Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Русия - САЩ: глобалното хиперзвуково противостоене
Най-важната тема в световната политика
07.2018

От няколко месеца глобалното противостоене между двата полюса – САЩ и Русия, е на напълно ново равнище, с напълно ново пропорции и нарастващо преимущество за Русия. Друга по-важна тема в световната политика няма.

Еднополюсният свят на САЩ остана в историята, което не се забелязва на Запад. Или по-точно се правят, че не го забелязват.

Но това няма значение, защото като си отворят очите мечката е пак пред тях.

"Светът е в нов етап. Може би като първи в света го определихме като "хиперзвуков". Нямаме претенции за някакви авторски права. Става дума за качествено нова ситуация и нов ъгъл за анализите и прогнозирането на регионалната и глобалната картина.

Официално началната дата стана 1 март 2018 г., която най-вероятно ще определя вектора на движението на света до края на ХХІ век.

...Посланието на президента Путин към Федералното събрание на 1 март за първи път беше мултимедийно, особено при демонстрирането на най-новото руско въоръжение.

Новото послание съвпадна с 11-годишнината от речта на Путин в Мюнхен през 2007 г. Тогава основната му мисъл беше, че "един център на властта, един център на силата, един център на взимане на решенията", т.е. САЩ, не само е неприемлив, но и невъзможен. Невъзможно е и онова, което тогава САЩ заявиха чрез Бжежински: "новият свят трябва да се строи срещу Русия и за сметка на Русия".

11 години по-късно на 1 март 2018 г. Путин съобщи, че Русия е възстановила стратегическото равновесие със САЩ и Запада и даже изпревари САЩ в най-важната област – хиперзвуковите оръжия. Цикълът се затвори.

Путин напомни, че всичко започна с излизането на САЩ от Договора за противоракетната отбрана от 1972 г. с цел да бъдат изнесени оръжия и системи на САЩ по границите на Русия, с които да бъдат унищожени нейните стратегически ядрени сили. ПРО на САЩ се разполагаше под предлога за противодействие срещу Иран в Полша и Румъния.

Именно от онзи момент за Русия беше важно да възстанови стратегическото равновесие срещу САЩ и НАТО. Получи се и Русия възкръсна за пореден път чрез своята армия.

Това Путин съобщи в посланието от 1 март 2018 г. – стратегическата задача да се печели време за завършването на цикъла на превъоръжаването на армията беше реализирана.

Така нареченият прозорец на възможностите за нападение на САЩ срещу Русия се затвори на 1 март 2018 г.

Путин каза – превъоръжихме се с нови технологии, да ни нападате вече е невъзможно и ще ви заболи много. Влакът замина.

Новите оръжейни системи се произвеждат масово и влизат на въоръжение в армията. Това съобщи Путин на 1 март 2018 г.

1 март за Русия беше много силен ход. Необратим – предупреждавахме ви, не ни слушахте, сега да видим какво ще правите.

Но Русия вече има огромно предимство – хиперзвуково, на основата на потенциала на СССР и на нови разработки.

Заради това, когато Путин демонстрираше как абстрактни руски ракети поразяват някакви абстрактни флориди съвсем не беше абстрактно, а реално. Внимавайте, ние сме готови.

За първи път от много години Русия показа "голямата тояга" – новата мултиракета "Сармат".

В по-широк смисъл Путин постави всички приятели и съюзници на Русия под нейния ядрен чадър – хиперзвуков. Това е огромната разлика от миналото. Това е новият решаващ фактор за абсолютно всичко.

В условията на новата Студена война хиперзвуковото оръжие става решаващият фактор. Върху него САЩ започнаха да градят новата си стратегия за "мигновения глобален удар".

Русия отговори, че ще намери адекватен отговор, за да бъдат обуздани САЩ в тяхното поведение на световен жандарм. Значи, трябваше да бъдат изпреварени във въоръжаването, както стана по времето на СССР в средата на 70-те години, когато се появиха съветските уникални ракети със среден и малък радиус на действие "Пионер", които станаха game changer.

Така се стигна до сегашния момент, за който в САЩ и НАТО мълчат като риби – че Москва първа направи онова, за което в САЩ мечтаеха дълги години и вероятно ще си останат с мечтите.

Руснаците въведоха с невероятни темпове хиперзвуковите аеробалистични бойни глави за най-новата руска ракета "Сармат" и показаха, че скоро Русия ще бъде единствената страна в света, която може в течение на половин час да унищожи всяка точка на планетата даже без да използва ядрено оръжие.

САЩ и НАТО са в шах, защото тази и други подобни ракети, които се разработват и в неядрения си вариант са именно онова оръжие на "мигновения глобален удар", с което САЩ отдавна плашеха целия свят. Но САЩ се оказаха неспособни да създадат за своя глобален удар ракета с нужните характеристики – далечина, скорост, точност и надеждност, а "изостаналите" след 1990 г. руснаци за своя отговор я създадоха и сега могат да нанесат подобен удар срещу САЩ.

Това вече не е тайна. Целият свят знае, че такова оръжие Москва вече има в неядрено въоръжение. В ядрения вариант на "Сармат" за нанасяне на неприемливо поражение на САЩ е напълно достатъчна само една ракета. Повтаряме – само една ракета, носеща 20 блока, без ограничение на полета.

Какво всъщност е хиперзвукът? Това е способността на всеки материален обект – самолет или ракета, маневриращ в атмосферата със скорост поне пет пъти надвишаваща скоростта на звука, така нареченото число на Мах, равно на 331 метра на секунда.

Във военната област това отдавна е постигнато. Междуконтиненталните балистични ракети летят със скорост 25 Маха. Но това правят в Космоса, т.е. в безвъздушно пространство на височини, в които няма въздух и съпротивление на въздуха и има възможност за аеродинамично маневриране и управление на полета.

Военните самолети това правят на височина от 20 до 25 километра, а космическите апарати – на височина не по-малка от 140 км /параметрите на ниската орбита/. Промеждутъкът от височина между 20-25 и 240-250 км се оказва недостъпен за военно използване. Но именно този диапазон на височината – достъпен само за хиперзвукови летателни апарати, е с фантастични перспективи за бойната ефективност.

Защо хиперзвукът е толкова важен за военните? Отговорът е прост и се съдържа в три думи – скорост, точност, неуязвимост.

Хиперзвуковата ракета, летяща с огромна скорост, може да порази всяка точка на планетата в течение на един час, като, благодарение на своето качество да маневрира и коригира курса на време на целия полет, може да удари целта с точност до един метър.

Движейки се в плазмен облак ракетите остават максимално скрити и абсолютно невидими за системите за противоракетна отбрана. Повтаряме – никаква ПРО на САЩ. Заради това тези ракети превъзхождат всички образци оръжие, в това число и термоядрените боеприпаси.

Хиперзвуковият полет е незабележим не само за съвременните средства за радиолокация. В обозримо бъдеще даже не се предвижда създаването на средства за прехващане на подобни ракети.

Заради това със своето значение за стратегическата военна борба, този хиперзвуков пробив може да се сравни само със създаването на атомната бомба преди години.

Това означава, че налице е нова стратегическа ситуация в света с огромно превъзходство на Русия над САЩ.

Появата на серийното хиперзвуково оръжие извърши във военното дело истинска революция. Първият, който въведе на въоръжение тези летателни апарати ще получи по същество абсолютното оръжие, което ще решава всякакви стратегически задачи за кратко време и с минимални разходи. Ще може бързо и безнаказано да унищожи военно-политическото ръководство на всяка страна, например на САЩ, което не само няма да има никаква отбрана, но и няма да усети кога ще се изпари. Същото се отнася и за инфраструктурата на държавното управление и ключовите военни и икономически обекти.

По-просто казано – за един момент може да бъде обезглавен всеки противник и да бъдат парализирани неговите способности за съпротива и ответен удар.

САЩ отдавна водеха мащабна разработка на принципно нови средства за военно-въздушно космическо нападение, като имат намерение на рубежа на 2020 г. да преминат към използването на принципно нов клас въоръжение при доставянето на високоточно бойни глави до целта.

На първо място става дума за развитието на хиперзвукови балистични ракети, както в ядрен, така и в конвенционален вариант.

Но американците, въпреки старанията си, не успяха да създадат даже експериментален прототип на това оръжие.

Руснаците успяха да създадат не само прототип, но и пълноценен образец, който влиза в серийно производство.

Това разбраха в САЩ и паниката е тотална.

За света руският хиперзвук се появи почти незабелязано. Бяхме сред малкото медии, които написаха, че на 21 април 2016 г. в Оренбургска област за проверка на хиперзвука в летателен апарат беше изстреляна балистична ракета и изпитанията са били успешни. След това дойдоха уточненията – пускът е бил от полигона Домбаровский на серийна ракета РС-18Б "Стилет", като е изпробван хиперзвуков боен блок за тежката междуконтинентална балистична ракета от новото поколение – "Сармат", която ще замени РС-18 "Сатана".

Реално това означаваше, че в световните стратегически ядрени сили стана революция.

В ядрен вариант една ракета "Сармат" е достатъчна да нанесе гарантирано на САЩ неприемливи поражения. А и в неядрен вариант "Сармат" ще стане супероръжие, съчетаващо колосалната скорост на междуконтиненталната балистична ракета с точността на попадението на съвременните крилати ракети. Става дума за това, че бойните блокове на балистичните ракети, даже на най-съвременните, имат кръгово отклонение /т.е. радиусът на кръга, в който попада блокът с вероятност 50 процента/ 220-250 метра. А радиусът на кръга, в който бойната глава попада с вероятност 99 процента е три пъти по-голям. Но маневриращата хиперзвукова бойна глава на "Сармат" ще може гарантирано да удари цел с точност до няколко метра. Хиперзвуков удар с точност до няколко метра!

В края на октомври 2017 г. Русия беше извършен пуск на четири балистични ракети, три от подводници, една – наземна. Траекторията им беше различна. Целта на две от тях беше полигонът в Камчатка – на другите две – Чиж в Архангелска област. Предполагаше се, че една от ракетите е новата тежка междуконтинентална ракета "Сармат", която е заместник на "Сатана".

За "Сармат" американската противоракетна отбрана не е никаква пречка. Една "Сармат" е достатъчна за унищожението на Великобритания, Франция, Германия или Тексас. За унищожението на САЩ са нужни една дузина такива ракети.

На новата тежка руска ракета сме се спирали неведнъж. Да я разгледаме отново.

"Сармат" ще превъзхожда всички съществуващи в света носители на ядрено оръжие.

Тя беше направена в конструкторското бюро Макеев, който има голям опит в създаването на течногоривни ракети, които са с по-мощни характеристики от твърдогоривните. Освен това в Макеев имат опит в създаването на течногоривни ракети "Синева".

В резултат получиха ново изделие, което превъзхожда "Сатана" по всички показатели. "Сатана" тежи над 210 тона, "Сармат" е около 110 тона и може да излиза на суборбитална траектория и да захожда към целта през Космоса. Това означава възможност за атака например срещу САЩ от Космоса не по най-късата права, а от всяко направление, и през Северния, и през Южния полюс. Траекторията се прокарва така, че да се избегнат районите с масирани средства на ПРО на САЩ. Това е постигнато за сметка на използването на по-ефективна двигателна система, както в първата, така и във втората степен. Предвижда се увеличение на мощността за сметка на използване на последния етап на ускорителен блок. Във връзка с това ракетата получава двойно назначение. При снижаване на теглото на полезния товар /10 бойни блока по 750 кг всеки, общо над 8 тона/ и с използването на ускорителен блок, "Сармат" ще може да изнася на орбита и спътници. Тази възможност ще се появи към края на ресурса на ракетите, когато те ще бъдат заменени с по-съвършени ракети.

Усилена е и защитата на ракетите, намиращи се на стартови позиции. Те ще бъдат в същите шахти, в които сега се намира "Сатана". Шахтите могат да издържат близки ядрени взривове, което се постига с използването на специални амортизиращи контейнери за сериозни сеизмични натоварвания.

Защитата на шахтите е подсилена със система за активна защита "Мозир". Тя представлява стотици артилерийски ствола, които изстрелват срещу надлитащата ракета облак от стрели и топчета с диаметър 3 см. Височината на изстрела е 3 км. Тази система се обслужва от радиолокационна система, имаща голяма далечина и точност на откриването. Освен това районът ще се прикрива от С-500.

Проникващата способност на бойните глави на "Сармат" е уникална. Тя се дължи не само на качествата на самата ракета, която, до отделянето от нея на бойните блокове, има възможност да маневрира с високи натоварвания. Висока маневреност имат и самите бойни глави. Освен това те имат и средства за радиолокационна борба. Точността им нараства. При насочването към целта сега максималното отклонение е 5-10 метра. Това дава възможност при необходимост да се използват вместо ядрени, кинетични бойни части, които ще разрушат обектите на противника с механичен удар с огромна енергия.

Но най-важното е, че ракетата ще бъде въоръжена и с хиперзвукови бойни глави, които сега имат кодовото название "изделие 4202". Изпитанията им започнаха през 2010 г. Към момента е постигнат устойчив полет със зададена точност на поразяване на целта. Тяхната скорост е в пределите 17-22 М. Бойната глава ще може да извършва по-дълъг хиперзвуков полет в атмосферата, маневрирайки във вертикална и хоризонтални плоскости.

Както споменахме "Сармат" е течногоривна. За разлика от твърдогоривните ракети, течногоривните имат най-висока производителност. Например в хода на ученията "Стабилност – 2008" морската ракета "Синева" установи световен рекорд по далечина на полета за ракета от този клас – 11 500 километра.

На "Сармат" ще има няколко ядрени бойни глави с индивидуално насочване, в това число и маневриращи хиперзвукови блокове, като онези, които вече са с най-новите руски стратегически ракети "Топол-М", РС-24 "Ярс" и морската "Булава".

Подобна комплектация дава на ракетата почти пълна неуязвимост при преодоляване на системата з противоракетна отбрана, онази, която днес САЩ създават по границите на Русия и онази, която ще се създава от тях в бъдеще. Нито една ракетна система не може да проследи ракетата или нейните бойни глави, които летят по индивидуални балистични криви, ако те изведнъж се скриват в тази дъга и започват да летят със свръхзвукова и даже хиперзвукова скорост, прилепвайки плътно към релефа на местността, маневриращи по курса и височината. Да се прехване, и още повече – да се унищожи такава ракета, е невъзможно.

Сред техническите възможности на 4202 е не само нанасянето на мигновени смъртоносни удари. Хиперзвуковият апарат ще бъде оборудван със система за радиолокационна борба, която за броени минути ще може да пресече територията на САЩ и да извади от строя по своя път всички станции за радиоелектронно откриване със скорост над 11 000 км/час. Според западни данни 24 от тези хиперзвукови апарати /бойни блокове/ ще бъдат разположени през периода 2020 – 2025 г. в един от полковете на 13-та ракетна дивизия на руските ракети стратегически войски в Оренбургска област /вероятно в Домбаровское/. Това означава, че до САЩ те ще долетят за 40-45 минути, до Ню Йорк – за 40 минути, до Лондон – за 20 минути.

През 2012 г. обектът 4202 беше определен като един от най-важните за корпорацията за близките години.

Истина е, че и сегашните бойни блокове на междуконтиненталните балистични ракети на пасивния участък, развиват хиперзвук. Но за разлика от тях перспективната хиперзвукова бойна глава по-скоро ще действа не като балистична бойна глава, а ще върви по много сложна траектория и ще маневрира като самолет с огромна скорост на полета.

През ноември 2006 г. тогавашният министър на отбраната Сергей Иванов съобщи за успешните опити с принципно нова бойна глава за отечествените балистични ракети. Става дума за блок, който може самостоятелно да маневрира, избягвайки всякакви средства за противоракетна отбрана. Новият блок е унифициран и е приспособен, както за морските ракети "Булава", така и за сухопътните ракети "Топол-М", като една ракета може да носи до шест такива бойни глави.

При "Сармат" нещата са още по-силни.

Тъй като тази ракета лети не по класическа балистична, а по ниска траектория, времето за долитане до целта се съкращава, а хиперзвуковата маневрираща бойна глава ще лети в атмосферата доста по-дълго, но от своя страна ще увеличи възможностите за своето бойно използване.

Но най-главното е, че новият боен блок на "Сармат" /американците го наричат Ю-71, а руснаците – 4202/ е управляем по време на цялата траектория на своя полет. А ако това е наистина така, ако руснаците са успели да решат този най-сложен проблем за дистанционно управление на бойната глава, летяща в атмосферата в плазмен облак с колосална скорост, точността на нейния удар може да се сравнява с точността на GPS или на Глонасс, т.е. до няколко метра. Повтаряме, това е ракета, която лети в плазмен облак.

Всичко това означава, че след въвеждането на "Сармат", Москва, даже без използването на ядрено оръжие, ще получи уникалната възможност за глобален изпреварващ удар, т.е. да унищожи на Земята всяка цел с известни координати в течение на 30-40 минути.

С ядрено въоръжение "Сармат" ще нанесе гарантирано неприемливи унищожения на САЩ с минимално количество ракети.

За гарантирано унищожение на САЩ ще са достатъчни само 10 "Сармат".

Какви са изводите от този най-важен процес в областта на световното въоръжаване – въвеждането на хиперзвуковото ядрено оръжие?

На първо място, Русия си върна безспорното лидерство в областта на стратегическите ядрени въоръжения, даже по-силно, отколкото по времето на СССР.

Това означава, че военната победа над Русия, както и по времето на СССР, става невъзможна.

Това в обозримо бъдеще ще превърне Русия отново в лидер на съпротивата на имперското глобализиране и в защитник на традиционните ценности на всички народи пред глобалната агресия на Запада.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 277, July 2018
Има ли подземен свят под пирамидите на Гиза
Дали наистина съществува цял подземен свят под пирамидите в Гиза /Египет/.Ако погледнем древните текстове, написани пред...
    Земята се готви за преобръщане
Поредното земетресение на Хаваите със сила 4,3 беше в центъра на главния вулкан на Големия остров – вулканът Мауна Лоа. ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com