Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Кинжал" вероятно е съветската ракета Х-32

Една от сензациите на Путин беше хиперзвуковата противокорабна ракета "Кинжал" носена от Миг-31 и летяща с 10 маха. Но дали наистина е сензация и не става ли дума за известната още от времето на СССР ракета Х-32, за която сме писали неведнъж.

Още през 80-те години в СССР се появи ракетата Х-32 на мястото на Х-22, която имаше един недостатък – далечина до 380 км, т.е. свръхзвуковите ракетоносци Ту-22М3 би трябвало да влизат в обсега на противовъздушната отбрана на противника и да станат уязвими.

Х-32 отстрани тези недостатъци. Ако Х-22 лети към целта като в началото набира височина от 22 км със скорост до 3600 км/ч., то новата Х-32 след като се отдели от самолета влиза в почти близкия Космос до 40 км, там "оглежда" от високо зад хоризонта, намира целта на 600-1000 км. Бойната глава на тази ракета е умна, тя може сама да класифицира целите и да избере най-важната – крайцер или самолетоносач, и към целта Х-32 лети със скорост 7 Маха, прехващането й е невъзможно.

Изпитанията на Х-32 бяха успешни още в края на 90-те години. След това бяха прекратени, но след това възстановени.

Едновременно военновъздушните сили на Русия започнаха модернизиране на далечните бомбардировачи ракетоносци Ту-22М3. Те ще преминат капитален ремонт и модернизиране.

Ту-22 са основните носители на хиперзвуковите крилати ракети Х-22 и Х-32, които могат да потопят всеки американски суперсамолетоносач от стотици километри, движейки се с хипер скорост.

Новите самонасочващи се бойни глави ще работят по предишния принцип (активна и пасивно-радиолокационна), но ще бъдат по-малко податливи на въздействието на средствата за радиоелектронна борба на противника. Ако новата Х-32 има същите маса и габаритни параметри като Х-22, самолетът ще може да носи 2-3 такива ракети.

Модернизацията до 2020 г. ще обхване 30 бомбардировача. Известно е, че новият Ту-22М3 ще получи остъклена кабина, а прицелно-навигационният комплекс ще работи на принципа "изстреляй и забрави".

Това означава, че трябва да се очаква кардинално обновяване на крилатите ракети.

Бомбардировачите Ту-22 бяха създадени като носители на ракетния комплекс К-22 и ракетата Х-22, която продължава да е едно от най-страшните оръжия.

Сред многобройните военни информации за Крим след присъединяването му към Русия интересна е онази за разполагането на авиобазата "Гвадрийски" на полк бомбардировачи – ракетоносачи Ту-22М3. Останалата авиация на полуострова ще бъде обновена и модернизирана, в това число изтребителите Су-27, противоподводните Ту-142 и Ил-38 и хеликоптерите Ка-27 и Ка-29. Но именно разполагането на далечните бомбардировачи Ту-22М3 има ключово значение, тъй като ще доведе до промяна на военния баланс в района и в Европа и ще бъде удар на Путин срещу изгражданата от САЩ европейска противоракетна отбрана ЕвроПРО.

Радиусът на действие на Ту-22М3 е около 2400 км. Бомбардировачът е оборудван с мощна радиоелектронна и навигационна система. В управлението на самолета активно участва и автоматичната бордова система за управление, кото облекчава работата на пилота.

Както се вижда, радиусът на действие на Ту-22М3 плюс далечината на полета на крилатата ракета са достатъчни, за да бъде напълно покрита цяла Западна Европа в това число и Великобритания. До страните от Източна Европа самолетът може да долети на постоянна свръхзвукова скорост, т.е. доста бързо.

Ще припомним, че в отговор на ПРО, Русия предупреди, че ще разположи ракетния комплекс "Искандер-М" с далечина на действие в зависимост от използваната ракета от 500 до 2000 км. Ракетата, изстреляна от този комплекс, лети, използвайки различни маневри, заради това е неуязвима за каквато и да било система на ПВО и ПРО.

Според немски източници, сателитни снимки са показали, че над 10 комплекса SS-26 са били разположени в района на Калининград. Русия действа според направеното през април 2012 г. предупреждение, че ще разположи "Искандер" срещу ПРО на САЩ в Полша.

"Искандер" е наистина уникално оръжие, което прави системата на ПРО на САЩ и техните агресивни планове безсмислени.

Да припомним какво представлява "Искандер". Това е оперативен ракетен комплекс, предназначен за поразяване на бойните части на малкоразмерни и площадни цели в дълбочина на оперативното построяване на войските на противника. Ударите могат да се нанасят по ракетните комплекси, реактивните системи за залпов огън, далекобойната артилерия, средствата за противоракетна и противовъздушна отбрана, самолетите и хеликоптерите, летищата, командните пунктове, центровете за връзка и други важни обекти на военната и гражданска инфраструктура.

"Искандер-М" напълно елиминира американската ПРО, която ще бъде разположена в Полша и Румъния.

Друго направление, на което се засилват възможностите на Русия е черноморският район, Балканите и Близкият Изток. Черно море ще е под контрола на мощни бомбардировачи с крилати ракети, което прави унищожението на който и да било друг флот с активност в Черно море елементарна задача.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 274, April 2018
"Пересвет" вече свети
Военните инженери на Русия са напреднали в разработката на ново мощно противоспътниково оръжие.Руските отбранителни комп...
    Полярният Копринен път ще промени геополитиката
Идеята на развитието в Арктика на Северния морски път, към който ще се присъедини и Китай, превръщайки го в Северен Копр...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com