Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Украинската автокефалия – война на Запада срещу Русия

Дали православното единство ще се разпадне и дали в Украйна ще започне религиозна война, много по-страшна от последиците от майдана – това са някои от въпросите след срещата в Истанбул на руския патриарх Кирил и на константинополския патриарх Вартоломей.

След срещата, от Московския патриархат беше съобщено, че дипломатическите средства в диалога с Константинопол са изчерпани, че Московският патриархат може да прекъсне отношенията си с Константинополската църква /така наречения Фанар/, ако Украйна получи църковна независимост от Московската автокефалия.

"Ние в руската държава не признаваме тази автокефалия и няма да имаме друг изход освен да скъсаме отношенията си с Константинопол" – заяви главата за външни връзки митрополит Иларион.

Преди това Фанара назначи двама свои представители за Украйна – екзархи, за подготовка на "автокефалията на православната църква в Украйна", като двамата екзарха ще дойдат от САЩ и Канада.

На това решение на Фанара руската църква отговори, че няма да признае никаква автокефалия, че Константинопол подло и вероломно е назначил свои екзархи за Украйна – архиепископ Данаил от САЩ, и епископ Иларион – от Канада.

Хронологията на последните религиозни събития беше следната.

През април Върховната рада на Украйна взе решение да се обърне към Константинопол да им даде автокефалия. Преведено на прост език Украинската православна църква – УПЦ, ще излезе от юрисдикцията на Московския патриархат, където се намира от 1686 г., ще стане призната от Константинопол. В този случай в Украйна ще се появи собствена поместна църква съвършено независима от Москва. Следователно всички храмове, манастири и църковни сборове ще преминат в управление на Украйна.

През юни главата на Фанара, Вартоломей, призна, че "разколът винаги е разкол", но от украинска страна настояваха, че предаването на "църковен Киев под Москва преди 330 години е било... временно".

На 7 септември Константинопол назначи двамата представители екзархи за Украйна, които ще готвят представянето на автокефалията /църковен аналог на независимост/ на УПЦ.

Това решение беше взето без съгласуване с Патриарха на Москва и на цяла Русия – Кирил, и с митрополита на Украинската православна църква Московски патриархат – Онуфрий, и е нарушение на църковните закони, забраняващи на епископите от една поместна църква да се намесват във вътрешния живот и дела на друга поместна църква, т.е. на Фанара в Москва. Последиците ще бъдат печални.

Така стигаме отново до ролята на Фанара в съвременното православие и на Вартоломей.

Говорейки на граждански език константинополският патриархат е фейк. Това е виртуална реалност, тъй като на света отдавна няма никакъв Константинопол, а Истанбул, и е теория на Турция, а не на Византия.

Константинополският патриархат със скромни привърженици от Австралия до Тайван и от Филипините до Шри Ланка, е по-скоро жест на носталгия на турците към миналото на Османската империя, когато султанът е позволявал съществуването на християнско малцинство, даже патриарх, като функциите му са били по-скоро гражданско-съдебни.

От онези времена най-важното за Фанара винаги е било откъде да намери пари за оцеляване, като чувствителността към парите, неприсъща за православието, действа и днес, особено при Вартоломей, при когото се изрази и друга болест на Фанара – стремежът към някакъв източен папизъм.

Украинският президент Порошенко е дал доста голяма сума на Вартоломей за неговата подкрепа на автокефалията на Украйна. Вартоломей е под натиска на Вашингтон, като част от войната срещу Русия.

Русия и Украйна ще скъсат последната нишка, свързвала техните народи.

Автокефалията на Украйна ще е крачка към превръщането на автокефалната църква в униатска, под надзора на Ватикана.

Тук съвременните религиозни войни могат да станат реални. В съчетание с политическата война това ще разкъса Украйна на части.

Да не забравяме, че Фанара се намира в Истанбул и че съвременният турски полусултан Ердоган има претенции към Крим, който до 1783 г. беше под османски протекторат.

Украинските процеси, в това число и религиозните, са част от геополитиката, чиято главна арена сега е Близкият Изток и Сирия.

Дали православният свят и този път ще се окаже мит, ще разберем в близките месеци.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 279, October 2018
Путин и Меркел за "Северен поток – 2", Тръмп пречи
Основен резултат от срещата на Путин с Меркел в средата на август беше решението да продължат да строят газопровода "Сев...
    50 години контрареволюции. 29 години след преврата на 10-ти ноември 1989 г.
Когато през далечната 1992 г. за първи път публикувах в друга медия стенограмата на заседанието на Политбюро на ЦК на БК...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com