Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Панцир-С": най-ефективното оръжие срещу Tomahawk

След провала на ракетния удар по Сирия на 14 април 2018 г. в Пентагона, Централното командване на въоръжените сили на САЩ и в командването на ВВС на Англия и Франция се провежда мащабна работа за анализ на грешките.

Експертите разбират, че главната цел на тези ракетни удари на САЩ и съюзниците беше не унищожението на несъществуващи предприятия за разработка на хлор, а банална проверка на отбранителната способност на сирийския и руския чадър и противоракетна отбрана, която представлява своеобразна миниатюра на руската противовъздушна отбрана, заради наличието на зенитно-ракетните комплекси за средна далечина "Бук-М2Э" и ракетните комплекси с малка далечина "Панцир-С1".

Анализ е бил направен и от руска страна, като резултатът беше решението за засилване на руската групировка от С-400, евентуалното прехвърляне на С-300 и на нови комплекси "Торс-М2У" и "Панцир-С1".

Всъщност в Сирия, Русия получи уникален шанс за изпробване на своята противовъздушна отбрана и радиосредства за радиоелектронна борба, което остана зад кадър. Това е направо безценно. Още повече, че атаката на 14 април се провеждаше с няколко видове ракети, в това число и най-съвременните, както каза Тръмп "умни и красиви".

Ще припомним, че комплексната система за ПВО на Русия, без да се отчита радиоелектронната борба, се състои от четири зони на противодействие:

  • далечните подстъпи се защитават от С-300 и С-400;
  • средната дестинация – от комплексите "Бук";
  • близките разстояния – от комплексите "Тор";
  • рубежът на последна отбрана е "Панцир-С".

В споменатата атака като далечна дестинация се използваха по-старите съветски С-200, производство от 60-те години на ХХ век, без особен резултат. Но те са разчетени за борба срещу самолети, а не срещу крилати ракети. Остаряла е и отбраната на средна дистанция. "Бук" е от първата експортна модификация. Въпреки това успехът на "Бук" беше повече от добър – свалени 24 от 29 цели.

И Тор даде добър резултат – 24 от 50 цели.

Фактически единственото съвременно средство беше "Панцир-С", т.е. последната отбрана беше с феноменален резултат – 23 от 25 цели.

Да се спрем на "Панцир-С", който може да е най-ефективното оръжие срещу крилатите ракети на САЩ и Израел – Tomahawk.

"Панцир" беше показан за първи път през 1995 г., но след това дълго време беше усъвършенстван. През тежките за руския оръжеен комплекс години не достигаха средства.

Дългото очакване раждаше скепсис. Проникнаха слухове за ниска точност на автоматичното оръдие. И за точността на ракетата не можеше нищо да се каже. ОАЕ трябваше да получат първите 50 комплекса. Започнаха да споменават за неустойки от милиони долари.

Но неочаквано доставките на емирствата започнаха. Договор за покупка на "Панцир" подписа и Сирия, въпреки че в медиите се появи мнението, че за износ е отишъл недоработен до параметрите на техническата задача образец. И други държави проявиха желание да го купя. Накрая и руското Министерство на отбраната през 2010 г. закупи 10 комплекса за ВВС и ПВО. Редица данни показваха, че производството на "Панцир" върви с нарастващи темпове.

Стана ясно, че причината на неудачните начални стрелби се криеше в системата за откриване и насочване към целта, в чиято основа е радиолокаторът. Този най-важен възел дълго се съпротивляваше на конструкторите. Подобен радар, съвместим със системата на управление, достатъчно компактен и икономичен по енергопотребление се създаваше за първи път.

Разработката на станцията за откриване на въздушни цели предадоха на конструкторското бюро за апаратостроене в Тула. Досега сред нейните изпълнения бяха радиолокационната система за управление на многоцелевия ракетен комплекс "Хризантема-С".

Серийното производство на износните и домашните "Панцир" тръгна, но все още не се знаеха техните реални характеристики. Докато беше съобщено, че "Панцир-С1", по резултатите на стрелбите, е показал висока ефективност и на последните учения е свалил мишена – аналог на крилатите американски ракети Tomahawk, най-сложната цел.

Да разгледаме това съобщение по-подробно.

Не е тайна, че в основата на съвременната доктрина на водене на бойни действия на САЩ лежат принципите на масирания обезоръжаващ първи удар с високоточно оръжие. На първо място става дума за високоточните крилати ракети Tomahawk, изстрелвани от надводни кораби, подводници или стратегически бомбардировачи В-52, както и от наземни пускови установки. Далечината на полета е 2500 км. Ракетата лети на малка височина, според релефа на местността. Заради това е трудно да бъде засечена.

Крилатата Tomahawk активно беше използвана от САЩ за атаките на Югославия, Ирак, Афганистан. Именно такъв удар се планираше и срещу Сирия. Не е известно колко комплекса "Панцир" са доставени на Сирия и дали се планират още доставки.

Скоростта на полета на Tomahawk е 880 км/ч. или е още по-ниска. Сложно е да бъде открита, тъй като е създадена с технологията за "невидимост". Заради това такива мощни системи като С-300 и С-400 постоянно насочени за отразяване на въздушно-космическо нападение, не успяват да реагират на свръхниска цел. И могат да се окажат жертва на първия обезоръжаващ удар на крилатите ракети.

Именно заради това първите 10 "Панцир-С", купени от руската армия през 2010 г., бяха изпратени в съединенията на ПВО. Тяхната задача е да гарантират сигурността на зенитно-ракетните системи на стратегическите направления. По същество "Панцир-С" е завършващият компонент на ешелонизираната система за ПРО на Русия. Стратегическите С-300 и С-400 прикриват най-важните държавни и военни обекти, а "Панцир-С1" притежава многоканална система за прехващане и съпровождане на цели с артилерийско въоръжение, създава непрекъсната зона за прехващане на целта от 0 м до 15 км височина и от 200 м до 20 км далечина. Нула метра височина е лекобронираната техника от типа на бронетранспортьори, които "Панцир-С1" може да разстрелва с две автоматични 30-мм оръдия. Артилерийският боекомплект наброява 1400 снаряда. Оръдията 2А42М са унифицирани с "Тунгуска".

Оръдията създават огнена стена на пътя на крилатата ракета, ако тя бъде прехваната от зенитно-скоростните управляеми ракети 57 Э6-Е. На "Панцир-С1" има 12 транспортни пускови контейнера с тези ракети. Презареждането става чрез замяна на празните с пълни. Двустепенната ракета с дължина 3,2 метра максимална скорост 1300 м/сек. на разстояние 18 км – 780 м/сек. Това е 5-6 пъти по-бързо от скоростта на Tomahawk, тоест даже ако е изстреляна в догонващ режим, ракетата на "Панцир" ще настигне крилатата ракета и ще я унищожи.

Системата за управление на огъня на "Панцир-С1" съдържа три радиолокатора, един на откриване и два за съпровождане на цели и ракети, изстреляни от комплекса. Освен това "Панцир" има оптично-електронен комплекс с дълговълнов термичен инфрачервен приемник. Двете средства за насочване са независими едно от друго, заради което в съвкупност могат да осъществяват прехващане едновременно на четири цели.

"Панцир" няма аналог в света и през близките 10-15 години ще бъде надеждно средство срещу крилатите Tomahawk. Заедно с многоцелевите ракетни комплекси "Корнет", "Панцир" образува защитно поле около настъпваща или отбраняваща се танкова армия, срещу самолети, хеликоптери, ракети, безпилотници и всякаква бронетехника на противника.

В перспектива може да се появи хиперзвукова ракета за преодоляване на отбраната на "Панцир", летяща със скорост не по-малка от 10 маха. Да прехваща такава ракета ще може само аналогична хиперзвукова система. В Русия вече работят в това направление, тоест създаване на хиперскоростна "Панцир", въоръжението на бъдещето.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 276, June 2018
На въоръжение влизат С-500 "Прометей" и А-235
Дали в близко време територията на Русия ще стане напълно неуязвима за ракетни атаки на противника, което ще доведе до н...
    Каква ще е войната на САЩ и Израел срещу Иран
Още преди 7 години анализирахме военния вариант на Израел и САЩ срещу Иран.Нещата не са се променили много оттогава.Тази...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com