Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Посейдон" е 100-мегатонно ядрено торпедо

Едно от най-страшните оръжия на Русия е подводното ядрено торпедо или безпилотна подводница с ядрени торпеда от 100 мегатона "Посейдон" /досега "Статус-6"/.

В началото в САЩ не обръщаха внимание на тази информация, след това, както обикновено, започнаха да я оспорват и осмиват като неприложима, докато стигнат до извода, че това ново оръжие може лесно да унищожи САЩ, заради което сега искат Русия да се откаже от разполагането му.

"Посейдон" може да развива спринтерска скорост до 185 км/ч., благодарение на течнометалния топлоносител, т.е. може спокойно да избяга на всички известни противоторпеда.

"Посейдон" не е оръжие, а "трансформер".

Американското торпедо МК-48 има скорост само от 55 възела. В това отношение "Посейдон" прилича на руската високоскоростно торпедо "Шквал", което се движи в кавитационен балон. Но "Шквал" и МК-48 са тактически оръжия, а "Посейдон" вероятно ще е стратегическо ядрено оръжие - при скорост 100 възела ще преодолее разстоянието от 6400 км от Мурманск до Ню Йорк за 36 часа.

Вероятно то е съставна част от автоматичната система "Периметър" /"Мъртва ръка"/, която беше създадена по съветско време и е предназначена за нанасяне на ответен удар, ако съветското ръководство беше елиминирано в резултат на американско нападение.

"Посейдон" се свързва с най-голямата руска подводница "Белгород".

Според някои данни тя ще носи автономната дълбоководна станция АС-31 "Лошарик". На нея ще се превозват и поставят на морското дъно "автономни атомни подводни модули", предназначени за зареждането на необитаеми подводни апарати, в това число и за военни цели. Подводницата ще осигури разполагането на глобална система за контрол на подводната обстановка, която военните строят на дъното на арктическите морета.

За сравнение "Тайфун" има водоизместимост от почти 50 000 тона, "Белгород" ще бъде доста по-голяма и вероятно ще бъде и носител на най-страшното подводно оръжие "Посейдон".

Според данни на разузнаването на САЩ това е станало на 27 ноември 2016 г., като торпедото "Посейдон" е било изстреляно от специалната подводница Б-90-Саров.

"Посейдон" достига скорост до 185 км/ч. на дълбочина до 1000 метра. Обхватът е 10 000 км, а размерът на бойната част е 6,5 метра. Там може да се разположи термоядрен заряд с мощност от 100 мегатона. Взривен до крайбрежието на САЩ той ще предизвика гигантска цунами, която ще унищожи крайбрежните щати заедно с военните бази, летища и военни заводи.

Оръжието беше наречено "революционно", тъй като на Запад въобще не са се приближили даже до идеята му. Но още през 2015 г. се появи "изтичане", че новото оръжие може да гарантира унищожението на САЩ и да произведе разрушения, които превъзхождат атака с няколко междуконтинентални балистични ракети.

Ядреният реактор на "Посейдон" има мощност 8 МВт, който осигурява практически неограничена далечина на хода, т.е. разстоянието между Европа и САЩ не е проблем, намален е и шумът. Апаратът може да се открие само с най-чувствителните сонари на разстояние не повече от 2-3 км, т.е. "Посейдон" издава по-малко шум от най-тихата подводница в света от клас "Варшавянка".

Използването на "Посейдон" може а е различно – и като ядрено оръжие, и като оръжие на гарантираното сдържане. Във втория случай може да легне на дъното и да очаква сигнала на взривяване на бойната част, която се предава по свръхдълговълнов канал, тъй като свръхдългите вълни проникват във водата.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 274, April 2018
Енергийната война – нови щрихи към голямата картина
Един от най-важните въпроси на гражданската война в Сирия беше решен. Ислямска държава, която е финансирана, въоръжавана...
    Крилат "Буревестник" с миниядрен двигател
Една от най-големите изненади на 1 март беше споменаването на ядрената крилата ракета и подводен апарат с мини-ядрен изт...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com