Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кой има по-голям ядрен бутон - САЩ или КНДР
Военен анализ на "Строго секретно"

Ситуацията около КНДР продължава да е експлозивна, наред със ситуацията между Иран и Израел.

Двете огнища за скачени съдове и преливат едно в друго, което най-накрая започна да се абелязва.

Имайки предвид, че САЩ през последните години започват големи провокации или войни по време на големи международни форуми, в това число и олимпиадите / започнаха войната в Груия по време на олимпиадата в Китай през 2008 г./, облаците над зимната олимпиада в Пьончон остават, въпреки че от всички страни идват предупрежденията, че война на САЩ срещу КНДР ще има катастрофални последици и че "САЩ се готвят да нанесат ядрена атака срещу Северна Корея и да ударят Пхенян в носа".

КНДР обаче е последната държава, която ще чака да я ударят в носа. Обратното. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви за пореден път, че КНДР вече е пълноценна ракетно-ядрена държава и има капацитет за ядрено възпиране подобно на ядрения паритет между САЩ и СССР по време на Студената война.

Ще обясним на някои хора в Държавния департамент, че това означава, че КНДР има капацитет да нанесе изпреварващ ядрен удар по агресора, ако счете, че атаката му е неизбежна, или на ответен ядрен удар, ако по КНДР бъде нанесен изпреварващ ядрен удар.

Ядрената ситуация на Корейския полуостров вече е фундаментално различна.

Въпреки това от Пхенян и Сеул се разбраха за участие на КНДР в Олимпиадата и за преговори за намаляване на напрежението и събиране на разделените семейства.

В САЩ веднага беше разпалена истерия и започнаха да доказват, че Пхенян лъже. Тръмп заяви, че неговият ядрен бутон е по-голям от бутона на Ким Чен Ун, което показва, че САЩ не са заинтересовани от решаване на кризата на Корейския полуостров. Самата постановка, че САЩ не признават договореност с КНДР, ако Пхенян не се откаже от ядреното оръжие, прави безсмислен всеки диалог със САЩ.

Що се отнася до ядрените бутони, неприятните изненади за САЩ продължават.

След изстрелването в края на 2017 г. на Хвасон15, която вече може да покрива цялата територия на САЩ, сега се очаква Пхенян да изстреля отново ракета Хвасон-15, носеща термоядрена бойна глава, с реален боен блок. Това променя "играта" окончателно. Очакваше се изстрелването да стане в навечерието на 2018 г., но засега явно в Пхенян изчакват.

От военна гледна точка всеки пряк сблъсък веднага ще ескалира до пълноценна ядрена война. Освен това КНДР разполага с най-големия флот в света от подводници. Това означава, че те вече може да се намират на бойни позиции срещу САЩ, Израел, Япония или Гуам.

Налице е ситуация на класическо ядрено възпиране с възможност от взаимно ядрено унищожение с изпреварващ или ответен ядрен удар и от двете страни.

По принцип стратегическите оръжия са предназначени не за водене, а за предотвратяване на ядрената война чрез стратегията на страха от взаимно унищожение, тоест, ако единият противник нанесе ядрен удар по другия, той ще има възможност за ответен удар. Заради това техническите характеристики на стратегическите ядрени оръжия не са особена тайна и даже нарочно стават всеобщо достояние, за да може потенциалният противник ясно да си даде сметка какво го очаква, ако започне ядрена война.

Секретни са само технологиите за изготвяне на стратегическите ядрени оръжия. Заради това в информационните материали за стратегическите въоръжения не се допуска дезинформация.

Това е категорично недопустимо, тъй като може да доведе до неадекватна реакция на другата страна, което може да предизвика непредсказуеми последствия.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 272, February 2018
БГ-мафията превзе и ЕС
Така нареченото българско европредседателство е неопровержимо доказателство за смъртта на ЕС. То е и най-краткият отгово...
    Русия: засега нещата не са лоши
Прегледах какво съм писал преди една година, в началото на 2017 г. Не съм сбъркал много.Сега в началото на 2018 г. нещат...

 



 

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com