Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Су-57, Т-50 и ПАК-ФА са един и същ изтребител

На 21 февруари най-новият руски изтребител Су-57 /известен още като Т-50 или ПАК-ФА/ се появи в небето над Сирия. В началото бяха само две бройки, след това четири.

Съчетанието "перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация" обяснява всичко. Заедно със Су-57 долетяха още четири изтребителя Су-35, четири Су-25 и самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50У.

Известно е, че самолетите Су-57 веднага са се включили в операцията срещу терористите в Гута и още при появата им в Хмеймим американците и Израел са прекратили полетите на своите F-22, за да не бъде дадена възможност срещу тях да бъдат демонстрирани истинските възможности на Су-57 или срещу получените неотдавна от Израел пето поколение американски F-35. Това означава прекратяване на свободата за действие на Израел и САЩ във въздушното пространство на Сирия и в околните райони.

На второ място Русия въвежда най-новите изтребители за проверка на новото въоръжение в реални бойни условия.

Създаването на многоцелеви изтребител Су-57 /ПАК-ФА/Т-50 е солиден научен и технологичен пробив на Русия в областта на авиационната техника от пето поколение. Този пробив ще определи облика на руските военновъздушни сили за десетилетия напред.

Су-57 е една от най-новите военни разработки на РФ и затова голяма част от информацията за нея попада под грифа "строго секретно". Но съществуват информационни източници, които дават възможност да коментираме тази тема.

ПАК-ФА е проектиран и разработен посредством модерна електронна (компютърна) технология (тоест без използване на хартиен носител) и е реализиран в руския авиационен холдинг "Сухой", който включва редица водещи конструкторски бюра и самолетостроителни заводи с повече от 25 000 работници.

Най-важното качество на ПАК-ФА е, че той е еднакво ефективен и като самолет-изтребител и като авиационен ударен комплекс, тоест това е многофункционална бойна машина, която може ефективно да унищожава както въздушни, така и наземни цели. Това е нова концепция, изискваща по-малки финансови ресурси и отчитаща някои фиксирани вече недостатъци на американските многофункционалните самолети от пето поколение F-22 Raptor и F-35 Lightning II, приети на въоръжение в САЩ.

Ще припомним, че самолетът е проектиран на принципа на частичната оптическа видимост. Тя се свежда до това, че изтребителят, благодарение на мегаматериали и системи за оптически камуфлаж, е невидим за пилотите на противника.

Маскировката на Т-50 се дължи на мегаматериалите на корпуса, които имат отрицателни показатели на пречупване. С многобройни видеокамери на борда той може да получава картина на окръжаващото самолета пространство. Тази картина може да бъде проектирана от същите камери върху неговата повърхност, коетонапълно дезориентира пилота на вражеския самолет.

Помощ при проектирането на изображението върху корпуса на Т-50 оказват най-новите компютри, с които ще бъде оборудван самолетът. Тази технология ще позволи на Т-50 да намали до минимум разпознаването от инфрачервените системи за откриване и от радиолокационните установки в определен честотен диапазон.

Що се отнася до мегаматериалите, те се синтезират по такъв начин, че в основния материал се добавят така наречените «големи атоми», получени в лабораторни условия. Този синтез дава на веществото особени свойства, позволяващи му да реагира на електромагнитните импулси по особен начин.

Пилотите на американските F-35 имат комбинезони с монтирано в тях устройство за инфрачервено откриване. За да неутрализират този датчик, руските инженери изпробват в Т-50 нова система, създаваща около Т-50 фиктивни нагрети обемни области. Това създава илюзията за присъствие наведнъж на няколко изтребителя около самолета на противника. Освен това инфрачервеният датчик на американските пилоти ще бъде заглушаван със специален сигнал от Т-50.

Доставката на първите самолети за ВКС на Русия започнаха през 2017 г. Засега военните договарят получаването на ограничена серия от 12 самолета, планирайки да определят точния брой машини за закупуване в хода на активната им експлоатация.

В момента прототипите на Су-57 са оборудвани с двигател "изделие 117", което е по-съвременно от 117С, монтирано на Су-35С. Според разработчиците двигателят 117 има относителна тяга по отношение на теглото на самолета 10:1. Разработва се и нов двигател, обозначен като "изделие 30", което ще бъде по-ефективно от 117 и ще бъде използвано след 2020 г.

Предполага се, че на началния етап Су-57 ще има във вътрешните отсеци крилати ракети Х-35 и тактически Х-38, както и други оръжия.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 274, April 2018
"Циркон" стана "Авангард"
Едновременно с информацията за "Сармат" се появи и новото название на крилатата хиперзвукова ракета "Циркон" – "Авангард...
    "Пересвет" вече свети
Военните инженери на Русия са напреднали в разработката на ново мощно противоспътниково оръжие.Руските отбранителни комп...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com