Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Световното – 1:0, в Евразия – 2:0
07.2018

През юни и юли вратите към "ада" на световната политика се отвориха широко.

Ще се изненадате, но ще започна със световното по футбол в Русия и с констатацията, че усилията на Запада да го превърнат в ад, не успяха "скрипали" и отрови, фалшиви химически атаки в Сирия, провокации на Киев в Донбас, атаки срещу "Северен поток – 2"...

Но Западът не успя. На откриването на световното на Лужники Русия вече водеше с 1:0, което беше важна победа, защото футболът е една от важните форми на световната политика и на така наречената хибридна война. Заради което футболът не може без политика. И обратното.

Самият брой на чуждестранните държавни глави, премиери и лидери, пристигнали в Русия за световното, беше най-елементарното потвърждение. Това, ако не е политика...

В съвременния свят именно футболът е продължение на политиката и войната с други средства. Той отдавна не е само игра, хранеща телевизионните чудовища.

Футболът е част от голямата политика, защото междудържавният футболен мач е единственият ритуал, който интегрира общността около събитието и през час и половина дава смисъл на онова, което се нарича немско, френско, руско, португалско или холандско /за съжаление българското отдавна липсва и едва ли ще се появи скоро/, като се започне от химна, който футболистите обикновено не знаят, но публиката знае, ехото на барабанните и пищялките на вувузелите, въвеждащи в бойно настроение в ситуация, която е кристално чиста – кои сме ние, кои са те, и за какво става дума.

Футболът е игра, в която се изразява основният стремеж на всеки човек към победа. В този момент и Земята потвърждава кръглата си форма, като футболна топка. Неслучайно и трибуните на стадионите имат овална форма.

Самата специфика на играта се свежда до колективизма и до постоянния контакт между 11 души, които от древни времена са основна бойна единица – едно отделение.

Фокусът е върху топката. Тя може да бъде ритана, но не може да бъде спирана с ръце. Но противникът може да бъде спиран по всякакъв начин. Вгледайте се в повторенията при изпълнение на ъглови или преки удари какво става в наказателното поле – борба, бокс, хватки, ритници, бикоборство...

Футболът все още е към игрите, които имат характерът на битка при изравнени шансове. Но идеята за равните шансове вече не е истина. Даже знаем, че е лъжлива. Равен е само броят на футболистите, но не тяхното качество, равнище и възможности. Футболът е епицентър на 300-милиарден пазар всяка година. FIFA никога не губи. Губят организаторите. В ЮАР загубите бяха 6 милиарда долара. В Бразилия – 11 милиарда. Русия похарчи 16 милиарда, но въпреки това на откриването вече водеше с 1:0, независимо от очакванията за голяма провокация или нова война.

Ще припомня, че петдневната война с Грузия съвпадна с олимпийските игри в Пекин през 2008 г., майданът в Киев стана няколко дни преди Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., че олимпийските игри в Рио – през 2016 г., и зимната олимпиада в Южна Корея – 2018 г. бяха на фона на невъобразима антируска истерия за използване на "допинг".

И сега, със сигурност неслучайно, именно в навечерието на световното по футбол се проведоха двете най-важни срещи: на Запада – на Г-7, и на Изтока – на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/.

На първата отново в главната роля беше Доналд Тръмп – закъсня, избегна общата закуска, подхвърляше бомбони на Меркел, хвалеше италианеца Конте, въпреки че е анти-ЕС и проруски. Все пак в хаоса около Тръмп има някаква логика. Тръмп е изчислил и е решил да се придържа към максимата "Боже, пази ме от приятелите, от враговете сам ще се пазя". В смисъл, че е решил, че приятелите са твърде скъпи за американците. По-добре е да ги направи врагове. Ще спести доста пари.

По същото време на другия край на света – на срещата на ШОС, лидерът на Китай – Си Цзинпин, прегърна Владимир Путин и обяви, че имат стратегическо партньорство – зряло, стабилно и трайно. Си за първи път нарече Путин "свой брат". Такова нещо не помня от времето на Сталин и Мао. Значи, от доста години. /Казват, че не ми личат, може би защото съм бивш активен спортист, в това число и футболист./

И така, в началото на юни в канадския Ла Малбе и в китайския Циндао правеха тренировка двата основни геополитически отбора – на Запада и Изтока.

От една страна са Русия, Китай и Шанхайската организация за сътрудничество, която обединява две трети от световното население и представлява Изтока и Новия свят, а от друга страна са изпокараните лидери на Запада и Стария свят.

В Червения ъгъл на Изтока се формира новият център на силата. Позицията на Китай и Русия съвпада по всички главни международни проблеми – от иранската ядрена сделка, мира между двете Кореи, излизането от долара, новия Копринен път, Северния морски път и т.н.

В Синия ъгъл на Запада нещата са различни. Немците, англичаните, канадците и французите се противопоставят на икономическата война, с която САЩ искат да спасят своето глобално положение. За всеки случай Тръмп си замина по-рано от Г-7, потвърждаващ своята неадекватност, а неговите партньори хукнаха към Москва. Първа пристигна Меркел, която трябва да осигури на Германия "Северен поток – 2" и едновременно да защити "Фолксваген" и Дойчебанк срещу американците.

След това долетя и Макрон, на който Путин обеща защита, ако Франция излезе от НАТО.

След това на международния икономически форум пристигна и премиерът на Япония, който също извърши някакви ритуални танци.

Разбирате ли какво ставаше през юни-юли 2018 г.? Диктуваният от американците така наречен дискурс за първи път от много години излезе от основното течение и се оказа напълно маргинален. Не че го няма, но никой не му обръща внимание. Разбира се, Тръмп продължава да плаши Русия и Китай със санкции и военни операции, което само потвърждава истината, че Западът е в самоизолираща се криза, че Г-7 е жив мъртвец и че сърцевината на акцията е около Русия, Китай и Индия.

Проблемът със САЩ обаче е, че тяхната стратегия за национална сигурност и отбрана предвижда Втора студена или Трета световна война именно срещу Русия и Китай в Евразия. Залозите сега са кой ще мигне първи.

След излизането на Русия, Г-7 се превърна в регионален северно-атлантически клуб, много по-малък от ШОС, чийто съвкупен БНП е вече по-голям от брутния продукт на Г-7. Става дума за реален продукт, а не за банкови, балонни и финансови машинации. По територия население и ресурси ШОС е много по-силна от Г-7 и само след 5 години ще бъде най-богатата и влиятелна организация на света.

И в Евразия – 2:0.

Формацията на Запада се руши бързо, което иска да компенсира с ескалация по целия фронт.

Значи, въпросът ще продължи да бъде не дали, а кога и къде това ще доведе до пълна мащабна война.

Дали световното по футбол поне временно ще изпусне парата на военния конфликт, натрупана в Близкия изток и Украйна...?

Не съм голям оптимист.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 277, July 2018
Ким Трети решава съдбата на света
На 12 юни 2018 г. в Сингапур, на остров Сентоса, започнаха да се снимат и да си стискат ръцете лидерите, които се намира...
    Започна горещо лято
Започна лятото на войната на Европа срещу мюсюлманската инвазия. Няма преувеличение.От 5-те милиона бежанци, които нахлу...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com