Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Националната стратегия на САЩ – глобален хаос
Анализ на "Строго секретно"

На 18 януари 2018 г. САЩ за пореден път промениха своята национална стратегия за отбрана. Досега тя официално беше "войната срещу тероризма", провъзгласена от Буш – младши, непосредствено след 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

На 18 януари на основата на публикуваната през декември 2017 г. от Доналд Тръмп "Национална стратегия за сигурност 2018" Пентагонът обяви своята Национална стратегия за отбрана – 2018, която беше подписана само от секретаря на отбраната Джим Матис, която трябваше да бъде по-информативна от президентските указания. На практика това се изрази със замяната на "войната срещу радикалния ислямски тероризъм" с враждебност срещу Русия и Китай.

В доклада на Матис се казва, че САЩ трябва да запазят военно превъзходство над Китай и Русия и това е "основният приоритет на Вашингтон".

По-просто казано Тръмп замени голямата лъжа на Буш – младши за "борба с международния тероризъм" със сеене на хаос срещу Китай, Русия, Иран и КНДР, като за това, разбира се, ще отидат огромни средства за модернизиране на американските въоръжени сили и акцентиране върху изкуствения интелект, автономните системи за управление, насочване на енергия, хиперзвуковите ракети, биотехнологиите...

В новия американски документ КНДР и Иран, които все пак са страни-членки на ООН, направо са обявени за "мошенически режими", които дестабилизират международната обстановка със своя стремеж към притежаване на ядрено оръжие или спонсориране на тероризма, което дефакто е обявяване на война.

В новия американски документ Китай и Русия са поставени наравно с КНДР и Иран, но поне са определени като "ревизионистки държави", което означава неприемане, т.е. ревизия, на този световен ред в който, след разпадането на СССР, САЩ сами се представят като единствената глобална свръхдържава. А постановката, че САЩ вече не са надеждно убежище е покана към американците да се съгласят с разходите за нова надпревара във въоръжаването, която се определя на трилиони долари.

След Стратегията за национална сигурност на Тръмп и Новата стратегия за отбрана на Матис ще излезе Националната военна стратегия, за чиято подготовка е отговорен председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Джозеф Данфорд. Тя ще бъде инструкцията, указваща къде и кога да се използват въоръжените сили на САЩ. Но тук изтичания едва ли могат да се очакват, въпреки че някои основни неща вече са известни. На първо място, НАТО се разглежда като допълнителна военна сила не само в Европа, но и в Близкия Изток и Тихоокеанския район.

През 2018 г. Пентагона ще сключи нови контракти за производството на нови самолети, танкове и кораби.

2018 г. ще бъде важна и за киберкомандването на САЩ, което окончателно ще се отдели от Агенцията за национална сигурност, като към септември 2018 г. всичките 133 бойни групи по кибермисиите трябва да достигнат пълна готовност.

Към средата на 2018 г. компаниите Бойнг, Дженеръл Мотърс и Локхийд ще създадат прототипи на дронове, които са способни да стрелят с лазер за поразяване на междуконтинентални балистични ракети, като проектът трябва да бъде завършен към 2021 г.

През 2018 г. ще бъде създадено и ново командване на армията на САЩ, което ще се занимава с разработката на нови въоръжения и осигуряване на техните доставки. Ще бъде направена и ревизия на всички програми, които поддържат мрежовата връзка на военните структури.

Всичко това и постановката, че Русия и Китай са основни военни противници на САЩ, означава ускорена подготовка на САЩ за Голяма война.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 273, March 2018
"Кортеж" с напълно нова електроника
Новата лимузина на президента на Русия, получила името "Кортеж", привлече вниманието не само с оригиналната си конструкц...
    Часовникът на Страшния съд: 12 без 2 минути
Веднага след обявяването на новата военна доктрина на САЩ (в която вместо тероризма, за основни врагове са посочени Руси...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com