Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Малко ядрена аритметика
Кой, кого и как ще унищожи
Анализ на "Строго секретно"

От всички аналитични центрове постъпват постоянно сценарии за "новата ядрена война между САЩ и Русия".

Както пишем от много години Русия е готова за войната. Даже с хиперзвуковите нови оръжия изпревари САЩ, които срещу тези оръжия нямат никаква защита. Значи, са беззащитни и срещу евентуална ядрена атака не само на Русия, но и на Китай, КНДР и т.н.

Какво е положението обаче с евентуална ядрена атака срещу Русия.

Да направим малко ядрена аритметика.

Според американски източници, САЩ са произвели след 1945 г. около 66 000 атомни бомби и ядрени бойни глави. Да предположим, че по време на ядреното разоръжаване със СССР са лъгали – нищо не са съкратили и са ги скрили по складовете. Но от тези 66 000 бройки с времето поне половината са деградирали по физически причини.

Така или иначе, средната им мощност, да предположим, е по 100 килотона. Със 100 килотона убедително могат да бъдат унищожен един квадратен километър и заразени 100 кв. км /10х10/. Това е доста голямо преувеличение, но можем да ги вземем за начало.

По-нататък. В Русия има 14 атомни централи, енергоблоковете им са значително повече, но това не е толкова важно. Всяка АЕЦ ще зарази в най-лошия случай квадрат 100х100 км, т.е. около 10 000 кв. км.

Изчисляваме:

  • бомбите /без АЕЦ/: 1000 кв.км х 66 000 бройки = 6,6 млн. кв.км;
  • попадение върху АЕЦ: 10 000 кв.км х 14 бройки = 144 000 кв.км.

За какво говорим при мащабите на Русия?

В резултат, даже ако САЩ имат тези 66 000 ядрени заряди, в различна форма и с максимална средна мощност, и даже ако ударят и унищожат всичките 14 руски АЕЦ, две трети от Русия ще останат напълно чисти от радиация. А по фермите, колхозите и совхозите никой няма да стреля с ядрени заряди. Така че руснаците ще има какво да ядат, за разлика от англичаните, американците и евреите.

А сега да погледнем нещата по-реално.

Към 1 октомври 2016 г. в състава на стратегическите ядрени сили на САЩ имаше 1367 ядрени бойни заряда на 681 готови, разгънати стратегически носители, т.е. ракети, от общо 848 разгънати и неразгънати, т.е. в резерв. Но голяма част от тези 848 ракети са тактически, които при най-голямо желание на Тръмп или НАТО не могат да бъдат използвани по руската територия.

Значи, става дума за 1,5 млн. квадратни километра.

Но като минимум половината от тези ракети ще бъдат свалени или унищожени. И всичките ще паднат над Европа, която ще отпътува към Космоса като "съпътстваща щета".

Но в Русия ще става дума за 700 000 кв. км.

По-нататък споменатите 100 кв.км са за среден боеприпас от 100 килотона, което завишихме поне 10 пъти. Реално това ще бъде 1 кв.км в епицентъра и квадрат от 3х3 км, където например с фермерството ще трябва да се почака около 10 години.

Значи, остават 50 – 70 000 кв.км, т.е. по-малко от територията на България.

Ударите ще бъдат масирани, т.е. в някои места ще долетят 10 бойни глави, а в други нито една. За равномерно разпределение и дума не може да става, още повече, че самите бойни глави имат сериозно отклонение от целта в реални условия и срещу тях ще се противодейства в радиоелектронна защита.

И каква е прогнозата – около 50 000 кв.км от 18 милиона квадратни километра територия на Русия ще бъдат унищожени напълно. Това със сигурност не е апокалипсис.

Разбира се, Москва, Ленинград, Екатеринбург , Новосибирск, Владивосток ще пострадат сериозно. Но това няма да е край. Освен това населението им ще бъде предварително евакуирано, а в тези градове противоатомната защита е най-силна.

Това дотук беше теория.

А сега конкретиката с какво наистина разполагат американците, т.е. техните ядрени сили.

1. Ракетните им сили със стратегическо назначение са разположени в три позиционни района – Уайоминг, Монтана, Северна Дакота. Бившите бази в Калифорния, Канзас, Арканзас, Аризона, Южна Дакота, Мисури отдавна загубиха своя ядрен статут.

2. ВВС на САЩ, т.е. стратегическите бомбардировачи Б-52 са събрани в две крила – в Луизиана и Северна Дакота. Б-1Б през 1995 г. беше изведен от носителите на ядрено оръжие. Б-2 е едно крило в Мисури. Базиране извън континенталната част на САЩ не е предвидено.

3. Флотът – надводният флот на САЩ няма ядрено оръжие с изключение на крилати ракети. След изваждането на крилатите ракети от неговия състав подводният флот базира на две бази – по една на всеки бряг в Бангор и Кингс-Бай. Гуам, Пърл Харбър, Рота, Чарлстън, Холи Лох загубиха статута на бази.

4. Има и известно количество атомни бомби в Европа – Белгия, Холандия, Германия. Техните носители F-16 и F-15 със своите характеристики не могат да бъдат настъпателно оръжие. Единствената възможна тяхна функция е възпираща, което ще става над територията на Източна Европа.

Всичко това по никакъв начин не може да бъде приемано за сериозна настъпателна конфигурация. Наивно е да се мисли, че САЩ в такава конфигурация могат да спечелят ядрена война, още по-невъзможно е с такъв нищожен арсенал да върнат Русия в "каменния век". Глупости.

Ядрена зима? Също не се получава. Натрупаните окиси и сажди ще доведат до затопляне след кратък период на охлаждане. Климатът ще стане по-влажен и по-топъл отколкото преди.

Значи, шансовете за някаква победа на САЩ срещу Русия с ядрено оръжие са фикция.

За обратното обаче не сме толкова сигурни. Защото може да се случи най-лошият вариант за САЩ.

Ако оставим извън скоби теориите за ядрената зима, която съвсем не е толкова сигурна, че ще се случи, и разгледаме гарантираните последствия от взаимните ядрени удари, ще разберем защо почти цялата територия на САЩ ще стане необитаема или мъртва във всички ядрени случаи.

Това се дължи на няколко прости факта.

1. На територията на САЩ са разположени около 100 ядрени реактора, при това в най-гъсто населените райони на страната.

2. Всички тези атомни централи на САЩ са елементарни и задължителни цели за руските ядрени бойни блокове, които са около 1500. И никаква ПРО на САЩ няма да ги спаси от тях.

3. Площта на силното радиационно замърсяване в случай на авария на 1 гигават реактор се оценява на 50 000 кв.км. При това се предполага, че ще бъдат изхвърлени само 10 процента от материала на активната зона при силна авария. Но при ядрено поражение ще бъде изхвърлено всичко и още ще се добави самият ядрен взрив. Няма никакви принципни различия между американските и руските реактори. Всички те съдържат стотици тонове високо радиоактивен материал.

Каква е зоната на силното заразяване? Това значи, че всички живеещи там ще получат за една година 1500 радия при безопасна годишна доза от 5 рада.

4. Поражението от 100 реактора ще доведе до силно ядрено заразяване на цялата площ на САЩ от 10 милиона квадратни километра.

5. Разбира се, реакторите са разположени неравномерно, но във всички случаи за страната, наричаща се САЩ, може да се забрави завинаги.

Всички експерти твърдят, че прагът на неприемливите щети за САЩ е много по-нисък отколкото преди 20-30 години, защото днес те имат много по-сложна държавна и финансово-икономическа структура, на която е по-лесно да бъде нанесен смъртоносен удар. Така например за гарантирано унищожение на САЩ в случай на използване на тежките руски ракети "Сатана" ще се достатъчни и десетина бройки. А за нанасяне на неприемливи щети е достатъчна и една.

Да се докаже това може с прост приблизителен разчет, от който ще се разбере защо американците нарекоха съветската тежка ракета "Воевода" именно "Сатана". Същата функция ще изпълнява и новата тежка ракета "Сармат".

Днес в САЩ една трета от населението живее в три гигантски мегаполиси. Свероизточният е от Бостън до Вашингтон, където живеят не по-малко от 50 млн. души, езерният, около големите езера от Чикаго до Питсбърт, с не по-малко от 35 млн. И Калифорнийският – от Сан Франциско до Сан Диего с не по-малко от 20 млн. Зоната на тези мегаполиси относително е малка, тяхната обща площ е само 400 000 кв.км, но на тях се произвежда повече от половината американски БНП.

Значи, за унищожението на тези райони и тяхната инфраструктура са достатъчни 1-12 ракети "Сатана". Русия днес има на въоръжение около 50 такива ракети и да ги прехванат не могат нито сегашните, нито бъдещите американски противоракетни системи.

Площта на поражението на една "Сатана" може да е 314 кв.км. Значи с една ракета, носеща 10 бойни блока, може да се покрият 3140 кв.км, а с десет – 31 400 кв.км. Това е зона на пълно унищожение. Ако се добави зоната, която след взрива ще бъде унищожена в не по-малко от 25 процента, зоната ще се увеличи до 56 000 кв.км. А това вече са 15 процента от цялата територия на мегаполисите. Ако се отчете, че целта на руските ракети ще бъдат най-важните инфраструктурни обекти, центровете на държавното, административното и финансово-икономическо управление може да се предположи, че тази инфраструктура ще бъде унищожена напълно. В пара ще се превърнат Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Лос Анжелис и Сан Франциско.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 275, May 2018
Третата световна война – междинни резултати
На 14 април в 03.42 ч. през нощта САЩ, Англия и Франция започнаха съвместен масиран ракетен удар по Сирия.Атаката, продъ...
    "Битката на Края" приближава
Още не беше паднала пушилката от унищожените американски ракети в атаката срещу Сирия на 14 април, когато на 20 април ам...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com