Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Каква ще е войната на САЩ и Израел срещу Иран

Още преди 7 години анализирахме военния вариант на Израел и САЩ срещу Иран.

Нещата не са се променили много оттогава.

Тази война не може да бъде спечелена от САЩ и Израел. Обсъждат се три сценария: 1) едновременен удар по един или няколко основни ядрени обекти; 2) ограничени в мащабите и във времето – 2-4 дни, ракетно-авиационни удари по най-важните обекти на ядрената инфраструктура, ракетните установки, средствата за противовъздушна и противоракетна отбрана, летищата, военноморските бази и комуникационни пунктове; и 3) многодневна широкомащабна авиационна ракетна операция с масирани ракетно-бомбени удари с цел пълно унищожение на ядрените обекти и голямата част от военната инфраструктура на Иран, според така наречения "югославски сценарий".

И в трите варианта Западът предвижда ограничена война.

Вероятно си вярват, че тяхната военна атака срещу Иран, във всичките й варианти, ще бъде "ограничена", в която ще бъдат ударени и унищожени съответните обекти и ще продължи от няколко дни до няколко седмици без сериозни последици за тях. Това означава, че израелските генерали са "разработили" всички така наречени "критични" ядрени обекти на Иран, които ще бъдат ударени с техните "хирургически въздушни удари". След като ядрените обекти на Иран бъдат унищожени всички израелци ще могат да си заживеят отново в пълна сигурност и без "екзистеционална опасност".

Нищо по-погрешно. Този подход на Израел и САЩ, ограничен по "време и пространство", е абсурден и само показва арогантността и глупостта на неговите автори.

Защото срещу САЩ и Израел ще действа голяма военна машина на защитени бази, ракетни инсталации, подземни обекти. Освен това зенитните системи за защита на ядрените инсталации са свързани с гражданската инфраструктура, пътища, летища, пристанища, администрация и т.н. За да бъдат елиминирани тези обекти, ще е необходимо разширяване на географския обхват на войната, както и многократни мащабни удари в цялата страна. С една дума така наречената "голяма война".

Иран неведнъж предупреди, че ще отговори с война на адекватно унищожение, тоест на атаката със съответна контраатака. "Ние ще отговорим на същото равнище, на което ни атакуват." Това означава, че Иран няма да се ограничи само до опити да свали американски и израелски бомбардировачи в своето небе или да нанесе ракетни удари по американските кораби в свои води, а ще изнесе войната по еквивалентни цели на Израел и САЩ в държави във и около Персийския залив. Израелската "ограничена война" веднага ще стане локална, покриваща целия Близък Изток, а след това "голяма" и световна.

Вторият мит е за "ограничението във времето". Израел и САЩ са убедени, че атаката ще завърши за няколко дни. Някои говорят и за "един уикенд", без да загубят и един пилот, след което ще последват тържества по улиците на Тел Авив и Вашингтон.

Но забравят, че Иран вече водеше една дълга 10-годишна брутална война срещу подкрепяния от Вашингтон Ирак при Саддам Хюсеин и неговите западни и израелски съветници, и няма да капитулира за 2-3 дни пред няколко ракетни атаки на Израел. Иран е голямо, мотивирано общество, което може бързо да реагира и мобилизира милиони резервисти от целия политически, етнически, религиозен спектър срещу противника. За всички тях войната ще е за защита на родината и тяхната 5000-годишна цивилизация.

На атаките на САЩ и Израел Иран ще отговори със свои атаки срещу отдавна фиксирани и достъпни за тях стратегически цели със съседните държави – американски бази и инсталации.

Войната бързо ще обхване и икономически цели, за които САЩ и Израел казват, че са "с двойно предназначение" – нефтени залежи, магистрали, заводи, телевизионни станции, водопроводи, язовири и резервоари и т.н.

Пред заплахата да му бъде унищожена цялата икономическа инфраструктура, както в съседен Ирак след агресията на САЩ през 2003 г., Иран ще отговори с блокиране на Ормузкия пролив и с ракети със среден радиус на действие по основните газови и нефтени райони и рафинерии в страните от Залива съюзници на САЩ – Кувейт и Саудитска Арабия, които са само на 10 минути разстояние. Това ще спре нефта за Европа, Азия и САЩ и ще хвърли световната икономика в окончателна депресия. В Иран най-добре са запознати с тоталното унищожение на съседен Ирак от САЩ и Израел.

Смешен е митът за израелското военно и научно-техническо превъзходство. Войната няма да бъде решена нито от израелските въздушни удари, нито от тяхната противоракетна отбрана. Ракетите на Иран не могат да бъдат спрени, ако идват стотици на минута от три посоки – Иран, Ливан и Сирия, и евентуално от ирански подводници.

"Голямата война" ще има унищожителен ефект върху цените на нефта и върху световната икономика, ще предизвика бунтове и революции по целия свят, ще унищожи умиращата финансова система на Запада и ще хвърли планетата в хаос и депресия.

САЩ и Израел подценяват капацитета на Иран да води дълготрайна комплексна и многофронтова война и да се възстановява от началните удари с нанасяне на огромни загуби на неприятеля. Иран ще се ползва от пълната подкрепа на целия мюсюлмански свят, както и от дипломатическата и военна подкрепа на Китай и Русия. Войната ще излезе от района и ще стане глобална, водейки към пълен колапс на международните структури и световната икономика, към тотално обедняване и елиминиране на стотици милиони хора от Изтока и Запада, от Севера и Юга.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 276, June 2018
"Панцир-С": най-ефективното оръжие срещу Tomahawk
След провала на ракетния удар по Сирия на 14 април 2018 г. в Пентагона, Централното командване на въоръжените сили на СА...
    Няколко въпроси и отговори за Китай
През последните години, заради невероятния икономически и военен ръст на Китай, се появиха няколко основни тези: Китай в...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com