Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Шахматната дъска
Сирия: двете основни стратегии
Анализ на "Строго секретно"

Развитието на ситуацията в и около Сирия след срещата на Путин и Тръмп в Хелзинки не беше изненада. То започна доста по-рано, с поредните провокации на Израел спрямо територията на Сирия, под предлога, че там има ирански и шиитски части и Хизбула, и че, според Нетаняху, Путин не спазва обещанията си пред Тръмп да повлияе върху Сирия и Иран да не се доближават в южната част на Сирия и Кунейтра до окупирания от Израел през 1974 г. Голан.

Нетаняху продължаваше да си чертае някакви червени линии, на което Асад му отговори, че това е сирийска територия. Сирийците започнаха да предприемат действия срещу израелски самолети.

Израел отговори по същия начин. Дамаск предупреди Вашингтон, че ще действа и срещу всеки американски самолет, приближаващ до сирийски части на територията на Сирия, преди всичко в юга на страната.

Ескалацията и в информационен план нарастваше още по време на световното по футбол, ескалира на срещата на НАТО и на срещата Путин-Тръмп, където се оказа, че най-голямата грижа на Тръмп не са отношенията с Русия, а защитата на "Израел пред Русия".

Междувременно в южната част на Сирия – в провинция Дераа, лидерите на различните опозиционни формирования се съгласиха да прекратят въоръжените действия пред руската армейска милиция и да предадат тежкото и леко въоръжение. Договореностите бяха постигнати с помощта на Руския център за помирението. Опозицията получи възможност или да остане в Дераа, или да се премести в Идлиб. Това се дължеше преди всичко на успехите на сирийската армия в районите на границата с Йордания и Израел. Подобни преговори се водят и в Северна Сирия – между правителството и кюрдите.

Разбира се, САЩ и Израел не бяха радостни от сирийската офанзива и връщането й на контрола над стратегическия район в югозапада на Сирия.

Стигна се до поредната груба провокация на Израел и САЩ. В Конгреса на САЩ беше внесен законопроект за признаване на окупирания от Тел авив Сирийски Голан за "неотменима част от Израел". Преди това САЩ "признаха" и целия Йерусалим за столица на Израел.

Едновременно беше съобщено, че хиляди сирийци в района бягат от войната към границата с Израел, който е започнал да им оказва "хуманитарна помощ". Каква – не се казваше.

Разбира се, евреите не пускат тези бежанци през границата, но им прехвърлят някаква помощ. Каква – не е ясно.

И така, ситуацията се върна отново към най-важното – а именно, че на сирийското пространство се сблъскаха две стратегии, които са със съвършено различни цели.

Досега неведнъж писахме, че в сирийския процес нямаше някаква стихийност и че това беше дългосрочно планирана операция с инициатори САЩ, Израел и Турция. Целите бяха очевидни – да се "разкопае" Сирия, да се унищожи стабилността на сирийската държава и да се превърне – като Ирак и Либия – в територия, на която се водят постоянно бойни действия. Създадоха Ислямска държава и Ан Нусра, въоръжават ги, обучават ги, въвеждат ги във военни действия. Това беше наистина огромна армия 50 – 80 хиляди души.

Най-заинтересован беше Тел Авив, защото за Израел, когато арабите и мюсюлманите воюват помежду си и се изтребват, това е най-добрата ситуация – нека се избиват взаимно.

Заради това основният създател на ситуацията беше Израел. САЩ се включваха на отделни етапи. При Обама се получи срив, но сега при Тръмп, който е марионетка на Тел Авив и на ционизма, нещата се върнаха към началото.

И Турция участваше със свои цели – ако може да отхапе част от сирийската територия, онези нефтоносни и плодородни, Катар и Саудитска арабия бяха спомагателни и поетапно включвани например във войната на Израел срещу Йемен за пролива Баб ал-Мандеб.

Но в началото сирийската държава устоя, а след това се намесиха Иран и Русия, Китай и КНДР. Постепенно ситуацията започна да се развива в полза на Башар Асад, на Русия и Иран. Триъгълникът Русия – Иран – Турция започна да работи срещу Израел и САЩ, които бяха формирали огромни маси терористи.

И за първи път, след разпадането на СССР, САЩ и Израел започнаха да губят.

Вашингтон и Тел Авив не могат да спрат операцията заради много причини и сега се опитват да я пренесат отново към Иран.

Схватката продължава, коя концепция ще победи в Сирия?

Тактиката на помирение или на меката сила, която прилага Башар Асад и която в началото беше странна, се оказа че работи успешно.

Работи и руската политика чрез Центъра за помирение.

Сирия тръгва към стабилно възстановяване. Заради това започнаха нови опити на САЩ и Израел да стартират нов етап в сирийската война.

Именно това се наблюдаваше от средата на юли. Схватката се ожесточи. Що се касае до Кунейтра и Голан, това са стратегически важни обекти. От Голан е снабдяването на значителна част на Сирия и Израел с вода. Това е важен обект в планината. Кунейтра, лежи в долина и постоянно се обстрелва, срещу нея има силна израелска групировка на Голан.

Израел не предвижда въобще доброволното връщане на Голан и сега с помощта на Тръмп обяви сирийска Голан за неразделна част от... Израел.

Районът е важна точка и за споменатите бежанци – винаги сред бежанците има внедрени терористи, които ще бъдат използвани от Израел. Израел няма да ги пусне на своя територия и ще ги държи като буфер срещу сирийската армия.

Значи в сирийските райони около Голан, Израел и САЩ ще създават нови отряди от терористи, които всеки момент ще могат да провокират сблъсък между Израел и Сирия, т.е. нова заграбена буферна зона, която някога ще бъде анексирана. Така наречената хуманитарна помощ със сигурност са оръжие и муниции. Това е работа на спецслужбите. Но Сирия и Иран няма да останат безразлични. Мирният живот в Сирия е най-голямата заплаха на Израел.

Това е сблъсъкът на двете стратегии – от едната страна Сирия, връщаща се към мирния живот, в което са заинтересовани Сирия, Иран и Русия, а от друга – стратегията на вечната война на САЩ и Израел, дестабилизиране, разрушения и т.н.

В началото на юли Израел прехвърли към границата със Сирия допълнителни бронетанкови части. Това е в рамките на подготовка на удар срещу Иран или неговото дестабилизиране. Израел се страхува сирийската армия и Хизбула да не предприемат някакви действия на Голан, а от друга страна, ако Израел не успее да спре мирния процес със своите химически и самолетни атаки ще премине в настъпление на сирийска територия.

Междувременно Тел Авив нанесе отново терористични удари по Газа и Хамаз.

Ако Израел премине в настъпление, САЩ ще са длъжни да помагат на своя съюзник или ще заповядат на някой съюзник от НАТО да се намеси. За всеки случай от НАТО съобщиха, че няма да направят това, защото в Сирия днес се решава съдбата не само на големия Близък Изток.

Ясно е, че съществува и план за голяма война на Израел с удари по Иран. Ще се включат САЩ, Саудитска Арабия, Катар, Египет.

На този фон трябва да се направи един основен извод – голямата стратегия на Русия в сирийската война се оказа ефективна, въпреки че още през 2015 г. изглеждаше като авантюра в многостранния конфликт.

В крайна сметка стратегическите планове на САЩ, Израел, Саудитска Арабия, Катар и Турция претърпяха крах. От 2016 г. наблюдавахме как участниците в антиасадската коалиция преразглеждат своята стратегия и се приспособяват към новите условия, създавани от руската военна операция и дипломация

Заради това САЩ атакуваха на последната среща на НАТО с обещаното приемане на Македония в пакта, и евентуално на Грузия и Украйна.

Нищо не е решено. Не само в Сирия.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 278, Sept. 2018
Русия изпреварва САЩ при ракетите с 10-15 години
На 19 октомври 2017 г. на заседанието на Валдайския клуб Путин каза, че ще има "мигновен отговор на евентуалното излизан...
    Китай – САЩ: търговската война в действие
В началото на юни президентът на САЩ Тръмп удържа своето обещание и въведе мита за над 34 милиарда долара китайски проду...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com