Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Сармат" – възможност за изпреварващ хиперзвуков удар

В края на октомври 2017 г. в Русия беше извършен пуск на четири балистични ракети, три от подводници, една – наземна. Траекторията им беше различна.

Целта на две от тях беше полигонът в Камчатка – на другите две – Чижа в Архангелска област. Предполагаше се, че една от ракетите е новата тежка междуконтинентална ракета "Сармат", която е заместник на "Сатана".

"Сармат" е ракетата на бъдещето, гарант за ядреното възпиране между Русия и САЩ, с която Москва влиза в новата ера на ядреното оръжие – хиперзвуковата.

За "Сармат", носеща 20 блока, американската противоракетна отбрана не е никаква пречка. Една "Сармат" е достатъчна за унищожението на Великобритания, Франция, Германия или Тексас. За унищожението на САЩ са нужни една дузина такива ракети.

На новата тежка руска ракета сме се спирали неведнъж.

"Сармат" ще превъзхожда всички съществуващи в света носители на ядрено оръжие.

Тя беше направена в конструкторското бюро Макеев, който има голям опит в създаването на течногоривни ракети, които са с по-мощни характеристики от твърдогоривните. Освен това в Макеев имат опит в създаването на течногоривни ракети "Синева".

В резултат получиха ново изделие, което превъзхожда "Сатана" по всички показатели.

"Сатана" тежи над 210 тона, "Сармат" е около 110 тона и може да излиза на суборбитална траектория и да захожда към целта през Космоса. Това означава възможност за атака например срещу САЩ от Космоса не по най-късата права, а от всяко направление, и през Северния, и през Южния полюс. Това е постигнато за сметка на използването на по-ефективна двигателна система, както в първата, така и във втората степен. Предвижда се увеличение на мощността за сметка на използване на последния етап на ускорителен блок. Във връзка с това ракетата получава двойно назначение. При снижаване на теглото на полезния товар /10 бойни блока по 750 кг всеки, общо над 8 тона/ и с използването на ускорителен блок "Сармат" ще може да изнася на орбита и спътници. Тази възможност ще се появи към края на ресурса на ракетите, когато те ще бъдат заменени с по-съвършени ракети.

Усилена е и защитата на ракетите, намиращи се на стартови позиции. Те ще бъдат в същите шахти, в които сега се намира "Сатана". Шахтите могат да издържат близки ядрени взривове, което се постига с използването на специални амортизиращи контейнери за сериозни сеизмични натоварвания.

Проникващата способност на бойните глави на "Сармат" е уникална. Тя се дължи не само на качествата на самата ракета, която, до отделянето от нея на бойните блокове има възможност да маневрира с високи натоварвания. Висока маневреност имат и самите бойни глави. Освен това те имат и средства за радиолокационна борба. Точността им нараства. При насочването към целта сега максималното отклонение е 5-10 метра. Това дава възможност при необходимост да се използват вместо ядрени, кинетични бойни части, които ще разрушат обектите на противника с механичен удар с огромна енергия.

Но най-важното е, че ракетата ще бъде въоръжена и с хиперзвукови бойни глави. Тяхната скорост е в пределите 17-22 маха. Бойната глава ще може да извършва по-дълъг хиперзвуков полет в атмосферата, маневрирайки във вертикална и хоризонтални плоскости.

Както споменахме "Сармат" е течногоривна. За разлика от твърдогоривните ракети, течногоривните имат най-висока производителност. Например в хода на ученията "Стабилност – 2008" морската ракета "Синева" установи световен рекорд по далечина на полета за ракета от този клас – 11 500 километра.

На "Сармат" ще има няколко ядрени бойни глави с индивидуално насочване, в това число и маневриращи хиперзвукови блокове, като онези, които вече са с най-новите руски стратегически ракети "Топол-М", РС-24 +Ярс" и морската "Булава".

Подобна комплектация дава на ракетата почти пълна неуязвимост при преодоляване на системата за противоракетна отбрана, онази, която днес САЩ създават по границите на Русия и онази, която ще се създава от тях в бъдеще. Нито една ракетна система не може да проследи ракетата или нейните бойни глави, които летят по индивидуални балистични криви, ако те изведнъж се скриват в тази дъга и започват да летят със свръхзвукова и даже хиперзвукова скорост, прилепвайки плътно към релефа на местността, маневриращи по курса и височината. Да се прехване, и още повече – да се унищожи такава ракета, е невъзможно.

Сред техническите възможности на "Сармат" е не само нанасянето на мигновени смъртоносни удари. Хиперзвуковият апарат ще бъде оборудван със система за радиолокационна борба, която за броени минути ще може да пресече територията на САЩ и да извади от строя по своя път всички станции за радиоелектронно откриване със скорост над 11 000 км/час.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 274, April 2018
Крилат "Буревестник" с миниядрен двигател
Една от най-големите изненади на 1 март беше споменаването на ядрената крилата ракета и подводен апарат с мини-ядрен изт...
    "Циркон" стана "Авангард"
Едновременно с информацията за "Сармат" се появи и новото название на крилатата хиперзвукова ракета "Циркон" – "Авангард...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com