време скандал, свързан с "държавната допингова система в Русия", доведе до очакваното решение на Световната антидопингова агенция WADA. Руската антидопингова агенция РУСАДА няма да бъде възстановена в своя статут.

Още никога в историята на световния спорт нито един национален олимпийски комитет не е бил лишаван от акредитиране заради допинг. Олимпийската харта, която кодифицира основните принципи на световния спорт, определя структурата и компетенциите на управляващите органи и съдържа само общите правила и пълномощия на МОК. Но в нея не може да се намери норма, на чиято основа руският отбор беше отстранен от игрите 2018 г. Хартата има преки указания за дисквалифициране на национални комитети в случай ако в тяхната дейност се намесва държавата, но за допинг нищо не е казано. Това означава, че решението е политическо.

Става дума за Третата световна война от хибриден тип. От мащаба на глобализирането решението на Изпълкома на МОК от 5 декември 2017 г. трябва да се разглежда като небойна операция на Запада, която чрез взрив на емоциите и негодуванието трябва да затъмни разума, а емоциите за провала на игрите в Южна Корея, да се насочат срещу Русия.

Спортът отдавна е чиста политика. Излизането от МОК, а след това и от ООН на Русия е желаният резултат на "операцията олимпиада" на Третата световна война от хибриден тип.

Но светът все пак е длъжен да знае имената на тези "герои", още повече след скандала с корупцията на някои членове на МОК след Олимпиадата 2002 г., които бяха изгонени от МОК за взимане на скъпи подаръци и подкупи.

Тогава изплува и името на Алекс Гилади, член на Комисията по радио и телевизия и едновременно и вицепрезидент на NBC Sports, компанията, която в течение на няколко олимпийски цикъла беше ексклузивен оператор на територията на САЩ, т.е. най-крупният източник за доходите на МОК.

Гилади, представляващ... Израел, през 1994 г. беше назначен за член на МОК, т.е. когато NBC получи пет пъти подред правата за олимпийско предаване – от 2000 г. до 2008 г. и когато "нямаше" други претенденти.

По този начин NBC налагаше на МОК "своето разписание" и силното англосаксонско влияние на САЩ, Англия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и др.

Появи се и Дик Паунд, около който, още когато беше на 36 години през 1978 г. започна от страна на МОК да води преговорите за TV и спонсорските контракти. Веднага дойде олимпиадата в Лос Анжелис в 1984 г. и появата на глобалните спонсори, т.е. транснационалните компании.

Олимпийският спорт започна да се глобализира по американски правила. Паунд трябваше да наследи Хуан Антонио Самаранч, но в последния момент се включи Русия и провали този "гениален план".

Паунд и спонсорите му имаха да си връщат защото благодарение на него олимпийското движение се превърна в търговска кампания.

Тогава спонсорите заложиха на друг свой кадър Ричард Каррион, член на Съвета на директорите на Verizon, директор на Федералната резервна банка на Ню Йорк, която е най-важната от 12-те резервни банки, влизащи в състава на Федералната резервна система на САЩ.

И оттук започна ново комерсиализиране и криминализиране на световната олимпийско движение.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 272, February 2018
Лошият шпионин на САЩ – NSA
Най-големите тайни на най-секретната американска агенция – Агенцията за национална та сигурност /NSA/ изтекоха в интерне...
    Какво всъщност е този МОК
Каква шашма е този Международен олимпийски комитет /МОК/? Кой ги е избрал или сам се избира и кооптира?МОК е една от най...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com