Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Русия – към абсолютна ракетна защитеност
На въоръжение влизат С-500 "Прометей" и А-235

Дали в близко време територията на Русия ще стане напълно неуязвима за ракетни атаки на противника, което ще доведе до нова стратегическа ситуация на абсолютна защитеност на Русия и пълно реформиране на теорията и практиката на сегашната и бъдещите войни.

Отговорът е, че в тази насока в Русия се работи отдавна, но не се афишира.

Провалът на ракетната атака на САЩ срещу Сирия на 14 април потвърди този извод.

Ако даже с помощта на далеч по-стари средства за противовъздушна отбрана беше възможно да бъдат унищожени 71 ракети Tomahawk от 103 бройки, какво ще стане когато на въоръжение в Русия постъпи най-новият зенитно-ракетен комплекс С-500, както и системата за противоракетна отбрана А-235 "Нудоль", която идва на смяна на разположената около Москва система А-135 "Амур" още от времето на СССР?

Да припомним за какво става дума при тези две системи.

С-500. Русия отдавна изпревари своите опоненти в създаването на ефективни отбранителни противоракетни комплекси, продължи да нараства. Новият зенитно-ракетен комплекс С-500 "Прометей" ще има възможности да противостои на още несъздаденото от никой оръжие още поне 50 години.

"Прометей" е ново поколение зенитно-ракетни системи земя-въздух. Това е универсален комплекс за далечно действие и високо прехващане с повишен потенциал на противоракетна отбрана и ще може да прехваща и балистични ракети и да поразява цели на височина до 200 км над Земята. С една дума – универсален противовъздушен и противоракетен унищожител и защитник.

Разработката е на основата на прогноза на следващите 25 години в развитието на средствата за въздушно-космическо нападение на противника. Това означава, че С-500 ще трябва да умее да се бори с тези средства, които днес още ги няма, но могат да се появят. Става дума за прехващане в неплътните слоеве на атмосферата в т.ч. и в горните слоеве до 100 км от Земята. Защо 100 км?

Защото от 100 км започва заключителният етап на полета на бойните глави на междуконтиненталните балистични ракети. И на този участък те могат да бъдат унищожавани. Скоростите, които ще развиват бойните части на зенитните ракети, ще бъдат от порядъка на 10 маха на Земята (1 мах отговаря на 1224 км/час), т.е. 12 240 км/час. Те ще могат да развиват такива скорости само на определени участъци при насрещен полет към балистичната ракета, която също лети с определена скорост, т.е. ракетата на С-500 ще може да унищожи и боен блок на междуконтиненталната балистична ракета.

Примерно на такива скорости лети в по-малко плътните слоеве на атмосферата и ракетата на американския комплекс Aegis. Но има принципна разлика. Американската система е кинетичен снаряд, който поразява целта при среща с нея, т.е. трябва да попадне в нея. А всички зенитни руски ракети са построени на друг принцип – при тях взривяването на бойната част става редом с целта, след която към нея летят поразяващи елементи, които я разкъсват на парчета.

Заявено е, че С-500 "Прометей" ще има радиус на поражение 640 км и ще може едновременно да открива и унищожава до 10 свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/сек. Да достигне подобни характеристики С-500 ще може благодарение на новите хиперзвукови противоракети 77Н6-Н и 77Н6-Н1, които сега също преминават изпитания заедно с комплекса.

Според някои източници С-500 е започнал да постъпва на въоръжение в противовъздушната отбрана на Русия.

Освен С-500 "Прометей" – производство на компанията "Алмаз Антей", в ПВО на Русия в близко време ще се появят и зенитно-ракетните комплекси 350 "Витяз", които ще заменят системите С-300 "ПС" и ще усили ПВО на Русия, съвместно с Бук-3М и С-400.

В комплекса С-350 влизат машина за управление, две радиолокационни станции с електронно сканиране ФАР и 8 пускови установки, въоръжени с 32 ракети. Благодарение на ракетите с активна радиолокационна глава, както при С-400 комплексът може едновременно да съпровожда и поразява 16 цели на разстояние до 120 км на височина около 30 км.

Всички споменати зенитно-ракетни комплекси ще бъдат обединени в единна мрежа. Това ще създаде чадър на противовъздушната отбрана, която практически става неопределима за всякакви самолети, ракети, в това число и балистични.

Една от най-важните задачи на руския военно-промишлен комплекс е изграждането на собствена противоракетна отбрана /ПРО/ срещу евентуална ядрена атака на който и да било противник, на първо място САЩ.

На тази тема има малко открити източници и данни, заради което тяхното събиране и анализиране е затруднено.

Но все пак може да се очертаят някои основни тенденции, от които става ясно, че Русия продължава активно да усъвършенства системата за противоракетна отбрана, която ще покрива не само Москва. На тази цел беше и неотдавнашното изпитание на полигона Сари Шаган – в Казахстан, на по-нови противоракети от системата А-135.

На същия полигон се отработват текущите и перспективните задачи на противоракетната отбрана за усъвършенстването на подмосковската система за ПРО А-135 и евентуално на новата ПРО сисстема А-235, известна още като "Нудоль".

В момента Москва и Централният промишлен район на Русия са защитени с балистични ракети на противоракетната отбрана П-135 "Амур". Най-вероятно в близко време тя ще бъде заменена от нова, получена в резултат на дълбоко модернизиране на А-235 "Нудоль".

Преди да се спрем на някои технически характеристики на А-135 и на новата А-235 трябва да се разгледат някои юридически основи на тяхното строителство.

Според договора за ПРО, подписан от СССР и САЩ още през 1972 г., всяка от двете свръхдържави имаше право да създаде само по една система за ПРО. Нейното разполагане се определяше и от ограниченото количество противоракети, използвани в системата – не повече от 100.

СССР защитаваше Москва, създавайки системата А-35, тъй като цялата изпълнителна власт, висшето командване и всички институции на страната се намират в столицата. Ако те бъдат унищожени, ще бъде унищожена и цялата страна.

САЩ тръгнаха по друг път, тъй като концентрирането на властта при тях е по-малко. Ракетният чадър беше изграден в щата Северна Дакота за защита на военната база Гранд Форкс, където бяха съсредоточени най-мощните и точни междуконтинентални балистични ракети 159 бройки "Минитмън". И това имаше логика, да се съхрани арсеналът на всяка цена, за да бъде извършен удар по страната-агресор, т.е. по СССР.

Американската система за ПРО, получила наименованието Safeguard беше въведена на бойно дежурство през 1975 г. Но след половин година ядрената концепция на САЩ беше изменена. Главната задача беше пренасочена към ответен удар със силите на атомния подводен флот. И през 1976 г. Safeguard беше консервирана и с времето демонтирана.

Така че населението на САЩ по никакъв начин не е защитено с никаква система за ПРО.

В Русия системата за ПРО А-35 не беше модернизирана, а заменена от новата система А-135, в чийто състав влязоха:

  • радиолокационни системи за далечно откриване Дон-2Н, уникална по своите възможности. В хода на руско-американските учения през 90-те години само тази система успя да открие и построи траекторията на космически обект с диаметър 5 см на разстояние 2000 км;
  • два типа противоракети за близко и далечно прехващане с шахтено базиране;
  • 7 стрелкови комплекси;
  • командно-изчислителен център на базата на машините "Елбрус 2".

Ефективността на А-135 на Московска област възлиза на 90 процента, т.е. 90 процента от целите при масирано въздушно космическо нападение трябва да бъдат унищожени. За Централния промишлен район този показател е 60 процента.

Противоракетите за близко прехващане са предназначени за унищожението на бойните блокове на атмосферния участък на полета на целите и има високи полетно-технически характеристики.

Не е изключено обаче на полигона с "Амур ІІ" да е била изстреляна модернизиран тип на тази ракета ПРС-1М /53Т6/ за създаваната в страната нова ешелонизирана териториална система за ПРО на Русия, обозначена като А-235, т.е. А-235 идва на смяна на системата за ПРО А-135.

А-235 е предназначена не само за защитава на централни промишлени райони, но и на други важни обекти на Русия. За тази система е известно много малко. Съобщава се, че А-235 се разработва в рамките на опитно-конструкторската задача "Нудоль", оттам и името.

В нея ще има ракети за близко и далечно прехващане. Модификацията на ракетата 53Т6 – условно е 53Т6М, е засекретена, но е ясно, че ще има повече отколкото в базовия модел. Известно е, че нейната бойна част ще бъде кинетична, т.е. без взривни вещества. Поразяването на целта се осъществява с механичен удар с висша енергия. С това тя се отличава от 53Т6 с ядрена бойна част с мощност 10 килотона. Всъщност модификацията на старата ракета е напълно нова разработка, тъй като производството на 53Т6 беше прекратено още през 90-те години.

Същото се отнася и за модификация на предишната ракета за далечно прехващане 51Т6М – 14Ц033, с мобилно базиране, и за ракетата за средно прехващане с неустановена модификация 58Р6. Предполага се, че новият комплекс ще има възможности за прехващане и унищожение на бойните части на балистични ракети и космически апарати.

Тъй като системата А-235 ще е мобилна, а не шахтена, това означава и разширение на зоната за прикриване.

Според данни на министерството на отбраната на Русия зенитната ракетна система С-500 ще бъде обединена както с досегашната А-135, така и с новата А-235. С-500 ще стане основа на единната национална система за ПРО и ПВО.

Предполагаемото място за разполагането на новата система за ПРО ще стане бившият район за базиране на системата А-135 под Москва. Двустепенните противоракети ще бъдат въоръжени както с обикновени, така и с ядрени бойни части.

И така, С-500 е планиран с радиус на действие 600-700 км и ще може едновременно да открива и поразява до 10 балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/ч., както и да поразява бойните блокове на хиперзвукови крилати ракети.

От своя страна противоракетната система А-235 "Нудоль" ще осигурява абсолютна защитеност на всички административни, промишлени, военни, социални, енергийни и всякакви други обекти.

Разбирате ли какво означава това? Това означава, че в обозримо бъдеще противниците на Русия няма да имат ракетно оръжие, което да може да преодолява такава интегрирана система за противоракетна отбрана, т.е. пълна противоракетна защитеност на Русия.

Русия ще създаде над територията си практически непроницаем противоракетен чадър, който ще отразява всяка ракетна атака от страна на САЩ и НАТО. Това е коренна промяна на ролята и значението на Източна Европа в геополитиката и военното дело. Източна Европа вече няма да е буфер, т.е. няма да е интересна, тъй като със С-500 и "Искандер" отбраната на Русия реално се изнася чак по западните граници на Източна Европа.

Какво ще се промени? Всичко. Ако нито една ракета на Запада гарантирано няма да може да преодолее противоракетната бариера на Русия, балансът на силите в света ще се измени в полза на Москва. Никой няма да се плаши от заплахите на САЩ. Ако Русия разположи такава ПРО по цялата си територия, тогава САЩ завинаги ще забравят за претенциите за световна хегемония.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 276, June 2018
След изборите в Италия вълната се връща
В неотдавнашните парламентарни избори италианците масово гласуваха за така наречените популистки /или по-скоро в традици...
    "Панцир-С": най-ефективното оръжие срещу Tomahawk
След провала на ракетния удар по Сирия на 14 април 2018 г. в Пентагона, Централното командване на въоръжените сили на СА...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com