Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Мегакорпорацията, която "глътна" Запада
07.2018

Дълбоко в недрата на глобалната икономическа война, която определя параметрите на новия свят, световното задкулисие (мафия) извършва най-голямата си маневра в историята на капитализма – супер концентрацията на западния капитал чрез супершапката над западните корпорации, а именно Vanguard, State Street и BlackRock, зад които евентуално се крият кланът на Буш – Чейни, Рокфелер и Ротшилд. "Евентуално", защото никой в момента не може да каже дали наистина е така. Но на основата на известното може да се предположи, че зад тези три мегакорпорации, опитващи се да концентрират глобалния капитал, за да спасят Запада, се крият и трите основни източника на съвременната "либерална западна система": наркотици – оръжие, нефт, валути – злато, като между тях постоянно става преливане на активи, спекулации и измами, които не е в състояние в момента да разгадае никой.

Това е и новият фронт на Запада срещу Изтока с безпрецедентна концентрация на капитала в мегакорпорацията Vanguard за противопоставяне преди всичко на Китай.

Въпреки оскъдната или укривана информация, може да се предположи, че това е и последният етап на икономическата глобална война на Запад срещу Изток

Това е част от фона, на който Тръмп наложи мита на вноса на редица стоки от ЕС, Япония и Канада. Тръмп е прав, като казва, че САЩ имат търговски дефицит от 800 милиарда долара годишно и че е принуден да въвежда мита и ограничения. Но те няма да му помогнат. Защото причината е другаде. Тръмп явно не разбира, че причината е липсата на реална икономика и че, ако този икономически тренд продължи, в средносрочна перспектива американската икономика или по-точно онова, което е останало от нея, ще умре.

Въпреки всички усилия, през 2017 г. търговският дефицит на САЩ нарасна с 12,1 процента и възлиза на 566 милиарда долара, т.е., ако износът на САЩ е бил 2,3 трилиона долара, вносът е бил 2,9 трилиона.

От този дефицит от 566 милиарда долара, най-много 375,2 милиарда се падат на Китай, 151 – на ЕС, 71 – на Мексико, и 69 – на Япония.

Разбира се, растящият търговски дефицит води към съкращаване на производствения сектор на САЩ. Заради това лавината от мита и търговски ограничения ще продължи да расте. Тръмп няма друг избор. Не Русия, а САЩ пускат програма за замяна на вноса с вътрешно производство.

Тръмп иска да върне в САЩ онези производства и работни места, които избягаха от страната в епохата на глобализирането в далечните 1970 – 1980 г.

Всичко това е свързано с развитието на транснационалните корпорации, кулминирало с появата на мегакорпорациите Vanguard, State Street, BlackRock

Към края на 70-те години на ХХ век, като един от първите икономически и политически анализатори в света започнах да анализирам появата и развитието на транснационалните корпорации. Постепенно този процес стана носител на последвалото глобализиране на основата на неолибералния капитализъм, т.е. безумното печатане на долари без никакво покритие и тяхното внедряване по света, най-напред чрез нефтодоларите, след това чрез наркотиците и накрая чрез сегашната финансова криза – създаването на трилиони долари от въздуха, с които САЩ успяха да излъжат и ограбят: 1/ СССР (Русия) и да го превърнат в суровинен придатък към западната икономика; и 2/ Китай да го превърнат в производствен цех на САЩ срещу заплащане със зелени хартийки срещу реални стоки и услуги.

Всъщност огромните проблеми, които днес имат Русия и Китай, се дължат именно на глобализирането на долара, т.е. на заплащането и оценката на суровините и труда с хартийки без никаква стойност, "печатани" в колосални количества от така наречената Федерална резервна система на САЩ.

Преди няколко години започнах да наблюдавам и някакъв дълбочинен, направо тектоничен процес, ставащ в недрата на съвременния глобален капитализъм, т.е. изграждането на една шапка и пирамида над основните транснационални корпорации – които вече изпълниха своята роля, и появата на нов глобален октопод над корпорациите и държавите-инвеститор, контрольор, акционер, изкупуващ с миноритарни дялове десетки корпорации и концерни.

От това змийско гнездо се появяваше главата на анакондата на постлибералния капитализъм Vanguard Group.

Всичко това е в процес и още е трудно да бъде дефинирано, но ясно е, че на мястото на историческите "собственици" на капитализма, начело с Ротшилд и Рокфелер, се появява някакво по-силно чудовище от тях.

В края на 2016 г. светът беше потресен от сензационна новина – капитализацията на Apple е надминала 700 милиарда долара. Но според нейния основен акционер – Карл Айкан, цената на една акция на тази компания е 216 долара, което беше с 91 долара повече от текущата оценка, т.е. според него капитализацията на Apple трябваше да е около 1,3 трилиона долара. Това, така или иначе, означаваше, че Apple е най-голямата световна компания.

Въпросът е кой е собственик на Apple. В разни източници не се укрива, че споменатият по-горе акционер Карл Айкан е милиардер, евреин, известен скандалист, хомосексуал и т.н. Може би именно заради това е използван като фронтмен и е назначен за главен акционер и нюзмейкър, за да отвлича вниманието от другите по-важни фигури.

Но кой е реалният собственик на Apple?

Прегледът на ситуацията показва невероятен факт – милиардерът Карл Айкан притежава само 1 процент от акциите на Apple. Разбира се, при цена на фирмата от 1 трилион този 1 процент също е огромна сума, но все пак е само една стотна. Къде са останалите? И кой е реалният собственик на най-голямата компания на света? Оказва се, че няма нищо по-просто от тази задача.

Да проследим изследването:

 • Vanguard Group – 5,68 процента;
 • State Street – 4,11 процента;
 • FMK – 3,07 процента;
 • BlackRock – 2,72 процента;
 • Bank of NY – 1,42 процента;
 • Northern Trust – 1,39 процента;
 • BlackRock Fund – 1,21 процента.

Странно, този Айкан не влиза даже в десетката на най-големите акционери на Apple. Но кои са загадъчните реални собственици на Apple?

На първо място е Vanguard Group, за която вече във всеки справочник може да се намери информацията, че компанията контролира активите за над 3 трилиона долара.

Западните медии и експерти правят всичко възможно да скрият факта, за невероятното концентриране на капитала в ръцете на тази малка група хора.

И наистина, могат ли собствениците да имат жалките 5,6 процента от акциите на най-голямата компания? Всеки финансист ще ви се изсмее, защото, за да се постигне пълен контрол над компанията с обороти стотици милиарди долари са необходими 20 процента. Повече не са нужни, защото конкурентите не могат да съберат пакет повече от 20 процента.

За да се разбере по какъв начин те са осъществили тотален контрол, като са запазили привидността на липсата на един собственик, се връщаме към списъка на акционерите на Apple.

На второ място е компанията State Street Corporation, която има 4,11 процента от акциите. В тази фирма пък акционерите са както следва:

 1. Massachusetts Financial Services – канадски застрахователна компания, с неясен собственик.
 2. Price – 7 процента.
 3. Vanguard Group – (как може без него), 6 процента.
 4. BlackRock – 5 процента.

Ако погледнем кой е акционер в Price ще видим познати – Vanguard и BlackRock. (Запомнете BlackRock, тъй като тя постоянно върви заедно с нашия главен герой Vanguard.)

Това означава, че по същия начин Vanguard е вторият главен акционер в компанията Apple. Нехитра маневра и 10 процента от акциите на Apple са вече в джоба на Vanguard. Но и това не е всичко.

В първата десетка има две фирми BlackRock. И в тях ще откриете същите лица. Добавете още 4 процента и получаваме, че вече 14 процента от всички акции на Apple се държат от Vanguard. Но и това не е всичко.

Кой още остана от подставените собственици на Apple – Fidelity. В нея ще открием познатите названия сред акционерите – BlackRock, Vanguard, State Street, т.е. Fidelity също е подконтролна на Vanguard Group. И така общо те събраха скромните 17 процента.

По-нататък няма смисъл да правим изследвания. Всички останали инвеститори имат около 1 процент или по-малко от Apple.

Всичко това означава, че Vanguard Group:

 1. Официално е главният акционер на Apple.
 2. Има и най-големите пакети акции във всички други компании, които притежават крупни дялове в Apple.
 3. Владее не само най-големите пакети акции, но и контролира и акционерите от компанията от точка 2.

Основният извод е, че налице е най-голямата пирамида в историята на съвременния капитализъм, зад която най-вероятно се крие кланът Буш и неговият основен "черен работник" Дик Чейни.

И най-крупните банки в света – Bank of America, JP Morgan, Citi Group, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley, се контролират от Vanguard Group.

За тези банки и компании Федералният резерв на САЩ печата колкото си поискат пари, за да спасяват американския капитализъм чрез войните. Последните са в Сирия и Украйна.

Когато започна войната, в Сирия активирането на ислямска държава, и събитията в Украйна и Гърция, стана ясно, че стратегическото и оперативно управление на тези и много други процеси съвсем не са дело на Обама или на Държавния департамент, а на нещо друго, на някакъв така наречен "доктор Зло", някаква неизвестна суперкорпорация, която от много години е изградила задкулисен олигархичен финансов промишлен център, мозъкът на глобализирането и на "новия световен ред", който за първи път беше споменат от Джордж Буш – старши в началото на 90-те години. Неслучайно.

Защото този глобален център се оформи още от 70-те години именно около клана Буш и неговата симбиоза с ционистко-финансовата групировка на САЩ, Израел и Англия, и с наследството на хитлеристка Германия.

Става дума и за Vanguard Group, разположена в Малверн (Пенсилвания), основана през 1975 г. от Джон Богл, който най-вероятно беше "фронтова" фигура на Буш и ЦРУ.

Vanguard Group е най-големият съвременен финансов октопод с JP Morgan Chase, Halliburton City Group, Fidelity, Monsanto, Microsoft, BlackRock, Bank of NY, Mellon, Wells Fargo, Goldman, Alcon, Altria, AT&T, Boeing, Coca-Cola, Dupont, Exxon Mobil, General Electric – General Motors, Hewlett-Packard, Verizon, Wal-Mart, Time Warner, Pfizer, Vivacom News Corp, CBS, NBC и още десетки и стотици корпорации, концерни, холдинги, преплели се в едно гнездо, на глобалния супероктопод – Vanguard.

Тези крупни финансови компании напълно се контролират – институционално или фондово, от акционери, от които може да се отдели ядро от споменатите четири компании, присъстващи във всички случаи във взимането на всички решения – Vanguard, Fidelity, BlackRock и State Street. Но, ако се изчисли балансът на пакетите на акциите, ще се разбере, че Vanguard контролира всички свои партньори или "конкуренти" – Fidelity, BlackRock и State Street.

Самата корпорация е доста скромна – около 15 000 сътрудници. Но Vanguard вероятно надмина клановете на Рокфелер и Ротшилд, или е влязла в симбиоза с тях, държаща под контрол Уиндзорите – в Англия, и Ватикана – още при Йоан Павел ІІ.

Vanguard назначава президентите, в това число Буш-младши, Обама и Тръмп, контролира Държавния департамент, ЦРУ и т.н.

Що се отнася до Украйна, сред компаниите, които я разглеждат като пазар на своята продукция, е американската корпорация Monsanto, която се намира под контрола на Vanguard. Monsanto вече контролира 90 процента от световния пазар на трансгенните семена. Ако се вземе предвид, че Украйна притежава голяма част от чернозема на планетата и е основната в Европа житница за производство на зърнени храни, Monsanto се стреми да я качи на иглата на зависимостта от генните модифицирани семена.

Освен видимата страна от дейността на Monsanto в Украйна има и невидима. От 2014 г. в украйна присъства и частната военна компания Academy (предишната Blackwater), която е под контрола на Monsanto.

Другата частна компания – KBR (Kellog, Brown and Root), принадлежаща на Halliburton на Чейни и Ръмсфелд, пък разчиташе на големи печалби от усвояването на шистовите залежи на територията на Донбас, където действаше със своите постоянни партньори в нефтения бизнес Exxon Mobil и Chevron. И всичките тези компании са в империята Vanguard.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 277, July 2018
Ново четиво за "магистрални" идиоти
Продължаваме с научно-популярното четиво за нашенските пишман-магистрални строители, начело с един пожарникар.В предишни...
    САЩ излизат от Договора за средните и малки ракети. повече май не останаха
Приетият законопроект за бюджета на САЩ за 2019 г. предвижда излизане на американците от Договора за ликвидиране на раке...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com