Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Голямата игра
Ким Трети решава съдбата на света
Възможен ли е мир на Корейския полуостров?
Анализ на "Строго секретно"

На 12 юни 2018 г. в Сингапур, на остров Сентоса, започнаха да се снимат и да си стискат ръцете лидерите, които се намират на най-крайните идеологически полюси на съвременния свят – САЩ и КНДР.

Но само до 10 юни срещата беше "невъзможна" според повечето експерти и се очакваше нейният срив в последния момент.

Историците бяха изброили 13 най-тежки кризи в американо-севернокорейските отношения, заради които би трябвало да започнат няколко войни. Всъщност, ако не беше опасността САЩ да получат гарантиран ответен удар от КНДР, те отдавна щяха да бъдат разпалени.

КНДР, след като се обяви за ядрена държава, предложи на Южна Корея и САЩ да започнат нови отношения за денуклеизиране на Корейския полуостров.

Тръмп, който промени позицията си за срещата в последния момент, трябваше да постигне в Сингапур поне някаква договореност, за да демонстрира на света някакъв успех, за да скрие скандала с изместването на посолството на САЩ в Йерусалим, анулирането на ядрената сделка с Иран, търговската война с Китай и Европа и провала на последната среща на Г-7.

От своя страна КНДР /и стоящият зад него Китай/ преследват своята цел – подписване на мирен договор между Северна и Южна Корея, което ще лиши САЩ от повода за разполагане на крупни свои сили, оръжие и бази в Южна Корея.

Значи, процесът на денуклеизиране на Корейския полуостров трябва да се съпровожда от деамериканизиране, т.е. прекратяване на военните учения и маневри на САЩ, извеждане на противоракетната система ТНААД, съкращаване на контингента на САЩ и носителите на територията на Южна Корея.

Това означава, че без реални двустранни и многостранни договорености с дати и пътни карти – нищо няма да бъде решено. КНДР не създаваше с огромни усилия ядрено оръжия и междуконтинентални балистични ракети, за да ги разменя срещу празни обещания.

Така или иначе, нито едно международно събитие на последните години не беше предизвиквало такъв интерес и толкова противоречиви оценки. И още преди срещата беше ясно, че разговорите на КНДР и САЩ ще бъдат между двата полюса – пълна проверяема и необратима денуклеизация на Корейския полуостров срещу пълно изтегляне на САЩ и гаранции за сигурността на КНДР.

Това е принципът на диалога между САЩ и Северна Корея още от 1994 г., като всеки път договореностите пропадаха заради САЩ, а КНДР в отговор устройваше ядрени и ракетни демонстрации. За да стигне до скромен, но работещ арсенал.

Какво се съдържаше все пак в подписания в Сингапур документ между Тръмп и Ким Чен Ун:

  • желание на двете страни към установяване на нови взаимоотношения;
  • привързаност към установяване на мир на Корейския полуостров;
  • потвърждаване на споразумението от Панминджон между КНДР с Южна Корея, подписано на 27 април, за денуклеизиране на региона.

Както се вижда – общи пожелания и никаква конкретика. Друго едва ли може да се очаква, тъй като репутацията на САЩ, като гарант на подписани договори, е нулева.

Заради това този документ няма срокове за изпълнение, няма пътна карта, няма и ясно определение по какъв начин САЩ ще проверяват ядреното разоръжаване на КНДР, какво ще стане, ако американците не изпълнят гаранциите и въобще какви ще са тези гаранции. Нищо не е казано, а формулата е копие на онази, която лежеше в основата на ядреното споразумение с Иран, отказано набързо от Тръмп.

Не е ясно и колко време ще е нужно за постигане на подробно споразумение. Години. Но тогава 72-годишният Тръмп вече няма да го има в Белия дом.

Значи планината роди мишка, и срещата в Сингапур беше празна. Не съвсем.

Защото в документа има един основен момент – препотвърждение на Декларацията от Панминджон от 27 април, в която се казваше, че КНДР ще работи за пълно денуклеизиране на Корейския полуостров – не само на КНДР, и за пълно изтегляне на САЩ от Южна Корея и полуострова. По същото време Китай и Русия предложиха на срещата на ШОС двойно замразяване – КНДР няма да прави нови ядрени и ракетни опити, САЩ и Южна Корея ще прекратят всякакви военни игри.

Това означава, че срещата в Сингапур не беше договор, а само изявление, без реален пълнеж. Предстоят години на преговори на двустранна и многостранна основа.

Но дали ще се стигне до очаквания резултат - не сме оптимисти.

За денуклеизирането на Корейския полуостров според САЩ е необходимо КНДР да изведе своите ядрени бойни глави, да разруши реактора за производство на плутоний, да закрие производството за обогатяване на урана. Но КНДР никога няма да направи това, което добре се знае от Вашингтон, който ще поставя неприемливи условия. Защо? На първо място, след евентуално подписване на мирния и обединителен договор между КНДР и Южна Корея, автоматично ще бъде прекратен мандатът на ООН за разполагане на армията на САЩ в Южна Корея и ще трябва да бъде изведена оттам. Защото конфликтът на Корейския полуостров има друга скрита, но истинска история, за която малко хора знаят и за която не се пише.

Само разделена Корея и враг в лицето на КНДР дава на Вашингтон възможност "обосновано" да държи в района подконтролни държави и сили и да съхрани военното си присъствие в Япония и Южна Корея. Защо? Защото именно от юга на Корейския полуостров може ефективно да се контролира крайбрежието на Китай, юга на съседния Индокитайски полуостров и главния търговски маршрут Азия – Малакски пролив, който е тясното гърло на износа и вноса на Китай. Малакският пролив не са само 30 процента от целия търговски оборот на целия свят, но и около 900 многотонажни кораба дневно, 15 милиона барела нефт на денонощие, което е една трета от целия световен нефтен трафик. Само излитащите от Южна Корея американски военни самолети и пребиваващите в района кораби могат да попаднат в този район бързо, да летят в небето достатъчно дълго и да имат поддържаща база в непосредствена близост.

По този начин САЩ трябва да имат постоянно оправдание за увеличаване на базата на своето присъствие по корейските граници и по търговските маршрути. Това дава възможност да се влияе и върху външната търговия на Пекин и да се усложнява вносът на жизнено важни за него енергоресурси и суровини.

Освен това големи количества нефт в танкери, пътуващи към Китай през този пролив – заради САЩ, най-напред влизат за преработка в терминалите на Сингапур и Малайзия, и чак след това продължават към КНР във вид на по-скъпи преработени нефтопродукти. Това финансово задкулисие също се охранява от регионалната армия на САЩ.

Китай търпеше това положение до 1997 г. Дотогава САЩ под различни предлози спъваше обединението на двете Кореи. Но през 1997 г. Хонг Конг беше върнат в състава на Китай на условието "една страна, две системи".

Този опит възроди надеждите на Севера и Юга на Корея за обединение и доведе до конкретни дипломатически крачки. САЩ се изплашиха и започнаха отново намеса. В резултат от 1997 г. до 2018 г. всички преговори между Севера и Юга бяха проваляни преднамерено от Вашингтон.

Сериозна е и ситуацията на Япония, която изведнъж тръгна да се "превръща" с Русия. Защо? Ако Северна и Южна Корея се обединят, те веднага ще си спомнят за съществуването на единния трон на Корея-Япония, за който претендира корейската династия. Значи, ще бъдат нулирани шансовете да седне на трона синът на сегашния японски император. Това ще доведе до смяна на действащия император с член на кралското семейство на Корея и искане за незабавно извеждане на американските войски от Япония, тъй като истинският император на Япония не е подписвал договор за тяхното пребиваване на негова територия.

Заради това преди срещата в Сингапур Вашингтон искаше пълно ликвидиране на ядреното, химическото и биологично оръжие на Северна Корея и на нейните програми за разработка на балистични ракети, с което КНДР няма да се съгласи.

Ясно беше, че Тръмп се готви да скочи и от тези преговори при най-малък шанс.

Ясно е и защо Тръмп все пак отиде на срещата с Ким. Става дума за продължаване на предишната политика на заплахи и ескалации на напрежението, за да може да лови риба в мътна вода, когато Ким откаже да капитулира пред поставения му ултиматум. Повишените очаквания за срещата бяха нужни на Вашингтон, за да постави Пхенян в неблагоприятна светлина, когато той откаже да се предаде. Друг вариант не устройва САЩ.

Но за КНДР целта е различна – страната да бъде оставена на мира, всички да разберат, че КНДР иска мир, че иска честно да говори със САЩ.

Пхенян има още една цел – да установи тесни контакти със Сеул, тъй като Ким вече има достатъчно ядрено оръжие. На него му е необходимо успокояване на Корейския полуостров, отмяна на санкциите, за да се опита да тръгне по пътя на Китай.

Тръмп ще се опитва да положи две условия:

  • първото е пълен отказ на КНДР от ядреното оръжие;
  • второто е предателство от КНДР на интересите на Иран. Това не е преувеличение. Ясно е, че без регулиране на Корейския въпрос Вашингтон и Тел Авив не могат да започнат война, даже ядрена, срещу Иран. Защото КНДР се възприема като последна линия за защита на Иран, в това число и ядрена.

Ядреното оръжие на КНДР вероятно се разработваше съвместно или със съдействието на Иран, при гаранции, че в часа "х" то ще бъде задействано в два варианта: 1) военно нападение срещу Иран от страна на САЩ и НАТО; и 2) военно нападение срещу Иран на Израел. И в двата варианта КНДР бързо ще достави необходимите средства, в това число и ядрени оръжия, за отразяване на агресията срещу Иран или за нанасяне удар на възмездието срещу Израел и САЩ.

Заради това днес Ким Чен Ун, или както го наричат Ким Трети, решава съдбата на света – ще има ли Трета световна или няма, ще го излъжат ли САЩ или няма.

Номерът с лъжата вече не минава. Но все пак да изчакаме.

Красимир Иванджийски


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 277, July 2018
Земята се готви за преобръщане
Поредното земетресение на Хаваите със сила 4,3 беше в центъра на главния вулкан на Големия остров – вулканът Мауна Лоа. ...
    Световното – 1:0, в Евразия – 2:0
През юни и юли вратите към "ада" на световната политика се отвориха широко.Ще се изненадате, но ще започна със световнот...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com