Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Запомнете март 2018 година
04.2018

Тъй като историята се пише с дати, запомнете март 2018 г. Какво се случи? Много неща наведнъж...

На 1 – 18 март 2018 г. Русия съобщи, че е възстановила стратегическия ядрен паритет със САЩ, т.е. взаимната заплаха от взаимно унищожение, което стана с въвеждането на новите хиперзвукови стратегически и тактически ядрени оръжия. Даже повече. Русия сега има превъзходство над САЩ, което направо нулира военната мощ на целия Запад, възстанови полюсния модел на планетата в ново съотношение Изток – Запад, спря засега началото на горещия етап на Третата световна война, провали англосаксонско-ционисткия сценарий за нова Хазария – в Украйна, и за Голям Израел – в Близкия Изток, сложи край на Pax Americana.

Това е победа на Русия в надпреварата, започната от САЩ срещу СССР още преди 80 години.

Периодът 1 – 18 март стана преломен момент, съчетан с избора на Путин за нов президентски мандат, който съобщи за връщането на Русия като суперсила на световната арена. Но в новото глобално позициониране Русия не иска да бъде една от двете свръхдържави. Напротив – иска новият свят да се гради на многостранно равновесие.

Глобалният режим се сменя. Идва нов свят на съчетание на интересите на независими държави, притежаващи субектност и суверенитет.

На какво се градеше статутът на свръхдържавите след Втората световна война – на ядреното стратегическо оръжие и на взаимната заплаха от взаимно унищожение в евентуална ядрена война.

В основата беше Договорът за противоракетната отбрана между СССР и САЩ от 1972 г., който по онова време беше подписан по молба на САЩ, тъй като СССР ги беше изпреварил и в тази сфера. Но в Москва проявиха недалновидност и го подписаха.

И, ако не беше глупакът Джордж Буш – младши, който през 2001 г. излезе от Договора за ПРО, тъй като си помисли, че е печелил "завинаги" срещу Русия, нещата днес можеха да са различни и Русия едва ли щеше да излезе от пропастта в която я хвърлиха Горбачов и Елцин.

Но Русия беше принудена да възстанови ядрения паритет на ново равнище – хиперзвуковите ядрени ракетни системи, при които има сега абсолютно превъзходство. В новите условия старият Договор за ПРО вече няма никакъв смисъл и за Русия, тъй като стратегическата стабилност е с нови ядрени параметри.

След 2001 г. в САЩ разработиха нова стратегия: Русия трябваше да бъде доубита информационно – чрез преформатиране на антисъветизма от Студената война в русофобията на хибридната война, и физически – с изпреварващ ядрен удар с крилати ракети, които трябваше да унищожат ядрения потенциал на Русия, като противоракетната отбрана на САЩ трябваше да унищожи оцелелите и излетели в ответен удар руски ракети. САЩ изграждаха ПРО в Европа, Южна Корея, Аляска, Средиземно море...

Но хиперзвуковото оръжие на Русия превърна ПРО на САЩ в опасна илюзия. В невероятно кратки срокове с огромни усилия Русия успя да се измъкне от тресавището и създаде мощен промишлено-отбранителен комплекс, който изпревари с десетилетия американските и западни аналози. Стратегическото равновесие беше възстановено на много по-високо хиперзвуково равнище с огромно предимство за Русия.

По този начин Русия, въпреки нейните проблеми, става еталон за стабилност и достоверност.

Това е и отговор на въпроса дали Путин е започнал нова надпревара във въоръжаването. Нищо подобно. Надпреварата във въоръжаването със САЩ завърши през март 2018 г. В бъдеще ще имаме различна надпревара, с различна история.

Вероятно съм един от последните анализатори в Европа, при които се получи приемственост, т.е. зная още от 70-те години на какво се градеше стратегическата стабилност в света и какво трябваше да се случи, за да бъде тя възстановена. Казвам това не за да си строя паметници, а защото елементарната логика има все още място в съвременния луд свят.

Възстановяването на ядрения паритет на ново равнище се съпровожда и от тектонични промени в идеологическата, геополитическата, икономическата и други области.

В идеологическата област Путин съобщи, че вече не са в сила никакви договорености и ограничения със САЩ от времето на Горбачов и Елцин, които даваха някакви "права" на Запада да диктува на Русия какво може да прави и съответно да бъде наказвана. През март 2018 г. Путин отговори: "Или приемаме еднакви правила по един или друг въпрос, или онова, което е позволено за един, например САЩ, е позволено и на други, например за нас. Иначе няма и да бъде".

Точка. Ако на САЩ не им харесва онова, което Русия оттук нататък ще прави, това си е техен проблем.

Така стигам до икономическата област, т.е. до санкциите на САЩ. Всъщност, добре че Тръмп ги въведе, за да принуди Русия да се обърне към колосалния си вътрешен потенциал. Нещата тръгнаха. Явно не е имало кой да обясни на Тръмп, че търговията на САЩ с Русия е минимална и че реалната икономика на Русия е по-голяма от "балонната" икономика на САЩ.

Напредва и излизането на Русия и Китай от долара. Най-накрая в Москва и Пекин разбраха, че без собствена валута нямат шанс и ще продължат да бъдат колонии на Запада. Москва и Пекин го разбраха. Икономическата война предстои.

И в геополитиката нещата са исторически – Русия отрази англосаксонско-ционистката атака. От март 2018 г. светът навлиза в нова геополитическа конфигурация. Евразия се противопостави на Глобокорпорацията САЩ на Глобобританията. Северният морски път на Русия и Коприненият път на Китай предлагат нови геополитически основни маршрути. Геополитиката, основаваща се на нейната англосаксонска интерпретация, остава в миналото.

Старото световно устройство вече го няма, а новото още го няма. През близките 10 години Русия и Китай имат намерение да го създадат. Простата аритметика показва, че могат да спечелят. Населението на страните, поддържащи Русия и Китай по този път, е 3,5 милиарда, а на поддържащите Запада – около 700 милиона. Това означава, че ембаргото срещу Русия всъщност е автоембарго на САЩ, а санкциите срещу Русия са автосанкции на САЩ. Именно Западът е под ембаргото на човечеството и е под карантина.

Какво бих посъветвал Тръмп: "Доналд, тъй като вече не сме във възрастта на глупостите, качвай се на самолета и заминавай за Москва да подпишеш капитулация, докато ти предлагат добри условия. По пътя вземи и Тереза Мей. Ще ви излезе по-евтино".

Но, тъй като знам, че няма да ме послушаш, ще завърша с не толкова приятния извод – не си въобразявайте, че САЩ и Западът ще се съобразят с новите реалности.

На този фон горещата фаза на Третата световна война продължава да е неизбежна. На голямата шахматна дъска отдавна не се играе шах, а се стреля по всички посоки.

Всъщност споменатата в началото история наистина ни учи, че на нищо не ни учи.

Но като се казва – "нищо не е загубено, докато всичко не е загубено".


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 274, April 2018
Русия прекрачи оръжейния хиперзвук
Посланието на президента Путин към Федералното събрание на 1 март за първи път беше мултимедийно, особено при демонстрир...
    Крахът на Хилядолетието
Федералният дълг на САЩ надмина 21 трилиона долара, с дериватите е около 300 трилиона.Глобалният дълг на човечеството на...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com