Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Ген. Герасимов предупреди Запада: "Правилата на войната са променени"
Военен анализ на "Строго секретно"

Няколко дни преди САЩ и Израел да изострят ситуацията в Сирия, на 27 март руското командване на космическите сили постави над 10 000 ядрени ракетни заряда в пълна бойна готовност, статут, който означава, че е влязла в бойна готовност и страшната система "Мъртва ръка", която, както писахме в миналото, автоматично изстрелва целия ядрен заряд на Русия в унищожителен апокалиптичен бараж срещу ядрено нападение на който и да било, преди всичко на Запада.

След това събитията продължаваха да се развиват с главоломна скорост.

Продължи британско-американско-израелската спецоперация с отравянето на Скрипал, въпреки че стана ясно, че в Портън Даун, в деня преди отравянето му, английските военни проведоха учения, на които се отработваха използване на химически и биологически оръжия.

Наред с това стана ясно, че отровното вещество "Новичок" може да съществува, но може и да го няма въобще. Не беше показано нито едно доказателство, че въобще е било произведено като единственото място, където може да се произведе е именно споменатата подземна лаборатория Портън Даун. Но Лондон и САЩ продължиха провокацията, принудиха и някои от съюзниците в НАТО да изпъдят руски дипломати. Москва отговори.

Тереза Мей от своя страна повтори предишните си заплахи да използва ядрени оръжия срещу Русия. Поддръжниците й от "дълбоката държава" с радост съобщиха, че е започнала нова Студена война.

Онова, което не беше съобщено, беше предупреждението на Москва, че, ако Лондон не докаже "отравянето на Скрипал" инцидентът ще се счита от Москва като опит за убийство на руски граждани, т.е. преднамерен военен акт.

Началникът на Генералния щаб на Русия Герасимов предупреди западните провокатори за онова, в което може да се сблъскат: "Обектите на икономиката и на държавната администрация на врага ще бъдат подложени на незабавно унищожение, като допълнение – традиционните сфери на военната, информационната и космическата сфери също ще бъдат включени".

Това е новата военна доктрина на Русия, за която сме писали в миналото. Тя е насочена към спиране на началото на войната преди да започне. На Запад беше наречена "Доктрината на Герасимов". На практика това означава унищожение на силите на НАТО в Европа и изпреварващо унищожение на американските стратегически ядрени сили с унищожителна атака на Русия.

Как работи системата "Мъртва ръка".

Според някои източници президентът на Русия Владимир Путин е издал заповед за активиране на "Мъртва ръка", която не беше използвана от 26 септември 1983 г., когато съветската система за ранно предупреждение за ядрена атака два пъти съобщи за изстрелване на балистични ракети "Минитмън" от бази в САЩ.

Активирането на "Мъртва ръка" през 1983 г. беше и отговорът на СССР на големите маневри на НАТО, които, според съветското ръководство, бяха прелюдия към голяма война.

Системата "Мъртва ръка" беше най-страшният отговор от времето на СССР срещу евентуална ядрена атака на САЩ или НАТО. Тя действа и днес, като командването вероятно се намира в секретен подземен център в планината Ямантау в републиката Башкортостан.

Следим тази тема от доста време. Русия притежава оръжие на възмездието, което гарантира ответен удар по противника даже в кошмарен случай, че в Москва вече няма да има кой да вземе решението за този удар. Уникалната система контраатакува автоматично, безотказно и апокалиптично.

Да си представим най-страшния вариант: светът, балансиращ на ръба на войната, рухва; САЩ нанасят срещу Русия изпреварващ ядрен удар, чиято цел е да бъдат унищожени нейните ядрени сили; руските ракети, стартиращи от шахтови пускови установки, от подводници и самолети, основните ядрени сили, мегаполиси, промишлени и военни центрове, пунктовете за управление – всичките са унищожени с един масиран удар на САЩ; могъщият си ядрен арсенал Русия просто не е успяла да използва, заповедта не е стигнала до ядрения център и ядрените сили на Русия са слепи, неми и неподвижни. В този момент става нещо невъобразимо: унищоженият завинаги противник оживява; хиляди ракети се изстрелват към западните страни, пробиват новата ПРО на САЩ и изтриват от лицето на Земята големи градове, военни бази, промишлени центрове и т.н.

Така работеше по времето на СССР системата "Периметър", наречена "Мъртва ръка". Тя изстрелва автоматично ответен ядрен удар. Гарантира старта на балистичните ракети от подводно, надводно и шахтено базиране, даже когато противникът е унищожил всички пунктове, даващи заповед за ответна атака.

Системата влезе на бойно дежурство през 80-те години. През 90-те години, в рамките на договора СНВ-2, беше свалена от дежурство. Според някои данни тя отново е била включена след изтичането на срока на действие на СНВ-1 през декември 2009 г.

Вероятно системата има собствени независими командни пунктове – 4, които са разположени на големи разстояния един от друг и дублират своите функции. В тях действа главната и секретна част на "Периметър" – автономна, контролна командна система. Това е сложен програмен комплекс, създаден на базата на изкуствен интелект, който може да прави собствени изводи дали става ядрено нападение срещу Русия. При отсъствие на редови сигнали от нормалните командни пунктове на стратегическите ядрени сили "Периметър" пуска в действие операцията "Апокалипсис". От шахтите се изстрелват командните ракети 15А11, създадени на базата на междуконтиненталната ракета УР-100 (стартова маса 71 тона, далечина на полета – 11 000 км, две степени, течногоривен двигател). Тя носи особена глава. Това е радиотехническа система. Когато ракетата лети над територията на страната – изпраща пусковите кодове за целия ядрен ракетен комплекс и в един момент той оживява. От шахтите излитат континенталните ракети. Същото става и със стратегическата авиация. "Периметър" е особено устойчива срещу всички поразяващи фактори на ядреното оръжие. Извеждането й от строя е практически невъзможно.

"Периметър" отначало беше проектирана като напълно автоматична и автономна. В случай на масирана атака срещу СССР тя можеше сама да взима решения за ответен удар без участието на хора, даже от висшата военна и партийна върхушка. В състава на системата влизаха многобройни прибори за измерване на радиацията и сеизмични колебания. Тя беше свързана с радиолокационните станции за далечно откриване, със спътниците за ранно предупреждение за ракетно нападение и т.н. Тази система даваше реалните гаранции за отказ на САЩ от концепцията за превантивния ядрен удар по СССР.

При мащабно нападение с използването на ядрено оръжие, потвърдени от споменатите системи, "Периметър" автоматически преминава в бойна готовност и започва да следи оперативната обстановка. Ако системите му открият достатъчно достоверно масирания ядрен удар и ако самата система за определено време загуби връзка с основните командни пунктове, ако те са били унищожени, тя инициира пуска на командните ракети. След командата всички ракетни комплекси автономно изстрелват своите балистични ракети, осигурявайки ответен удар по противника, даже в случай на гибел на целия личен състав на армейското командване и държавната върхушка.

Заради това системата беше наречена "Мъртва ръка".

Изпитанията на "Периметър" започнаха през 1979 г. Те приключиха през март 1982 г. и от януари 1985 г. комплексът "Периметър" влезе в бойно дежурство. Данните за системата бяха засекретени.

През декември 1990 г. на въоръжение беше приета модернизирана система, получила названието "Периметър-РЦ".

В момента съществуват три начина за евентуално глобално използване на стратегическите ядрени оръжия на примера на Русия и САЩ.

1. Пръв ядрен удар, чиято цел е да бъдат унищожени всички стратегически оръжия на противника, за да бъде изключена каквато и да било възможност от нанасяне на него на ответен ядрен удар. Но в подложената на нападение ядрена държава винаги ще остане поне част от стратегическите оръжия, за да нанесе ответен удар, след което страната-агресор ще се окаже в същото положение, като страната-жертва. Заради това да нанесе пръв ядрен удар по държава, притежаваща ядрено оръжие, може само безумец.

2. Ответно-насрещен удар, който се нанася при получаване на сигнал от системата за предупреждение за ракетно нападение, тоест по време на предполагаемия полет на вражеските ракети до момента преди да започнат взривовете на техните ядрени бойни части.

При това се предполага, че ракетите на нападнатата страна ще стартират и напуснат позиционните райони преди пристигането на бойните глави на противника до тези райони, а противникът, стрелял по вече фактически празните пускови шахти, получава почти едновременно ядрен удар по своите военни и промишлени обекти.

Това е крайно опасна концепция, тъй като сигналите за ядрено нападение от системата за предупреждение за ракетно нападение може да бъде погрешна заради технически грешки или срив, като времето за решение от ръководството на страната, подложена на ядрено нападение, е явно недостатъчно.

Така например, ако противникът нанася удар с балистични ракети с наземно базиране, това са само 25 минути, които се разпределят приблизително по следния начин:

  • 5 минути за заработване на системата за ранно предупрежение;
  • 5 минути за анализ и оценка от военните на достоверността на тази информация и докладване на висшето командване и на президента;
  • 10 минути консултации на президента с премиера и министъра на отбраната;
  • 5 минути за отдаване на команда от президента за осъществяване на ответно-насрещен удар.

Но, ако противникът нанася удар с ракети с морско базиране, намиращи се недалеч от бреговете например на Русия, и ако тези ракети летят по ниски траектории, тяхното долетно време до целта намалява до 15 минути и президентът няма да успее да даде никакви заповеди за нанасяне на ответно-насрещен удар.

Но главното е в това, че президентът не може да има 100 процента увереност в достоверността на информацията за надлитащи ядрени ракети на атакуващата страна.

В случай, че информацията на системата за ранно предупреждение се окаже фалшива, заповедта на президента за нанасяне на ответно-насрещен удар автоматически се превръща в заповед за нанасяне на пръв удар, но не по шахтите, както се полага при пръв удар, а по градовете, тъй като шахтите вече се считат за празни от излетелите от тях ракети.

Какво ще стане по-нататък не се нуждае от обяснение. Ненападащата реално държава, но нападаща според информацията на системата за предупреждение, се превръща в ядрен прах, а нейният ответен удар от всички съхранени ракети превръща нападателя в ядрен прах.

По този начин концепцията за ответно-насрещен удар поставя висшето ръководство на страната в особено сложно положение – пред необходимостта да вземе решение на крайно високо равнище, в условията на остър дефицит от време и възможни технически грешки в системата за предупреждение или в работата на операторите.

Заради това разсъжденията за мощността например на руските стратегически въоръжения в ответно-насрещен удар са опасни и безсмислени.

3. Ответен удар по градове и промишлени центрове на агресора се нанася с междуконтинентални балистични ракети и ракети от подводниците, запазили се след нанасяне на противника на първия ядрен удар. При това решението за ответни действия трябва да се взима още преди полета на вражеските ракети, но самият удар на възмездието трябва да започне чак след първия взрив на вражеските ракети, което елиминира опасността от случайна война или от лъжливо предупреждение. Техническата основа за осъществяване на ефективен ответен удар е съхраняване на боеспособността на такова число ракети, които след нападението на противника ще са достатъчни за нанасяне по него на ответен удар с колосални щети. И всеки агресор трябва да знае това. И само това ще го възпира от необмислени фатални решения.

В концепцията за първия удар от жизнено значение за стратегическите ракетни комплекси е тяхната способност да запазят своите характеристики в условията на атака на противника.

Има четири основни направления за осигуряване на жизнеността на ракетните комплекси, които гарантират нанасянето на ответен удар.

1. Осигуряване на жизнеността на стационарните шахтени ракетни комплекси с повишаване устойчивостта на пусковите шахти, защита на радиацията, електромагнитното излъчване и други поразяващи фактори на ядрения взрив. Но има и обективни граници за такова усъвършенстване. При наземен взрив на ядрен заряд с мощност 0,5 мегатона се образува кратер с диаметър 300 метра, срещу който никакви усъвършенствания няма да помогнат.

2. Лишаване на противника от достоверни данни за координатите на ракетите, което се прави с различни техники за маскиране на истинските цели, с тяхното движение или поставяне на лъжливи цели и имитатори на ракети, както на сушата, така и в океана.

3. Излизане от удара на безопасно разстояние, тоест бърза промяна на разположението на мобилните ракетни установки след получаване на сигнала за ранно предупреждение за ракетно нападение. Това е възможно в условията на добри и ненатоварени пътища. Но при тяхната липса става много сложно. Заради това най-целесъобразно за тази цел е самолетите, заедно с ракетите, да се намират в постоянна бойна готовност на летищата и да могат да излетят за няколко минути на безопасно разстояние.

4. Прехващане на голяма част от ракетите на противника и на техните бойни глави на траекторията на полета, тяхното отклонение или унищожение и запазване на част от своите ракети за ефективен ответен удар.

Прехващането на стратегическите ракети и бойни глави на траекторията на полета е задача на системата за ПРО. Заради това е и противопоставянето на Русия на ПРО на САЩ във всички нейни версии – в Европа или в Азия, и предприеманите мерки за противодействие.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 275, May 2018
От "Ислямска държава" е шистовият газ от САЩ
Веднага след нахлуването на САЩ и НАТО в Ирак през 2003 г. се появи въпросът къде изчезна или къде отива нефтът от Ирак,...
    Движението на НАТО на Изток – основна заплаха за глобалната стабилност
Най-големият провал на Горбачов и Елцин беше унищожението на ГДР, разпадането на Варшавския договор и настъплението на Н...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com